Henrik Stenson delar ut pris till Kristoffer Eklund, Årets handigolfare 2015

Den framgångsrike handigolfaren som bland annat var med och tog guld vid Lag-EM i Spanien 2015 fick ta emot stipendiet som Årets handigolfare 2015 under en presskonferens inför Nordea Masters.

Som vi skriver i motiveringen har Kristoffer gjort stora framsteg och var bidragande till att Sverige vann lag-EM förra året. Så det känns kul att ge stipendiet till honom och jag hoppas att det ska motivera och sporra framöver

Kristoffer Eklund från Strömstad Golfklubb har utsetts till Årets handigolfare 2015. Han prisades under en ceremoni på Bro Hof inför Nordea Masters. Stipendiet som är på 25 000 kronor instiftades i fjol av Henrik och Emma Stenson via stiftelsen Henrik Stenson Foundation, som ett led i deras engagemang för svensk handigolf.

Den svenske världssexan Henrik Stenson är ambassadör för Svenska Golfförbundets handigolfverksamhet. De personer med funktionsnedsättning som i dag tävlar eller spelar golf för nöjes skull har genom detta fått stöd och uppmuntran från en av världens bästa golfare. Stenson har flera gånger skänkt prissumman han tilldelats för Årets Golfare i Sverige till handigolfverksamheten och dessutom skänkt specialbilar, powergolfer, vilka möjliggör golfspel för personer med funktionsnedsättning.

Jag tycker handigolfarna är fantastiska, de har verkligen kul med golfen. Jag blev imponerad när vi hade en samling på PGA National då jag fick ta fram det bästa av mitt närspel för att vara med och tävla med dem på och runt greenerna. De är otroligt duktiga och det är kul att kunna vara med och ge dem uppmärksamhet, sa Henrik Stenson vid dagens presskonferens.

Som vi skriver i motiveringen har Kristoffer gjort stora framsteg och var bidragande till att Sverige vann lag-EM förra året. Så det känns kul att ge stipendiet till honom och jag hoppas att det ska motivera och sporra framöver, sa Henrik Stenson.

– Jag är oerhört tacksam över att jag utsetts till årets handigolfare 2015, säger Kristoffer Eklund. Det var en glad överraskning som ger mig stor motivation att satsa vidare på mitt golfspel och nå målet att bli världens bästa handigolfare.

Motivering:
”Kristoffer Eklund har under 2015 gjort stora framsteg i sin golfutveckling. Genom mycket seriös och systematisk träning lyckades han med bedriften att nå landslaget och den yppersta Europaeliten. Han spelade bra hela säsongen och blev uttagen till lag-EM i Spanien där han var en viktig spelare när Sverige tog EM-guld. Fortsätter han att utvecklas i den takt han gjorde under 2015 kan Kristoffer Eklund, 30 år, bli en av världens bästa handigolfare i framtiden.”

Information om svensk handigolf
Sedan 1996 är handigolf, golf för personer med funktionsnedsättning, integrerad i Svenska Golfförbundets verksamhet. Uppdraget är att utveckla golf för personer med funktionsnedsättning. Handigolfen ska vara en naturlig del av verksamheten på en golfklubb där fokus ligger på idrotten istället för på funktionsnedsättning.

Handigolf Tour är en nationell tour för golfare med fysisk och psykisk funktionsnedsättning och spelas i fem deltävlingar och final. Dessutom finns ett internationellt tävlingsutbud. Sedan 1990-talet representeras Sverige av ett framgångsrikt handigolflandslag. På meritlistan finns segrar i VM och EM, senast guld i Lag-EM i Spanien 2015. Mer information om svensk handigolf på golf.se/handigolf.

Kontaktuppgifter:
Stipendiat Kristoffer Eklund nås för kommentarer på telefon 073-052 11 46
Helena Brobeck handigolfansvarig på SGF, 070-910 09 60 eller helena.brobeck@golf.se

Bilder kan laddas ned här. De får användas fritt, ange Foto: Göran Söderqvist.

###

Om Svenska Golfförbundet
Svenska Golfförbundet (SGF) bildades 1904 och är ett av Sveriges äldsta och största specialidrottsförbund. SGF består av 465 golfklubbar/anläggningar (april 2016) och 476 837 medlemskap (2015) fördelade på 21 golfdistrikt. SGF:s vision är "Världens bästa golf – för alla" och förbundet verkar för att främja golf som motions- och tävlingsidrott samt sprida kunskap om golfens samhällsnytta när det gäller miljöarbete, turism, samhällsekonomi och friskvård. Efter 112 års frånvaro är golfen tillbaka i de olympiska spelen 2016. Svenska Golfförbundet startade 2011 en stor OS-satsning med ny organisation och ett riktat program till proffsspelare, med svenska medaljer som målsättning. Mer information på www.golf.se.