Utmanarsatsningen OS 2020

Utmanarsatsningen OS 2020 är ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Golfförbundet. Målsättningen med detta utvecklingsarbete är att stötta duktiga golfare att utmana de etablerade till OS 2020.

Utmanarsatsningen drivs och utformas av respektive idrottsförbund med stöd från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Med hjälp av stödet får förbunden möjlighet att följa upp sina unga aktiva mycket närmare med avseende på träning, utveckling och insats. Varje aktiv i satsningen får en individuell utvecklingsplan. SOK ansvarar för centrala uppföljningar och gemensamma inspirationsaktiviteter såsom Youth Olympic Camp för alla aktiva och tränare som ingår i satsningarna.

- Det här är en satsning som passar golfen, vi vill dels ge stöd till spelare som befinner sig i etableringsfasen, antingen är det i början av sin proffskarriär eller så är de på väg in i en, ofta en tuff period som kräver både uthållighet och stöd. Dels vill vi ta till vara den kompetens som finns hos de resurspersoner som är involverade i den här satsningen. Etablerade spelare, aktiva och ej längre aktiva finns också med och det är personer som har gjort den här resan och vet vad som krävs, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

De aktiva i utmanarsatsningen har utsetts för att de ligger i en utvecklingsfas där de beräknas kunna uppnå kraven för Topp- och talangprogrammet inom en treårsperiod. Youth Olympic Camp var avstampen i satsningen. Under tre dagar testades, utbildades och tränade de tillsammans. På plats fanns ett sjuttiotal tränare, SOK:s resursteam och ett tiotal av Sveriges bästa olympier för att sprida kunskap, inspiration och glädje.

Vi inom golfen har också valt att göra en utökad Utmanarsatsning, det vill säga fler spelare än de som ingår i SOK:s Utmanarsatsning. Vi gillar namnet och vi gillar konceptet och har behov av att ge fler spelare tillgång till den verksamheten. Det är upp till varje specialförbund att lägga till spelare även om de i sig inte genererar ett ekonomiskt stöd in i satsningen.

-Vi tror starkt på att finnas med i en idrottslig gemenskap som den här satsningen ger. Våra utövare får vara med vid aktiviteter som samlar utövare från andra idrotter och som också gör satsningar för att kunna utmana i sina idrotter, säger Vangdal.

Utmanarsatsningen är ett steg mot SOK:s vision att Sverige ska vara med att slåss om 20 medaljer på sommar- och vinter-OS 2020 och 2022.

- För att nå vår vision behöver vi öka antalet aktiva i Topp- och talangprogrammet från dagens 215 till 400 stycken 2016 och framåt. Men i dag finns det för få talanger som står och knackar på dörren och håller den nivån som krävs. Vi gör den här satsningen för att vända på den trenden, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Ansvariga coacher för golfen är Rickard Lindberg på herrsidan och Patrik Jonsson på damsidan. Projektledare för Utmanarsatsningen 2020 är KG Nissén och Katarina Vangdal.

Spelare i Utmanarsatsningen mot OS 2020
Louise Larsson* Karlstads GK
Frida Gustafsson Spång* Borås GK
Camilla Lennarth* Fågelbro G&CC
Madelene Sagström* Enköpings GK
Linnea Ström* Göteborgs G K
Lynn Carlsson Ringenäs GK
Lina Boqvist Isaberg GK
Daniela Holmqvist Lidingö GK
Emma Henrikson Ljunghusens GK
Jenny Haglund Karlstad GK
Louise Ridderström Stockholms GK
Linnea Johansson Båstad GK
Martina Edberg Hooks GK
Pontus Widegren Stockholms GK
Anton Karlsson Upsala GK
Eric Blom Landskrona GK
Christopher Feldborg-Nielsen Sjöbo GK
Björn Hellgren* Frösåker GK
Gabriel Axell Landeryds GK
Marcus Larsson Barsebäcks GCC
Sebastian Söderberg Delsjö GK
Daniel Jennevret Högbo GK
Erik Oja Högbo GK
Alexander Björk Växjö GK
Richard Pettersson Haninge GK

*Dessa spelare ingår i SOK:s och Swedish Golf Teams Utmanarsatsning. Vi inom golfen har valt att göra en utökad Utmanarsatsning, det vill säga fler spelare än de som ingår i SOK:s Utmanarsatsning. Detta gör vi för att vi har behov av att ge fler spelare tillgång till den verksamheten. Det är upp till varje specialförbund att lägga till spelare även om de i sig inte genererar ett ekonomiskt stöd in i satsningen.

Under säsongen kan fler spelare tas in i programmet, dock är det Sveriges Olympiska Kommitté som avgör vilka som ska få stöd i satsningen. För att få stödet får du som spelare inte vara "för bra" och/eller "för gammal" utan ska ses som en utmanare till våra bästa på sikt.

För mer information, kontakta

Förbundskapten Katarina Vangdal har blont mellanlångt hår och blå ögon. En mörkblå piké med tre gula ränder på axeln i märket Adidas.