Västerås tillbaka på touren

Västerås Mälarstaden Open, den äldsta nu levande SAS Masters Tour-tävlingen, är tillbaka på schemat efter ett års uppehåll. I år är det Fullerö GK som är värd för evenemanget 17-19 september.

Västerås Mälarstaden Open, den äldsta nu levande SAS Masters Tour-tävlingen, är tillbaka på schemat efter ett års uppehåll. I år är det Fullerö GK som är värd för evenemanget 17-19 september.

Redan 1978 spelades den första upplagan av denna svenska klassiker, som under de första åren spelas som Kentab Open. Det blev så småningom Västerås Open men sedan tre år tillbaka heter tävlingen Västerås Mälarstaden Open.

Anledningen till att det blev ett uppehåll i fjol var att Annika Sörenstams TPC-tävling avgjordes på Frösåker, en av de tre klubbar som turas om att arrangera Västerås Mälarstaden Open.

- Det fanns inte kraft och resurser för att köra även en SAS Masters Tour-tävling. Därför tog vi en paus. Nu känns det oerhört stimulerande att vara tillbaka igen, säger projektledaren Christian Hedberg.

Västerås var först i landet med att låta tävlingen gå runt på olika klubbar i regionen. Från början var Västerås GK permanent värd, men under åren har bland annat Ängsö och Tortuna varit med och arrangerat. Idag är det Västerås GK, Frösåker och Fullerö som står bakom Västerås Mälarstaden Open.

- Det finns många positiva effekter med ett samarrangemang av det här slaget. Bland annat delas det ekonomiska ansvaret på tre klubbar och dessutom finns tre olika marknadskommittéer som kan jobba mot sponsorer och andra samarbetspartners, säger Christian Hedberg.

Efter Västerås Mälarstaden Open återstår bara två tävlingar på herrarnas SAS Masters Tour 2009. Det betyder att kampen om totalsegern är inne i ett dramatiskt skede.

Till glädje för arrangörer och publik den här veckan är det en västeråsare som toppar listan inför avgörandet. Anders Sjöstrand, som representerar Tortuna GK, har övertagit förstaplatsen från Joakim Rask, Salem. I startfältet återfinns även västeråsaren Henrik Nyström som spelar på Europatouren och som nu äntligen är tillbaka efter sin skada.

Sjöstrand, som för ett par år sedan hade kortet till Europatouren, får nu spela i trygg hemmamiljö och hoppas förstås att inför många supportrar utöka sin ledning och ta sin andra seger för året. Han har tidigare vunnit Gant Open i Finland och har dessutom två andraplatser.

Lokala förhoppningar kan också knytas till John Barkskog och Björn Hellgren, båda Västerås GK, Christoffer Kenling, Frösåker, och arrangörsklubbens Joakim Kristiansson.

Högst ranking i fältet har en annan västmanlänning, Björn Pettersson från Sala, tillsammans med Rikard Karlberg, Ale. De har båda Challenge Tour-status.

Västerås Mälarstaden Open spelas över 54 hål torsdag-lördag och sammanlagt 200000 kronor ska fördelas mellan de 132 deltagarna.

Pressansvarig för tävlingen:
Christian Hedberg
christian@vasterasgk.se
0703-959409

Allmänna frågor om

SAS Masters Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@sgt.golf.se
08-622 15 64