Svenska Golfförbundets juniorläger är din väg till landslaget. Här hittar du allt du behöver veta om Supercamp och Största tjejlägret.

Meningen med lägeruppläggen är att hjälpa dig

 • Att träna på rätt saker vid rätt tidpunkt på året

 • Att träna lagom mycket vilket ofta innebär mer träning för de flesta

 • Att skapa fler träningsmöjligheter närmare där du bor

 • Att träffa kompisar som har ett stort intresse för att spela golf – vi vet att det finns spelare som vill mycket med sin golf men är ganska ensamma på sin klubb

Landslagstjejer kramas och skrattar in i kameran.
Landslagstjejer hjälper till på Supercamp för tjejer på Vesterby Golfklubb.

Supercamp hålls vid tre tillfällen tre gånger om året – i oktober, januari–mars och maj. Temat för höstlägren är vinterträning, vinterlägret repeterar en del från höstlägret och fyller på med nytt ur Planen. Temat för vårlägren är spel och tävling.

Största tjejlägret fortsätter endast med den äldre åldersgruppen tjejer 16-18 år.

Innehållet på lägren är framtaget och genomförs i samarbete med landslaget.

Läs pressmeddelandet om Svenska Golfförbundets ungdomsläger för att få en bra bild av varför lägren anordnas.

Hur blir jag uttagen?

Uttagningen till Supercamp sker under hösten och detta ansvarar ditt golfdistrikt för. Om du är med på höstens Supercamp är du också med under vinterns och vårens läger. Uttagning till Största Tjejlägret sker separat.

Du kan läsa mer om lägren här.

Supercamp

 • På Supercamp region utvecklas du som människa och golfspelare. Hit kommer du som är mellan 13-15 år, satsar på din golf och vill utvecklas.

  Vad innehåller ett Supercampläger?

  Under höstens läger ligger fokus på vinter -och grundträning. Utgångspunkten är spelarutvecklingshjulet som innehåller delarna golfteknik, fysträning, mental träning, taktik och sociala sammanhang.

  När hålls lägren?

  Hösten fem läger är planerade till två olika tillfällen, tre läger den 7-8 oktober och två läger den 21-22 oktober.

  Var genomförs lägren?

  Höstens läger genomförs på fem orter i landet. Det finns plats för ca 40 spelare på varje läger.

  Datum Läger Plats Distrikt
  7-8 oktober Supercamp syd Helsingborg Blekinge, Halland, Skåne
  7-8 oktober Supercamp öst Åtvidaberg Södermanland, Östergötland, Örebro, Småland
  7-8 oktober Supercamp väst Borås Västergötland, Bohuslän-dal, Göteborg, Värmland
  21-22 oktober Supercamp mitt Söderby Stockholm, Gotland, Dalarna, Uppland, Västmanland
  21-22 oktober Supercamp norr TBA Gästrike-Hälsingland, Jämtland-Härjedalen, Medelpad, Norr-Västerbotten, Ångermanland

  Får du delta?

  Lägren är för dig mellan 13 och 15 år som är tävlingsaktiv på Skandia Tour elite, future, first och JMI-tävlingar.

  Hur gör jag för att vara med?

  Spelare blir kallade utifrån distrikttillhörighet. Uttagningen av spelare görs av distrikten under hösten 2017. Ansvariga för uttagning är distriktets junioransvariga. Hitta ditt golfdistriktsförbund

  Hur har uttagningen gått till?

  Varje golfdistriktsförbund har får i uppdrag att ta ut ett antal spelare under hösten 2017. För att bli uttagen behöver du uppfylla några saker, som till exempel att vara aktiv tävlingsspelare på Skandia Tour och att du tränar golf hela året.

  Hur många platser finns det?

  Varje golfdistriktsförbund har fått ett antal platser att fylla. Antalet platser styrs av antal klubbar som finns i varje distrikt.

  Jag tycker verkligen jag skulle fått vara med men fick inte frågan, vad gör jag?

