Tourpremiär och jubileum

När 2009 års SAS Masters Tour-säsong kör igång på St. Ibb 29 april-1 maj handlar det om ett jubileum. Det är tionde året i rad som touren gästar den vackra ön Ven i Öresund. I år återgår St. Ibb Open till det ursprungliga konceptet – modifierad poängbogey.

När 2009 års SAS Masters Tour-säsong kör igång på St. Ibb 29 april-1 maj handlar det om ett jubileum. Det är tionde året i rad som touren gästar den vackra ön Ven i Öresund. I år återgår St. Ibb Open till det ursprungliga konceptet - modifierad poängbogey.

Många var skeptiska när St. Ibbs starke man Jerry Carlsson år 2000 lyckades få ett gäng tourspelare att ta färjan till Ven. En proffstourtävling på en niohålsbana? Och dessutom poängbogey?

Men tävlingen blev från början en framgång och den skulle växa till succé. Spelarna älskade detta annorlunda koncept, där det gäller att samla poäng. Den offensiva golfen främjas på ett annat sätt än i traditionella slagspelstävlingar.

St. Ibb Open i sin ursprungliga form spelades åtta år i rad, 2000-2007. I fjol ändrades konceptet. Tävlingen ersattes av Telenor Open, en slagspelstävling för herrar och damer som avgjordes på såväl St. Ibb som "moderbanan" Barsebäck G&CC.

- I år är vi tillbaka där vi började, en poängbogeytävling för herrar på Ven. Vi har fått tydliga signaler från spelarna att det är så de vill ha det, och för oss känns det bra, säger Jerry Carlsson.

Niohålsbanan på Ven är inte den svåraste i världen, men den är teknikkrävande och den är alltid i toppkondition. Så även i år.

- Greenerna är fantastiska, trots att det varit så kallt här nere i Skåne. Just nu är de faktiskt snabbare än Barsebäcks, säger Jerry Carlsson.

- Dessutom har vi tuffat till banan en aning med några nya bunkrar. Ettan, till exempel, är inte lika lätt som tidigare.

Praktiskt taget hela SAS Masters Tour-eliten ställer upp i premiären. De mest meriterade spelarna på banan är Mattias Eliasson, Ljunghusen, och Fredrik Henge, Kvarnby, båda med europatourmeriter.

Det finns också ett gäng med Challenge Tour-status, bland dem Wilhelm Schauman, Djursholm, och kanadensaren Matthew Bliss, med Falkenbergs GK som hemmaklubb, i fältet.

Notabelt är att den 20-årige skånske jättetalangen Björn Åkesson, som numera tävlar för Barsebäck, gör sin tourdebut som proffs, samt att AIK Golf - representerat av Niklas Bruzelius och Kalle Edberg - gör sitt inträde på SAS Masters Tour.

St. Ibb Open, som spelas över 54 hål med en total prissumma på 300 000 kronor, är den första av totalt 28 tävlingar (herrar och damer) som ska spelas under året. SAS Masters Tour avslutas den 8-10 oktober med finalen för damer och herrar på Kallfors.

Pressansvarig för tävlingen:
Jerry Carlsson
jerry.carlsson@jaravallen.se
046-77 70 55
0708-75 19 10

Allmänna frågor om SAS Masters Tour hänvisas till:
Louise Permelin
VD Svenska Golftourerna
louise.permelin@sgt.golf.se
08-622 15 64