Vassa startfält i SM Match

GOLF: Riktigt vassa startfält på både dam- och herrsidan borgar för spänning och högklassig golf när SM Match ska avgöras på Örebro GK 18-22 augusti.

Riktigt vassa startfält på både dam- och herrsidan borgar för spänning och högklassig golf när SM Match ska avgöras på Örebro GK 18-22 augusti. Det största affischnamnet blir europatourspelaren Fredrik Andersson Hed, som valt att prioritera det anrika mästerskapet.

Örebro GK:s nyrenoverade och lovordade bana vid Lanna var spelplats för SM i fjol och kommer så att vara i ytterligare tre år.

- Det finns tydligen klubbar som inte är så intresserade av match-SM, eftersom det med spelformen match blir färre och färre spelare för varje dag. Men vi tycker tvärtom. SM är ett utmärkt tillfälle för oss att skapa kringaktiviteter och göra evenemanget till en fest för spelare, sponsorer, medlemmar och övriga golfintresserade, säger Per Helge, klubbchef på Örebro GK.

Precis som de senaste åren kommer en stor sponsoraktivitet att kopplas till SM, vilket betyder att ca 250 deltagare från regionens näringsliv har sin egen tävling på banan under torsdag och fredag. Spelarna i denna företagsgolf går ut före SM-deltagarna.

- Det kommer att vara aktiviteter hela tävlingsveckan. På lördagen, under SM:s finaldag, har vi till exempel Golfens Dag på klubben, där vem som vill får prova på golf, och vi kommer också att spela finalen i vårt eget klubbmästerskap parallellt med SM-finalerna, berättar Per Helge.

Som vanligt är det 64 herrar och 32 damer som gör upp om SM-titlar och prispengar. Herrtävlingen inleds på tisdag, damtävlingen på onsdag och på lördag vet vi vilka som är årets svenska mästare.

SM Match är golfens överlägset mest anrika tävling och en av de äldsta mästerskapstävlingarna alla kategorier i Sverige.

Det första mästerskapet avgjordes redan 1904, med Teodor Åkermark som vinnare, medan den första dammästarinnan (Viveka Rosencrantz) korades 1911. SM var länge en ren amatörtävling, men när "öppen golf" infördes i Sverige 1984 kom prispengar in i bilden och sedan dess har även proffs varit välkomna.

Att tävlingen mer än hundra år efter urpremiären fortfarande har stor dragningskraft på spelarna framgår av 2009 års startlistor.

Herrklassen har lockat inte bara de allra bästa på SAS Masters Tour, det finns även spelare på europatourerna som väljer att komma hem för att spela SM.

Fredrik Andersson Hed, som för några veckor sedan spelade alla fyra ronderna i British Open, hörde sig exempelvis för om han kunde få ett wild card. Det fick han.

Dessutom rymmer fältet Challenge Tour-spelare som Gustav Adell, Johan Axgren, Johan Bjerhag och Rikard Karlberg.

Eftersom damfältet är begränsat till 32 spelare har det varit knivskarp konkurrens om platserna, som fördelas enligt SGT:s kategorisystem. Men eftersom en omkategorisering skett under säsongen finns det spelare på den senaste topp 10-rankingen, som spelat bra i de senaste tävlingarna, men som inte fått plats i mästerskapet.

I damklassen finns två spelare från Ladies European Tour - Anna Knutsson, Bokskogen, och Johanna Lundberg, Botkyrka.

Louise Permelin, vd på Svenska Golftourerna, är förväntansfull inför SM:

- SM Match i Örebro är på väg att bli en tradition inom svensk golf. Arrangemanget har genom åren bara blivit bättre och bättre, mycket genom kombinationen av stor företagsgolf och en högklassig bana som Örebro GK.

- Att SAS Masters Tour fostrar morgondagens stjärnor bevisas inte minst av fjolårets SM. Då vann Åke Nilsson, som idag spelar på Europatouren, herrklassen medan Anna Nordqvist, vår nya stora stjärna, blev dammästarinna, säger Louise Permelin.

Prissumman är 200 000 kronor i såväl dam- som herrklassen.

Pressansvarig för tävlingen:
Per Helge
Per.helge@orebrogk.com
070-516 40 70

Allmänna frågor om SAS Masters Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@sgt.golf.se
08-622 15 64

Länk till tävlingens sida för deltagarlista (följ fliken "uttagna"), resultatrapportering osv:

Damer

Herrar