Sjöland värd för ny tävling

En 38-årig smålänning blir den fjärde svenske europatourvinnaren som ger sitt namn åt en tävling på Nordea Tour. Isaberg Open hosted by Patrik Sjöland spelas på Isabergs GK 12 till 14 augusti med värden själv i startfältet.

En 38-årig smålänning blir den fjärde svenske europatourvinnaren som ger sitt namn åt en tävling på Nordea Tour. Isaberg Open hosted by Patrik Sjöland spelas på Isabergs GK 12 till 14 augusti med värden själv i startfältet.

Sedan tidigare finns Fredrik Jacobson (27-29 maj), Peter Hanson (10-12 juni) och Peter Hedblom (5-7 augusti) med som tävlingsvärdar på herrarnas Nordea Tour 2010. Nu ansluter även Patrik Sjöland – vinnare av Italian Open 1998 och Irish Open 2000, och fortfarande aktiv på Europatouren – till den exklusiva ”klubben”.

- Jag har i flera år gott och hoppats på att herrtouren någon gång ska komma till Isaberg. Nu blir det äntligen av och det är jättekul. Att jag dessutom får bidra med mitt namn till tävlingen känns coolt. Samtidigt som jag är stolt känner jag förstås ett ansvar för att tävlingen ska bli riktigt bra i alla avseenden, säger Patrik Sjöland.

Att Patrik själv ställer upp och spelar är självklart.

- Datumet är valt för att det ska passa mitt schema. Det är för övrigt en riktigt bra vecka vi fått, parallellt med PGA Championship i USA. Det borde finnas en liten möjlighet att få hit ytterligare några fina namn eftersom Europatouren ligger nere då.

- Jag ska göra vad jag kan för att locka hit några tourkompisar. En kille som Pelle Edberg, som är från närområdet, vore ju kanon att få med.

Patrik Sjöland har alltid varit en stor vän av den svenska touren och aldrig tvekat om han haft möjlighet att göra gästspel, framför allt under Husqvarna Open-tiden. Han gjorde också en nystart på dåvarande Telia Tour 2006, sedan han ett par år tidigare fattat beslut om att lägga av med tävlingsgolfen.

- Hemmatouren håller mycket hög klass, det märkte jag inte minst 2006 när jag tävlade där regelbundet, och den är värd all uppmuntran. Kan Jacobson, Hanson, Hedblom och jag med vårt värdskap höja statusen på touren så gör vi det med stor glädje. För egen del känns det fint att kunna ge tillbaka någonting till den tour där man en gång började och fick sin utbildning. Jag är säker på att de andra killarna känner likadant, säger Sjöland.

Pappa Bernt Sjöland är ordförande i Isabergs Golfklubb. Han fick idén till en tourtävling i samband med att klubben i fjol arrangerade lag-SM för damer, ett alltigenom lyckat evenemang. När Bernt Sjöland fick ett klart positivt svar på frågan om banan var lämpad för en herrtävling på Nordea Tour sattes förberedelserna igång.

- Jag tog kontakt med Isabergstoppen, södra Sveriges största alpina skidanläggning, och dom nappade direkt på att bli huvudsponsor för tävlingen. Då fanns inte längre något hinder för att köra. Nu är ambitionen att vi ska arrangera Isaberg Open hosted by Patrik Sjöland de närmaste tre åren, säger Bernt Sjöland.

Prissumman på Isaberg är i år 300 000 kronor.

Spelschema Nordea Tour 2010


Allmänna frågor om Nordea Tour hänvisas till


Louise Permelin, VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@sgt.golf.se
08-622 15 64