Silvermedaljören Henrik Stenson vid medaljceremonin i OS i Rio. Bredvid Stenson står guldmedaljören Justin Rose, Storbritannien och bronsmedaljören Matt Kuchar, USA.

Historiskt OS-silver till Stenson

På söndagen blev Henrik Stenson olympisk silvermedaljör i Rio. Han har därmed skrivit ett nytt kapitel i svensk golfsports historiebok som den förste svenske OS-medaljören i golf.

Henrik Stenson har hela tiden betonat att OS är ett av hans stora mål i karriären, ett mål han tränat och laddat länge för. Nu är medaljen ett faktum. Stenson var nära guldet men fick ge sig på allra sista hålet mot Storbritanniens Justin Rose, efter en jämn kamp i söndagens ledarboll. Bronset gick till Matt Kuchar från USA efter att ha gått finaldagen på 63 slag. 

Stensons silver betydde Sveriges sjätte medalj så här långt i detta OS, där golf gör comeback som olympisk idrott efter 112 år. Med majorsegern i The Open i juli följt av ett OS-silver kommer han förstås att vara ett hett namn för Svenska Dagbladets bragdmedalj i december och Årets manlige idrottare och Jerringpriset på nytt på Idrottsgalan i januari.

– Det är fantastiskt att ett litet land som Sverige har två herrspelare med i slutstriden i Rio och att Henrik Stenson tar ett silver för Sverige! Jag är glad för Stenson och hans team som har jobbat hårt under lång tid. Det här har varit ett fantastiskt år för dem. David Lingmerth gjorde med sin 11:e plats också en mycket bra insats i ett starkt startfält och var länge med och slogs om medaljerna, säger Katarina Vangdal, golfens förbundskapten.

– Golfens återkomst i OS och stora idrottsprestationer av profiler som Henrik Stenson gör att vår idrott syns oftare och i fler sammanhang. Vi som arbetar med golf, oavsett roll eller organisation, måste nu ta vara på det växande intresse som skapas för vår sport, säger Svenska Golfförbundets ordförande Christer Bergfors.

Sverige har två chanser kvar till ytterligare OS-medaljer i golf. På onsdag börjar damernas tävling där Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg finns med. 

Fler nyheter

 1. Anna Nordqvist slutade elva
 2. OS

  Anna Nordqvist slutade elva

  Förbundskapten Katarina Vangdal är nöjd med insatsen i Rio. Nu är siktet inställt på Tokyo 2020.

  OS i Rio är över. Sverige tog elva medaljer, varav ett silver i golf genom Henrik Stenson och chans på medaljer även för Anna Nordqvist (d11:a) och David Lingmerth (d11:a). De tre, tillsammans med Pernilla Lindberg som slutade d31:a, har under lång tid levt med OS-tankar, förberedelser, tävlingen och med att visa upp golfen som OS-sport. Ett mycket fint ambassadörsarbete tillsammans med alla i Svenska Golfförbundets Performance Team och med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

  En som också under lång tid arbetat med detta är golfens förbundskapten Katarina Vangdal. Att se några av Sveriges andra medaljhopp utanför golfen blev det aldrig tid till i Rio, men hon lämnade staden med en skön känsla i bagaget och en klar bild av vad som ska hända nu. Golf är ju en OS-gren även 2020.

  Blev de olympiska spelen i Rio så som du hade föreställt dig?
  – Det är först på plats som man förstår hur stort ett olympiskt spel är, vilket intresse spelen skapar. Som tävling har det absolut överträffat våra förväntningar, som ändå var stora inför spelen. Att vi knep ett silver är en succé.

  Är du nöjd med era förberedelser eller tar du med dig erfarenheter kring något du kanske vill göra annorlunda i fortsättningen?
  – Vi är ju helt nya i sammanhanget och ingen erfarenhet av att tävla i OS, men förberedda var vi. Målmedvetna och strukturerade under lång tid. SOK var tidigt igång med att förbereda spelare och ledare på vad ett OS innebär. Nu ska sätta oss ned och utvärdera allt arbete.

  Arbetet fortsätter mot nästa OS. När du blickar framåt, hur ser du på arbetet till 2020?
  – Vi har satt igång arbetet hur vi ska arbeta fram till OS i Tokyo. Vi fortsätter jobba hårt med att få fler svenska spelare på högsta nivå och skapa goda miljöer där spelare kan utvecklas för att kunna göra en fullgod satsning. Ett exempel är att vi nu på damsidan bygger en elitmiljö i USA för att stötta spelare som ska försöka slå sig in på LPGA eller Symetra Tour. Vi anpassar oss efter hur verkligheten ser ut, var spelarna befinner sig och inför vilka utmaningar vi står.

  Vi har fyra svenska spelare uttagna till Junior Ryder Cup, som avgörs i samband med Ryder Cup i Minneapolis i slutet av september där Europa möter USA i stor prestigekamp med Henrik Stenson i laget.

