Rask kommer hem som vinnare

När Joakim Rask kommer till sin hemmaklubb Salems GK i veckan för att spela Salem Becker Open hosted by Greeen (11-13/6) gör han det som purfärsk SAS Masters Tour-vinnare. Segern i Söderby Masters i lördags var alltså ytterst vältajmad.

Joakim Rask, som vann sin första seger på dåvarande Swedish Golf Tour redan 1992 (!) och som hade full spelrätt på Europatouren 1997-1998, är svensk lagmästare med moderklubben Katrineholms GK men har under senare år representerat Kungsängen.

Inför årets säsong bytte till Salems GK.

- En bra bana, perfekta träningsmöjligheter och en jättefin klubb, kommenterar Joakim, som trots att han fyllt 37 säger sig ha högre ambitioner än någonsin.

Joakim hade i år en tredje- och en fjärdeplats på SAS Masters Tour innan den efterlängtade segern kom i Söderby Masters, där han satte banrekord sista dagen. Segern var hans tionde under den långa proffskarriären och den innebar också att han tog ledningen på SAS Masters Tour Order of Merit.

- Det borde betyda att jag kvalificerat mig till SAS Masters på Barsebäck nästa månad. Det ska bli jättekul, senast jag spelade den tävlingen var 2003.

- I Söderby kändes allting riktigt, riktigt bra. För första gången i år. Det ska blir mycket inspirerande att komma hem till Salem med den här segern i ryggen. Hoppas jag upprepa det fina spelet på hemmabanan. 

- Jag är ju dessutom titelförsvarare på Salem. Jag vann där 2007 och i fjol var det ingen tävling, säger Joakim.

"Rasken" är fortfarande den spelare som slår längst på touren, möjligen i konkurrens med värmlänningen Per Barth. Bara att se dessa båda slå sina drives kan vara värt besöket på Salems GK den här veckan.

- Men jag försöker spela lite smartare idag än för några år sedan och inte bara ösa på urskiljningslöst, garderar sig Joakim Rask.

Klubbmedlem säkrade tävlingen
Salems GK arrangerade två uppskattade tourevenemang 2006 och 2007 men försvann i fjol från SAS Masters Tour-programmet. Nu är klubben alltså tillbaka, och detta tack vare en enskild medlem.

Ann Walldov, klubbchef på Salems GK, berättar:

- Medlemmen heter Pelle Fhinn och bor vid tians tee. Han gick in och garanterade 400000 kronor via sitt företag. Sedan har han själv raggat ihop en huvusponsor och ytterligare sex sponsorer för att täcka den kostnaden. Det måste vara ytterst ovanligt att en medlem gör en sådan fantastisk insats för sin klubb.

Walldov berättar att medlemmarna saknade sin tävling förra året.

- Tourtävlingarna har fungerat som en enande kraft, det har varit en happening för klubben. Vi har en god sammahållning, klimatet och kulturen på klubben gör att medlemmarna gärna ställer upp som funktionärer. Vi är mycket glada att vara tillbaka på SAS Masters Tour, säger Ann Walldov.

Ett vasst startfält
Salem Becker Open hosted by Greeen har lockat ett riktigt starkt startfält. Alla de bästa på SAS Masters Tour-rankingen finns med och 156-mannafältet inkluderar en rad spelare med Europatour- och Challenge Tour-rutin.

Hemmaklubben representeras inte bara av Joakim Rask, även Mattias Andersson kan räkna med ett starkt stöd från åskådarna.

Tävlingen, som är den sjätte av totalt 15 på herrarnas SAS Masters Tour 2009, spelas över 54 hål torsdag-lördag och den totala prissumman är 200000 kronor.

Pressansvarig för tävlingen:
Hans Forsbeck
Hans.forsbeck@comhem.se
08-53252783
070-6234191

Allmänna frågor om SAS Masters Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@sgt.golf.se
08-622 15 64