Formstarka titelförsvarare i SM

64 män och 32 kvinnor samlas den här veckan på Österåkers GK utanför Stockholm för att göra upp om titlarna i ett av den svenska idrottens äldsta mästerskap alla kategorier. SM Match spelades första gången för 106 år sedan.


64 män och 32 kvinnor samlas den här veckan på Österåkers GK utanför Stockholm för att göra upp om titlarna i ett av den svenska idrottens äldsta mästerskap alla kategorier. SM Match spelades första gången för 106 år sedan.

När detta klassiska matchmästerskap i fjol avgjordes på Örebro GK hette vinnarna Louise Larsson, amatör från Karlstad, och Tony Edlund, rutinerad pro från Viksjö. Kuriöst nog kommer Louise och Tony till Österåker inte bara som titelförsvarare utan också som purfärska vinnare på Nordea Tour.

I helgen tog den unga jättetalangen Louise Larsson hem segern i Dalsland Resort Ladies Open på Mellerud efter en bländande avslutningsrunda (63 slag). Samtidigt vann 38-årige Tony Edlund sin sjätte proffsseger när han spurtade till seger i Isaberg Open hosted by Patrik Sjölund och bland annat lämna tre europatourspelare bakom sig i resultatlistan.

SM Match för herrar spelades första gången 1904. Då hette vinnaren Teodor Åkermark. Den första damsegrarinnan, Viveka Rosenkrantz, korades 1911. Därmed är SM Match den svenska golfens överlägset mest anrika, därtill det mest prestigefyllda, mästerskap.

SM var länge en ren amatörtävling men när ”öppen golf” infördes i Sverige 1984 kom prispengarna in i bilden. Sedan dess har alltså även proffs varit välkomna och tävlingen är öppen även för internationella spelare.

Årets SM skulle egentligen ha spelats på Örebro GK. Men när den klubben av olika skäl tvingades dra sig ur gick budet till Österåker.

- Eftersom vi stod som arrangör av lag-EM 2010 var vi egentligen inte intresserade av en stor tävling till, säger Claes Grönberg, klubbchef på Österåkers GK och tidigare mångårig VD på Svenska Golftourerna AB.

- Men SM Match är en så gammal fin tävling, så jag föreslog Svenska Golfförbundet att om vi får mästerskapet tre år i rad så kör vi. Det accepterade förbundet och nu tycker vi det ska bli mycket spännande att för andra gången på drygt en månad arrangera ett stort mästerskap.

Att banan håller högsta klass fick Claes Grönberg och Österåkers GK ett tydligt kvitto på under lag-EM (6-10 juli).

- Några deltagare tyckte att EM borde permanentas till Österåker. Ett bättre betyg kan man knappast få. Och jag kan lova att Västerled, där SM ska spelas, är i toppskick även nu, säger Claes Grönberg.

I herrklassen deltar 64 spelare. De inleder spelet på tisdag (17 augusti). De 32 damerna spelar första omgången på onsdag. Finalerna i båda klasserna spelas lördagen den 21 augusti.

- En intressant grej i år är att finalerna direktsänds i Radio Österåker, som kan avlyssnas på webben. Det betyder att supporters, klubbkamrater, familj och vänner till finalisterna kan följa SM-dramatiken direkt på lördag eftermiddag. Dessutom kommer ett sammandrag från SM att visas på Viasat Golf, säger Claes Grönberg.

SM-deltagarna är kvalificerade via rankingen, vilket betyder att alla de bästa Nordea Tour-spelarna av båda könen finns på plats på Österåker.

Inför SM toppas damernas ranking av finskan Kaisa Ruuttila knappt före dubble LET-vinnaren Lotta Wahlin, Landeryd, och den titelförsvarande amatören Louise Larsson.

I herrklassen är det stockholmaren Wilhelm Schauman, representerande thailändska Black Mountain, som ryckt till sig ledningen före Barsebäcks Björn Åkesson.

Pressansvarig för tävlingen (för Österåkers GK):

Claes Grönberg
vd@ostgk.se

08-540 851 65
070-537 53 70

Pressansvarig för tävlingen (för Svenska Golfförbundet):

Ulrika Jorsell
ulrika.jorsell@golf.se

08-622 15 53
070-301 23 63

Allmänna frågor om Nordea Tour:

Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@golf.se

08-622 15 64

Följ Nordea tour på www.nordeatour.se eller via facebook och twitter.