Bokskogen laddar för VM-premiären

Under de kommande dagarna blir det en stor kraftsamling kring golf för funktionsnedsatta i Malmö. Förutom det första världsmästerskapet någonsin för den här kategorin av golfare, Men's Team World Handigolf Championship den 8-10 augusti, arrangeras också Malmö World Handigolf Conference den 5-6 augusti samt tredje upplagan av singeltävlingen Swedish Invitational den 12-13 augusti.

Under de kommande dagarna blir det en stor kraftsamling kring golf för funktionsnedsatta i Malmö. Förutom det första världsmästerskapet någonsin för den här kategorin av golfare, Men's Team World Handigolf Championship den 8-10 augusti, arrangeras också Malmö World Handigolf Conference den 5-6 augusti samt tredje upplagan av singeltävlingen Swedish Invitational den 12-13 augusti.

Föreningen Idrott För Handikappade, FIFH Malmö, och Bokskogens Golfklubb är värdar för premiärmästerskapet i Handi-VM för lag. Till förhandsfavoriterna räknas framför allt Australien, Sydafrika och Frankrike. Sveriges två lag har också goda chanser att nå höga placeringar, spelarna har tränat hårt och förberett sig minutiöst.

Deltagande länder är Australien, Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Japan, Norge, Sydafrika samt värdnationen Sverige, som representeras av följande spelare:

Lag 1: Johan Kammerstad, Eskilstuna Golfklubb, Björn Ljunggren, Tranås Golfklubb, Joakim Björkman, Fullerö Golfklubb, Jörgen Tjelander, Mosjö Golf Golf CC. Coach: Daniel Stark Lag 2: Kjell Gaude, Romelåsens Golfklubb, Marcus Malo, Delsjö Golfklubb, Alexander Hjalmarsson, Haverdals Golfklubb, David Schutsander Vasatorps Golfklubb. Coach Kjell Gaude.

Swedish Invitational 2011 spelas också på Bokskogen, strax efter VM. Tävlingen har arrangerats två gånger tidigare och har vid varje tillfälle benämnts "Inofficiella VM". Johan Kammerstad, Sverige vann tävlingen 2006 och 2008 var det Manuel Del Los Santos från Frankrike som tog hem segern. De flesta av världens bästa handigolfare har deltagit i tävlingen.

Helena Brobeck är Handigolfansvarig på Svenska Golfförbundet. Hon hoppas att så många som möjligt tar chansen att ta sig ut till Bokskogen, och se hur duktiga den här kategorin av spelare är:

- Det är en enorm upplevelse att se de bästa rörelsehindrade spelarna i världen. Det man ibland tror är omöjligt inom golf är definitivt inte omöjligt för dem. Tvärtom, det ökar bara deras motivation att visa omvärlden att allt är möjligt. Här får du se idrotten när den är som bäst. Välkommen till Bokskogen för att få inspiration till din egen golf.

I framtiden hoppas Brobeck att handigolfen lyckas ta sig in i Paralympics:

-Trots att det var 22 länder i världen som tillsammans hoppades att golf skulle ingå det paralympiska programmet redan 2016 blev det ett nej från Internationella Paralympiska kommittén. Därför har vi bjudit in golfnationer och paralympiska organisationer till en konferens, World Handigolf Conference, först och främst för att diskutera hur vi strategiskt ska gå vidare för att lyckas att komma med i Paralympics 2020 men också för det är viktigt att visa upp premiären av Lag-VM.

Stort medieintresse

- Tom Maberley från IMG och Golfingworld är en av många tv-producenter som kommer att finnas på plats. SVT, TV4 med flera bevakar också tävlingen och denna Handigolfmanifestation, säger Mats Lindhe på FIFH och fortsätter:

- Det har varit ett stort intresse bland sponsorer och näringsliv, samt ett stort engagemang från Malmö och Svedala Kommun samt Region Skåne för evenemanget. 125 funktionärer kommer att vara i gång under veckan och göra sitt yttersta för att tävlingen ska genomföras så smidigt och framgångsrikt som möjligt.

Läs mer om Handi-VM och Swedish Invitational här!

Ytterligare Information:

Mats Linde, Director FIFH Malmö. Tel: 040-92 89 30
E-post: mats.linde@fifh.com

Thomas Ahlberg, Klubbchef Bokskogens Golfklubb. Telefon: 040-40 69 20
E-post: thomas.ahlberg@bokskogen.com

Ulrika Jorsell, Pressansvarig Svenska Golfförbundet. Tel: 08-622 15 53. 070- 301 23 63
E-post: ulrika.jorsell@golf.se

Helena Brobeck, Handigolfansvarig Svenska Golfförbundet. Tel: 08-622 15 07. 070-659 01 01
E-post: helena.brobeck@golf.se