Dags för final i en av världens största ungdomstävlingar

En av världens största golftävlingar för juniorer, Skandia Cup, är unik inte bara till sin omfattning utan även till sin form. Nu är det dags för finalspel, totalt kommer 128 juniorer upp till och med 16 år att spela riksfinalen på Ljunghusens Golfklubb den 3-4 september.

En av världens största golftävlingar för juniorer, Skandia Cup, är unik inte bara till sin omfattning utan även till sin form. Nu är det dags för finalspel, totalt kommer 128 juniorer upp till och med 16 år att spela riksfinalen på Ljunghusens Golfklubb den 3-4 september.

Skandia Cup börjar som en breddtävling på klubbnivå, där alla som är upp till och med 16 år kan delta. När tävlingen närmar sig riksfinal möts de bästa i respektive åldersklass och spelar om epitetet ”bäst i Sverige”. Det har i år varit 267 klubbar som deltagit i tävlingen, och nästan 5 000 deltagare, och nu återstår det 128 spelare där de 16 bästa möts i varje klass. Skaftö Golfklubb har flest spelare med i finalen, hela fem stycken. Ängsö GK och Sörfors GK har fyra, Sunne GK med flera har tre.

Redan 1977 spelades finalen i det som då hette Colgate Cup på Ljunghusens GK. Mats Molander från hemmaklubben vann inte den gången men dock 1976 och 1978. Han kvalade dessutom in till fem finaler i rad. I stället var det Anders Forsbrand som till sist stod som segrare, och vägen till en framgångsrik proffskarriär tog sin början.

Många andra kända spelare har genom åren deltagit i cupspelet. Året efter Forsbrands triumf vann exempelvis Liselotte Neumann sin klass, senare i karriären skulle hon bli den första svensk att vinna en så kallad major, damernas US Open, 1988.

En av svensk golfs absolut största affischnamn, Annika Sörenstam, deltog endast en gång i cupen, 1986. Hon lyckades dock inte vinna - men vann senare tio majors och fick även Svenska Dagbladets bragdguld.

Svenska Golfförbundets ansvarige för tävlings- och idrottsutveckling, Ingemar Nyman, säger:

- Eftersom så många spelare deltar i den här riksomfattande tävlingen kommer det varje år alltid fram ett antal stjärnskott, som sedan kan gå vidare till Skandia Tour och dess olika nivåer. De flesta av våra mest framgångsrika spelare har någon gång spelat Skandia Cup och Skandia Tour. Över hälften av våra svenska klubbar arrangerar en Skandia Cup-tävling vilket visar på hur viktig den här cupen är för klubbarnas juniorutveckling.

Stig Persson, klubbchef på Ljunghusens Golfklubb, säger:

- För oss är det självklart att ställa upp på allt som gagnar juniorgolfen. Vi har själva landets kanske största juniorverksamhet med över 300 i träning varje år och möjlighet för alla i ungdomar i vårt område att få vara med även om de inte är medlemmar. Dessutom är det vår policy att med jämna mellanrum arrangera större evenemang. Det är viktigt att klubbarna medverkar på allt som är positivt för svensk golf. Och för klubben är det utvecklande ur många synvinklar att ha större tävlingar. Det gäller både administration och bana.

Läs mer om Skandia cup här!