Återetablering efter vinterskador

Vinterskador kan förekomma på alla gräsytor på golfbanor och fotbollsplaner, men generellt är gräs som klipps lågt mest utsatt.

Agnar Kvalbein, Wendy Waalen och Trygve S. Aamlid, NIBIO samt Carl-Johan Lönnberg, SGF

Artikeln är en översättning från Gressforum nr 1/2017

Vitgröe eller andra gräsarter

Vinterskador kan förekomma på alla gräsytor på golfbanor och fotbollsplaner, men generellt är gräs som klipps lågt mest utsatt. Denna text handlar om vinterskador på greener, men samma principer gäller för andra gräsytor.

Det är stora lokala skillnader. Strategin för hjälpsådd blir därför ganska olika från en plats till en annan eller mellan olika år. En död vitgröegreen (Poa annua) kan återetableras utan tillförsel av frö i de fall det finns rikligt med frö i greenbädden («fröbanken») och att dessa är jämnt fördelad över spelytan. Situationen är helt annorlunda om rödsvingel (Festuca rubra) dominerade i ytan där skadan uppstod, eftersom frö av denna art inte blir liggande många år i marken utan att gro. Frö av kärrgröe (Poa trivialis), krypven, brunven och rödven (Agrostis sp.) kan normalt ligga många år i marken, men eftersom dessa arter inte blommar och sätter frö vid normal klipphöjd på greener, är fröbanken vanligtvis liten. Med undantag av vitgröe måste vi därför alltid så nytt frö för att få resultat. 

Läs hela rapporten i pdf-format

Fler nyheter

 1. Välkommen till Elmia Park i Jönköping
 2. Banskötsel

  Välkommen till Elmia Park i Jönköping

  Det är dags för årets banskötselmässa – Sveriges största branschmässa för grönytor och utemiljö.

  I Jönköping bjuds på ett fullspäckat seminarieprogram med många spännande föreläsare. Senaste nytt visas upp både inom- och utomhus. Boka in 26–28 september i din kalender för några lärande utbildningsdagar. 

  Se hemsidan för mer information

 3. Banutbildning – viktigaste byggstenen i all banskötsel
 4. Banskötsel

  Banutbildning – viktigaste byggstenen i all banskötsel

  Nu är det hög tid att anmäla sig till vintersäsongens banutbildningar. Det har skett en del förändringar av kurslängd och innehåll.

  Grundutbildning för banpersonal (GUB) är numera 2 veckor medan Vidareutbildning för banpersonal (VUB) har förlängts till totalt 4 veckor. Högre greenkeeperutbildningen (HGU) startar en ny kurs i november på Bosön, Lidingö. 

  Få mer information och anmäl dig här

 5. Sölvesborg första golfklubb att använda HVO
 6. Banskötsel

  Sölvesborg första golfklubb att använda HVO

  Under arbetet med att bli GEO-certifierad har Sölvesborgs GK ersatt diesel med fossilfria bränslet HVO, hydrerade vegetabiliska oljor, för att minska påverkan på klimatet.

  Klubben har också investerat i en ny eldriven maskinpark. ”Nästa steg för klubben är att kategorisera både flora och fauna tillsammans med frivilliga och experter från Sölvesborgs kommun." 

  Läs klubbens pressmeddelande