Gravid Johanna på hemmaplan

SAS MASTERS TOUR: Johanna Westerberg är affischnamnet när SAS Masters Tour 2009 avslutas med Volkswagen Kallfors Open den här veckan. Den gravida LET-vinnaren gör på hemmabanan sin sista tävling före barnafödandet.

SAS MASTERS TOUR: Johanna Westerberg är affischnamnet när SAS Masters Tour 2009 avslutas med Volkswagen Kallfors Open den här veckan. Den gravida LET-vinnaren gör på hemmabanan sin sista tävling före barnafödandet.

Johanna Westerberg, som gjort sin bästa säsong hittills under karriären med segern i portugisiska mästerskapet som pricken över i:et, väntar barn med sin pojkvän Pim-Pim Johansson (tennisstjärnan) i januari.

Den långt gångna graviditeten - sjunde månaden! - har inte hindrat Johanna från att tävla vidare på damernas Europatour under hela hösten. Så sent som i lördags spelade hon i Madrid, där hon efter ett jobbigt avslutningsvarv slutade delad 25:a.

Torsdag-lördag den här veckan gör Johanna ett av sina numera sällsynta framträdanden i Sverige. Och hon gör det på hemmabanan Kallfors GK utanför Södertälje.

- Jag kan fortfarande svinga normalt och störs inte nämnvärt av den växande magen. Det har gått förvånansvärt bra. Däremot känner jag att jag tappar kraft och energi mot slutet av ronderna. Speciellt i Madrid nu senast, där det var en riktigt kuperad och jobbig bana, säger Johanna.

Även Kallfors bjuder på en del backar. Men Johanna tvekade aldrig när hon fick chansen att vara med och möta hemmaproffsen.

- En tourfinal på hemmabanan, det kan jag bara inte missa. Men det blir definitivt min sista tävling för året.

Pim-Pim Johansson, pappa till det väntade barnet, har gått caddie åt Johanna större delen av säsongen. Det mesta talar för att det blir så även på Kallfors.

- Pim-Pim kom hem från Malaysia i helgen och jag hoppas och tror att han kan styra sina träningspass så att han kan ta min bag även den här veckan. Jag ser mycket fram mot att få tävla på Kallfors och visa upp för SAS Masters Tour-proffsen vilken fin bana vi har, säger Johanna.

Volkswagen Kallfors Open är årets sista tourtävling i Sverige för både damer och herrar. Startfälten är begränsade till de 30 bästa på respektive SAS Masters Tour-ranking, men när Johanna Westerberg - som till vardags tävlar ute i Europa - förhörde sig om ett wild card så var tourledningen inte svårövertalad.

- Vi på klubben tycker förstås det är fantastiskt roligt att få se Johanna tävla på hemmaplan. Det betyder att vi har tre Kallfors-tjejer i tävlingen, eftersom även Malin Thorberg och Elena Perrone är kvalificerade, säger Anna Öqvist, klubbchef på Kallfors.

LET-platser i potten

Damernas SAS Masters Tour är en så kallad Feeder Tour till Ladies European Tour och de två bästa på rankingen vid säsongens slut får automatiskt licens till LET kommande säsong. Inför finaltävlingen är det klart att ledarinnan på rankingen, Karin Börjeskog från Nyköping, spelar i Europa nästa år.

Det mesta talar för att även tvåan, finskan Hanna-Leena Salonen, gör Börjeskog sällskap. Men Elin Emanuelsson från Ingarö (fyra på listan) och norskan Cecilie Lundgreen (femma) kan teoretiskt passera, även om det knappast är sannolikt. Trean på rankingen, Tandi Cunningham från Sydafrika, deltar inte på Kallfors.

I herrtävlingen är det den prestigefyllda segern på SAS Masters Tour Order of Merit som står på spel. Inför avslutningen toppar Anders Sjöstrand, Tortuna, före Joakim Rask, Salem, och Lasse Jensen, Danmark. Dansken behöver vara sämst tvåa för att ha en chans att passera Sjöstrand, Rask får inte vara sämre än femma om han vill bli totalvinnare på touren.

I samband med tävlingen kommer ett "Long Driving Masters" att avgöras efter fredagens spel. Kvalificeringen sker i onsdagens pro-am och de tre mest långtslående killarna och tjejerna gör i finalen upp om 20 000 kronor.

Volkswagen Kallfors Open spelas över 54 hål utan kvalgräns. I både dam- och herrklassen är den totala prissumman 250 000 kronor.

Pressansvarig för tävlingen:
Anna Öqvist
anna@kallfors.com
0709-495303
08-55170000

Allmänna frågor om

SAS Masters Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@sgt.golf.se
08-622 15 64

Länk till tävlingens sida för deltagarlista (följ fliken "uttagna"), resultatrapportering osv:
Damer
Herrar