Inget Ryder Cup 2018 till Sverige

Svenska Golfförbundet och SGEM, som är det bolag vilket ansvarar för ansökan om Ryder Cup 2018, har beslutat att återkalla den svenska kandidaturen till att arrangera Ryder Cup.

Svenska Golfförbundet och SGEM, som är det bolag vilket ansvarar för ansökan om Ryder Cup 2018, har beslutat att återkalla den svenska kandidaturen till att arrangera Ryder Cup.

Ryder Cup är ett av världens största idrottsevenemang och innebär intäkter som överstiger en miljard kronor och stor uppmärksamhet för det land som arrangerar tävlingen. Intresset för att arrangera tävlingen är därför stort och det krävs betydande åtaganden för att ha möjlighet att vinna i en utvärdering. För 2018 konkurrerar Sverige med bland andra Frankrike, Spanien och Tyskland. Ska Sverige som litet land klara konkurrensen förutsätter det att alla parter, som har en fördel av arrangemanget bidrar aktivt. Det gäller stat, kommun, näringsliv, den arrangerande golfanläggningen och den svenska golfrörelsen.

Det är European Tour, i rollen som huvudorganisation för de europeiska golftävlingarna, som fattar beslut om vem som får arrangera Ryder Cup. Bland de krav som ställts är en golfanläggning av högsta internationell klass, en årlig proffstävling som är bland de större i Europa, en infrastruktur som klarar att 1 000 journalister rapporterar till bland annat 400 miljoner möjliga TV-tittare och effektiv logistik för 70 000 besökare per dag under den tid evenemanget pågår. Dessutom krävs en årlig avgift på 15 mkr under ett antal år som bland annat ska användas för att marknadsföra värdlandet.

Mycket av detta är på plats genom att stora investeringar redan genomförts. Sverige har i dag underlag för ett bra förslag, som bygger på att tävlingen spelas på Bro Hof Slott och att Stockholms alla unika möjligheter utnyttjas för boende och kringarrangemang. Det ställda kravet på en stor svensk proffstävling är på väg att uppfyllas genom Nordea Masters. Dessutom har ett svenskt Ryder Cup ett stort engagemang och stöd bland svenska golfspelare.

Under de år som arbetet med ansökan pågått har konjunkturen som bekant försvagats, vilket innebär att det nu blir ännu viktigare att samtliga berörda parter aktivt bidrar. Arrangemanget är unikt genom att det inte krävs ytterligare investeringar i anläggningar eller infrastruktur. Men, att lösa finansieringen för ett arrangemang av denna storlek är ändå utmanande på flera områden. Det som varit avgörande för beslutet att återkalla kandidaturen, är att representanter för regeringen meddelat att man för närvarande inte har möjlighet att finansiellt stödja arrangemanget.

- Ryder Cup är ett fantastiskt evenemang för Sverige och det är beklagligt att det inte gick att lösa finansieringen för 2018. Men, Sverige behöver stora evenemang och ett av dessa kan vara Ryder Cup. Vi har bra förutsättningar och kommer därför att verka för att det blir en ny ansökan till Ryder Cup 2022, säger Jacob Wallenberg.

- Vår bedömning är att om Sverige ska ha några av de större evenemangen i världen, krävs att regeringen skapar förutsättningar för att kunna fatta beslut som avser komplicerade ansökningar och arrangemang, oavsett om det är inom idrott, kultur, politik eller näringsliv, avslutar Jacob Wallenberg. 

Richard Hills, Ryder Cup-direktör säger:
- Vi har stor respekt för Sveriges beslut att dra tillbaka sin ansökan. Det är tuffa tider inom näringslivet och vi inser också det komplexa i att uppfylla alla de krav som ställs på en ansökan. Samtidigt har svenska golfare spelat avgörande roller i Europas framgångar i Ryder Cup och vi hoppas att Sverige hittar möjligheter för att återkomma med en ansökan för Ryder Cup 2022.


För ytterligare information, kontakta:

Christer Bergfors. Ordförande Svenska Golfförbundet, tel 070-590 43 72
Jacob Wallenberg. Ordförande SGEM, tel 08-614 20 00
Björn Algkvist. Vice Ordförande SGEM, tel 070-938 92 29
Gordon Simpson. Kommunikationschef European Tour, tel +44 1344 840454