  Hur ser du på att Sverige har så många talanger på hög nivå bland de yngre spelarna?
  – Det är en kombination av en bra generation, bra arbete i hemmiljö och av landslagsverksamheten. Vi jobbar hårt på att ge de unga spelarna bästa möjliga matchning och sparring. Bra spelare sporrar varandra vilket ger goda effekter i flera riktningar. Vi har också härliga förebilder på absolut högsta nivå som är engagerade i vår verksamhet. Golf som idrott utvecklas i snabb takt precis som spelarna. Vår uppgift är att ge unga tjejer och killar en bra resa och möjlighet att nå den absoluta toppnivån.

  Slutresultat i Rio för damerna

  Slutresultat i Rio för herrarna

  Bilden: Katarina Vangdal flankeras av Henrik Stenson och David Lingmerth tillsammans med Sveriges fanbärare, simmerskan Therese Alshammar, vid OS-invigningen i Rio 2016. Foto: SOK

 3. Krönika: "Landslaget skapas i klubben"
 4. OS

  Krönika: "Landslaget skapas i klubben"

  Citatet lär ha myntats av simningens Hans Chrunak. Det handlar om att de bästa idrottarna ska vara kvar i det vanliga kamratgänget på klubben för att inspirera andra idrottare att satsa och bli bättre samt locka nya till träning.

  Detta hörde jag för 16 år sedan och än i dag saknar många idrotter en stark klubbverksamhet för de som vill bli bäst.

  Orsakerna är flera - kan inte ha det, vill inte ha det eller inte är attraktiva nog. Förutsättningar, prioriteringar och kompetenser i frågan ser helt enkelt väldigt olika ut.
  Så när du är 15 år och stjärnämne i golf och väljer golfträning och skola nära 100 mil bort så menar du oftast allvar tänker jag.
  När du är 15 år och stjärnämne i golf och väljer att stanna hemma så menar du också allvar tänker jag.

  Motiven bakom vägvalen är dock helt olika.

  För Pernilla Lindberg från Bollnäs GK handlade det om att sluta tävla alpint och söka sig den bästa träningsmiljön med åretruntgolf i Skåne på Svenska Golfförbundets riksidrottsgymnasium (RIG) i Klippan/Perstorp med tränare Hans Larsson och Camilla Bryngelsson.

  Anna Nordqvist från Torshälla GK ville vara kvar hemma med sin tränare och gå i skola i stan.

  För båda gällde att detta var det bästa för just de två just då.

  Golfförbundets satsning på Klippan/Perstorp möjliggjorde Pillans starka utveckling.
  Anna och tränare Patrik Jonsson blev tillsammans med några andra elitidrottare med i ett större utvärderingsarbete då förbundet tillsammans med RF satsade resurser och pengar i ett "pilotprojekt" kring hemmaträning på elitnivå.

  Tre år senare, 2005, möter jag Anna i Indiana, USA när hon spelar PING Junior Solheim Cup för Europa mot USA. Bunkerbilden nedan är från vinsten i British Girls samma år som fortfarande pryder omslaget till "Mot lägre scorer". Omslaget i sig har en spännande historia som kan berättas senare.

  2006 vinner Pillan och Anna lag-EM i golf.

  I dag spelar Pillan och Anna om olympiska medaljer - och framtida satsningar på unga lovande golfare på det sättet som bäst passar individen fortsätter att betyda väldigt mycket.

  Om några timmar är jag på plats och hejar fram dem så mycket jag kan.

  Sånt är stort för mig, mycket stort!

  Skribent

  Porträttbild på Johan. Han har på sig en svart pullover och en lila skjorta under.
 5. Lär känna OS-hoppet Pernilla Lindberg
 6. OS

  Lär känna OS-hoppet Pernilla Lindberg

  Läs reportaget i hemmatidningen HelaHälsingland, om OS-spelarens resa från Bollnäs till Brasilien. På bilden syns Pernilla Lindberg vid KPMG Women’s PGA Championship. I bakgrunden hennes puttcoach Jon Karlsen, golftränare Patrik Jonsson och caddie Daniel Taylor.

  Pernilla Lindberg är en av våra två OS-spelare i damtävlingen som börjar på onsdag. Hon startar 14.47 första dagen och 11.52 på torsdag och spelar sina två första varv med Ashleigh Simon, Sydafrika och Haru Nomura, Japan. 

  Pernilla Lindberg är från Bollnäs och inför OS i Rio har tidningen HelaHälsingland gjort en porträttartikel om Pernilla där vi får följa hennes långa resa från alpinsatsande junior via golfgymnasiet i Klippan/Perstorp, college i USA och stora framgångar i amatörlandslaget till sin nuvarande position som golfproffs på LPGA-touren i USA och nu OS i Brasilien. Lär känna Pernilla Lindberg i det fina reportaget här

  Vill du ta del av hennes OS-upplevelser, följ hennes framfart i Rio via sociala medier:
  Twitter: @pernillagolf
  Instagram: pernillagolf
  Facebook: PernillaGolf

  Till sist några korta fakta om Pernilla Lindberg:

  Född: 1986
  Klubb: Bollnäs Golfklubb
  Gymnasium: Riksidrottsgymnasium Klippan/Perstorp
  College: Oklahoma State University
  Proffsdebut: 2009
  Caddie
  : Daniel Taylor, England
  Golftränare: Patrik Jonsson
  Puttränare: Jon Karlsen
  Mental coach: Kent Lindahl
  Fystränare: KG Nissén