Skattebeslut gör golf avdragsgillt

Skatterättsnämnden har lämnat ett förhandsbesked i ett mål som innebär att golfen kan inkluderas i det så kallade friskvårdsbidraget, en skattefri personalvårdsförmån där golf idag är exkluderat.

Enligt Skatterättsnämndens bedömning bör golfspel på pay and play-bana eller på driving range omfattas av uttrycket enklare slag av motion eller annan friskvård enligt 11 kap. 12 § i inkomstskattelagen och ska därför vara en skattefri personalvårdsförmån.

”Det är för det första ett tydligt besked att golf är en godkänd friskvårdsaktivitet. Vi tolkar det också så, om förhandsbeskedet vinner laga kraft, att klubben och/eller golftränare nu kan erbjuda träningsverksamhet på övningsområdet. Likaså att det är fritt fram att erbjuda Grönt Kort-utbildningar för nybörjare, vilket kan bli en skjuts framåt i nyrekryteringen”, säger Gunnar Håkansson, Svenska Golfförbundets generalsekreterare.

Skatterättsnämnden skriver att i förhållande till de ursprungliga reglerna om skattefri motion, förutsätts att den utveckling av sporter som sker i samhället följs och värderas mot gällande regelsystem för att bedöma om det finns skäl att ompröva tidigare uppfattningar.

Nämnden konstaterar då att förutsättningarna för golfspel har förändrats. Många nya golfbanor har byggts, och tillgången på banor som erbjuder pay and play-spel och anläggningar av driving range-typ har ökat, samtidigt som intresset för golf, den här typen av golfspel och möjligheten att hyra utrustning eller köpa begagnad utrustning, ökat.

Skatterättsnämnden är en myndighet under Finansdepartementet som meddelar bindande förhandsbesked i skattefrågor. Nämndens ledamöter utses av regeringen. Skatterättsnämndens besked är prejudicerande, men kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, senast 21 augusti. Skattenämndens beslut kan läsas i sin helhet på www.skatterattsnamnden.se

Friskvårdsbidraget kommer Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström att få frågor kring när han deltar i det seminarium om hälsofrågor som Korpen, Svenska Golfförbundet och Riksidrottsförbundet arrangerar i Almedalen den 6 juli.

För ytterligare information:
Gunnar Håkansson, generalsekreterare Svenska Golfförbundet: gunnar.hakansson@golf.se eller 08-622 15 25