Svenska Golfförbundet planerar för ny stortävling

Mycket pekar på att Sverige får tillbaka en Europatourtävling för damer från och med år 2012. Om planerna fullföljs är det redan klart att Vasatorps Golfklubb blir värd för tävlingen, och att åtagandet gäller över tre år. - Det som återstår är delar av finansieringen, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Mycket pekar på att Sverige får tillbaka en Europatourtävling för damer från och med år 2012. Om planerna fullföljs är det redan klart att Vasatorps Golfklubb blir värd för tävlingen, och att åtagandet gäller över tre år. - Det som återstår är delar av finansieringen, säger Svenska Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson.

Vid Svenska Golfförbundets årsmöte 2010 fastslogs att en högprioriterad fråga för svensk golf skulle vara att åter få med en tävling på damernas Europatourprogram. En projektgrupp som bland annat omfattat representanter för Svenska Golfförbundet, Ladies European Tour (LET) samt Helsingborgs kommun, har därefter målmedvetet arbetat för att skapa förutsättningar för ett attraktivt event.

Senast vid Svenska Golfförbundets styrelsemöte i december tas beslutet om tävlingen ska genomföras eller inte, men några förutsättningar är redan klara.

- Får vi alla delar kring finansieringen på plats blir det en tävling på Vasatorps Golfklubb, den kommer att spelas i september 2012 och ytterligare två år därefter, förklarar Gunnar Håkansson.

- Vi vet att Skåne är en stark golf region och har en hängiven golfpublik. Både Helsingborgs kommun och Vasatorps Golfklubb har höga ambitioner och vill, precis som Svenska Golfförbundet, att detta ska bli en riktig golffest och en stark exponering av den svenska damgolfen. Den stora skillnaden mot tidigare försök att etablera en tävling är Helsingborg kommuns stora intresse. De vill verkligen att detta ska ske och sätter till stora resurser för att förverkliga planen. En del av finansieringen är säkrad, men vi behöver nu jobba hårt resten av året för att försäkra oss om det som återstår, säger Håkansson.

Vasatorp har de senaste åren lagt ned mycket kraft och pengar på att renovera och förbättra sin anläggning. Om damtävlingen blir av kommer den att spelas på Tournament Course, en specialdesignad mästerskapsbana av högsta klass.

Redan 2002 spelades en av de större damtävlingarna, Compaq Open, på Vasatorp. Vann gjorde då Annika Sörenstam. Går alla planer i lås för 2012 blir det alltså samtidigt ett tioårsjubileum som ger tävlingen extra glans.

Svensk damgolf är av tradition mycket stark. Framgångsvågen inleddes med Liselotte Neumanns överraskande seger i US Open 1988 och fortsatte därefter bland annat med Annika Sörenstams fantastiska karriär som innehöll sammanlagt åtta segrar i de största mästerskapen.

- Herrarnas Europatourtävling Nordea Masters på Bro Hof har höga ambitioner och utvecklas positivt. Vi vill att damgolfen ska få sin motsvarighet vilket innebär att det måste bli en kontinuitet i satsningen. De svenska proffstjejerna förtjänar detta samtidigt som vi vill ge morgondagens elitspelare inspiration, säger Håkansson.

Senast en tävling på damernas Europatour spelades i Sverige var 2008 på Frösåker Golf & Country Club utanför Västerås. Annika Sörenstam var värdinna för sin egen tävling, Scandinavian TPC hosted by Annika. Vann gjorde sydkoreanskan Amy Yang.