Svenska Golfförbundet startade OS-satsningen 2011 med ny organisation och ett riktat program till proffsspelare. Sex spelare ingår i Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) Topp- och talangprogram och är utvalda av dem.

Topp- och talangprogrammet

Henrik Stenson
David Lingmerth
Jonas Blixt
Anna Nordqvist
Pernilla Lindberg
Caroline Hedwall

SOK har tittat på spelarna i Topp- och talangprogrammet, deras meriter och deras prestationer på de viktigaste tävlingarna, framför allt golfens största mästerskap, majors, samt lagtävlingarna Ryder Cup och Solheim Cup.

Det handlar inte om att ge de spelarna ekonomiskt stöd, det behovet finns inte. Det handlar om att ge möjlighet till olika nätverk om behov finns utöver spelarnas egna nätverk. De får tillgång till Swedish Golf Teams Performance Team och lagets experter. Det kan gälla allt från kostråd till medicinsk expertis om de snabbt behöver få vård eller råd. Eller att få möjlighet att träffa andra idrottare på samma nivå som de själva genom mentorskap.

Parallellt med den satsningen genomgår Swedish Golf Teams headcoacher Katarina Vangdal, Patrik Jonsson och Rickard Lindberg SOK:s coachprogram och utbildning "Coach to Rio" som SOK arrangerar under den olympiska cykeln, de fyra åren mellan spelen. Syftet med programmet är att säkerställa att alla kommer väl förberedda till OS och har haft ordentligt med möjligheter att utbyta kunskap, erfarenheter och idéer idrotterna emellan.

Utbildningen ligger till grund för att kunna planera, leda, genomföra och utvärdera coachingverksamhet med inriktning mot mästerskapscoaching. Utbildningsmomenten som förekommer är föreläsningar, gruppdiskussioner och bearbetningar av fall samt en analys av den egna pågående verksamheten och den egna coachrollen och filosofi.

Programmet omfattar fem träffar med början i november 2013 och som sker löpande till och med 2016.

Dessa spelare är alltså uttagna av SOK, i Swedish Golf Teams verksamhet är flera spelare med i denna satsning och det är spelare som innehar PGA- respektive LPGA-kategorier.

För mer information, kontakta

Förbundskapten Katarina Vangdal har blont mellanlångt hår och blå ögon. En mörkblå piké med tre gula ränder på axeln i märket Adidas.