  Ta kontakt med det golfdistriktsförbund du tillhör och ställ frågan. Är du inte nöjd med svaret kan du kontakta ansvarig på Svenska Golfförbundet.

  Jag vill komma igång på egen hand, vad är ert råd?

  Ladda ner Planen som finns här. Sätt dig med dina föräldrar och läs igenom den. Supercamp handlar mycket om att förklara innehållet och vikten av att jobba på egen hand med de olika sakerna. Vad man bör träna på och utveckla finns i Planen. Ta hjälp av din tränare för att komma igång och att hålla igång.

  Det kan också vara bra att höra av dig till distriktet och den person som gjort uttagningen så att de vet att du finns och verkligen vill vara med.

  Kan jag/vi få ta del av innehållet i Supercamp?

  Planen finns för alla som vill läsa den. Här kommer vi också kontinuerligt att lägga upp saker som är aktuella för dig som är mellan 13 och 15 år. En del av det vi gör på lägret läggs ut som rörligt material. Ett exempel på det är de fysövningar som vi filmar.

  Jag behöver rådgivning om var jag kan träna, vem vänder jag mig till?

  Det finns olika personer/organisationer du bör vända dig till. Ta först kontakt med din klubb och tränare. Hör av dig till ditt distrikt och den person som är ansvarig för juniorfrågor. En tredje möjlighet är att kontakta den Supercampcoach som är verksam i distriktet du kommer ifrån. Någon av dessa tre personer kan svara på var du kan träna med andra, var det finns lokaler för inomhusträning och så vidare.

  Silen - en metafor för värdegrunden i landslagsverksamhet

  Det här vill Supercamp

  Inspirera – erbjuda en bra miljö – sparring. Att bli "sedd"
  Informera – golfgymnasieinformation, landslagsinformation, träningslära
  Utveckla – karaktär: eget ansvar, träna, vila, äta
  Kompetens – utföra tester ur SGF:s elittest, landslagets testbatteri, övningar och spel

  Vi jobbar efter Svenska Golfförbundet och landslagets värdegrund "Silen" som beskrivs utifrån orden hälsa, glädje, ansvar och ärlighet.

Tjejläger

 • Största tjejlägret är ett spel- och tävlingsläger och en fortsättning på Supercamps regionläger. Landslaget bjuder in till fullspäckade dagar av roliga golfupplevelser. Träning, spel och fys är några av aktiviteterna som står på programmet.

  Vad är syftet med Största tjejlägret?

  Landslaget vill träffa så många tjejer som möjligt och få chansen att lära känna er lite mer. Ni får chansen att lära känna fler tjejer som spelar golf och förhoppningsvis inspirerar det till mer golf. Största tjejlägret en fortsättning av Supercamps regionläger där vi fortsätter att jobba med planen.

  Hur genomförs lägret?

  Lägret är i år endast för de äldre (16–18 år, födda 2000-1998) tjejerna. Tjejer mellan 13-15 år bjuds in till vårens Supercamps tillsammans med killarna.

  Lägret har ofta inbjudna gäster och Lotta Neumann, Sveriges första majorvinnare och Solheim Cup-kapten för det vinnande Europalaget 2013 var på plats både 2011 och 2012. 2013 besökte både stjärncaddien Fanny Sunesson och LPGA-spelaren Caroline Hedwall lägret och 2014 var Carin Koch och Linda Wessberg där och föreläste. Även Dani Holmqvist var där 2014. Förra året dök Anna Nordqvist upp som hemlig gäst. De flesta coacher på plats är involverade i landslaget samt från riksidrottsgymnasierna.

  Vem får komma på lägret?

  Är du tjej och mellan 16 och 18 år får du en inbjudan. Uttagning görs efter ålder och handicap. Ju äldre du är desto lägre handicap krävs för att få en inbjudan. Inbjudan skickas ut i mitten på mars.

  När är lägret?

  24-26 maj 2017

  Var är lägret?

  Söderby GK


  För mer information kontakta Linda Appelblad på linda.appelblad@golf.se

För mer information, kontakta oss

Porträttbild på Peter Östlund.