Här hittar du nyheter, krönikor och blogginlägg om allt som rör OS och arbetet bakom kulisserna.

 1. Anna Nordqvist slutade elva
 2. OS

  Anna Nordqvist slutade elva

  Förbundskapten Katarina Vangdal är nöjd med insatsen i Rio. Nu är siktet inställt på Tokyo 2020.

  OS i Rio är över. Sverige tog elva medaljer, varav ett silver i golf genom Henrik Stenson och chans på medaljer även för Anna Nordqvist (d11:a) och David Lingmerth (d11:a). De tre, tillsammans med Pernilla Lindberg som slutade d31:a, har under lång tid levt med OS-tankar, förberedelser, tävlingen och med att visa upp golfen som OS-sport. Ett mycket fint ambassadörsarbete tillsammans med alla i Svenska Golfförbundets Performance Team och med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

  En som också under lång tid arbetat med detta är golfens förbundskapten Katarina Vangdal. Att se några av Sveriges andra medaljhopp utanför golfen blev det aldrig tid till i Rio, men hon lämnade staden med en skön känsla i bagaget och en klar bild av vad som ska hända nu. Golf är ju en OS-gren även 2020.

  Blev de olympiska spelen i Rio så som du hade föreställt dig?
  – Det är först på plats som man förstår hur stort ett olympiskt spel är, vilket intresse spelen skapar. Som tävling har det absolut överträffat våra förväntningar, som ändå var stora inför spelen. Att vi knep ett silver är en succé.

  Är du nöjd med era förberedelser eller tar du med dig erfarenheter kring något du kanske vill göra annorlunda i fortsättningen?
  – Vi är ju helt nya i sammanhanget och ingen erfarenhet av att tävla i OS, men förberedda var vi. Målmedvetna och strukturerade under lång tid. SOK var tidigt igång med att förbereda spelare och ledare på vad ett OS innebär. Nu ska sätta oss ned och utvärdera allt arbete.

  Arbetet fortsätter mot nästa OS. När du blickar framåt, hur ser du på arbetet till 2020?
  – Vi har satt igång arbetet hur vi ska arbeta fram till OS i Tokyo. Vi fortsätter jobba hårt med att få fler svenska spelare på högsta nivå och skapa goda miljöer där spelare kan utvecklas för att kunna göra en fullgod satsning. Ett exempel är att vi nu på damsidan bygger en elitmiljö i USA för att stötta spelare som ska försöka slå sig in på LPGA eller Symetra Tour. Vi anpassar oss efter hur verkligheten ser ut, var spelarna befinner sig och inför vilka utmaningar vi står.

  Vi har fyra svenska spelare uttagna till Junior Ryder Cup, som avgörs i samband med Ryder Cup i Minneapolis i slutet av september där Europa möter USA i stor prestigekamp med Henrik Stenson i laget.

  Hur ser du på att Sverige har så många talanger på hög nivå bland de yngre spelarna?
  – Det är en kombination av en bra generation, bra arbete i hemmiljö och av landslagsverksamheten. Vi jobbar hårt på att ge de unga spelarna bästa möjliga matchning och sparring. Bra spelare sporrar varandra vilket ger goda effekter i flera riktningar. Vi har också härliga förebilder på absolut högsta nivå som är engagerade i vår verksamhet. Golf som idrott utvecklas i snabb takt precis som spelarna. Vår uppgift är att ge unga tjejer och killar en bra resa och möjlighet att nå den absoluta toppnivån.

  Slutresultat i Rio för damerna

  Slutresultat i Rio för herrarna

  Bilden: Katarina Vangdal flankeras av Henrik Stenson och David Lingmerth tillsammans med Sveriges fanbärare, simmerskan Therese Alshammar, vid OS-invigningen i Rio 2016. Foto: SOK

 3. Krönika: "Landslaget skapas i klubben"
 4. OS

  Krönika: "Landslaget skapas i klubben"

  Citatet lär ha myntats av simningens Hans Chrunak. Det handlar om att de bästa idrottarna ska vara kvar i det vanliga kamratgänget på klubben för att inspirera andra idrottare att satsa och bli bättre samt locka nya till träning.

  Detta hörde jag för 16 år sedan och än i dag saknar många idrotter en stark klubbverksamhet för de som vill bli bäst.

  Orsakerna är flera - kan inte ha det, vill inte ha det eller inte är attraktiva nog. Förutsättningar, prioriteringar och kompetenser i frågan ser helt enkelt väldigt olika ut.
  Så när du är 15 år och stjärnämne i golf och väljer golfträning och skola nära 100 mil bort så menar du oftast allvar tänker jag.
  När du är 15 år och stjärnämne i golf och väljer att stanna hemma så menar du också allvar tänker jag.

  Motiven bakom vägvalen är dock helt olika.

  För Pernilla Lindberg från Bollnäs GK handlade det om att sluta tävla alpint och söka sig den bästa träningsmiljön med åretruntgolf i Skåne på Svenska Golfförbundets riksidrottsgymnasium (RIG) i Klippan/Perstorp med tränare Hans Larsson och Camilla Bryngelsson.

  Anna Nordqvist från Torshälla GK ville vara kvar hemma med sin tränare och gå i skola i stan.

  För båda gällde att detta var det bästa för just de två just då.

  Golfförbundets satsning på Klippan/Perstorp möjliggjorde Pillans starka utveckling.
  Anna och tränare Patrik Jonsson blev tillsammans med några andra elitidrottare med i ett större utvärderingsarbete då förbundet tillsammans med RF satsade resurser och pengar i ett "pilotprojekt" kring hemmaträning på elitnivå.

  Tre år senare, 2005, möter jag Anna i Indiana, USA när hon spelar PING Junior Solheim Cup för Europa mot USA. Bunkerbilden nedan är från vinsten i British Girls samma år som fortfarande pryder omslaget till "Mot lägre scorer". Omslaget i sig har en spännande historia som kan berättas senare.

  2006 vinner Pillan och Anna lag-EM i golf.

  I dag spelar Pillan och Anna om olympiska medaljer - och framtida satsningar på unga lovande golfare på det sättet som bäst passar individen fortsätter att betyda väldigt mycket.

  Om några timmar är jag på plats och hejar fram dem så mycket jag kan.

  Sånt är stort för mig, mycket stort!

  Skribent

  Porträttbild på Johan. Han har på sig en svart pullover och en lila skjorta under.
 5. Lär känna OS-hoppet Pernilla Lindberg
 6. OS

  Lär känna OS-hoppet Pernilla Lindberg

  Läs reportaget i hemmatidningen HelaHälsingland, om OS-spelarens resa från Bollnäs till Brasilien. På bilden syns Pernilla Lindberg vid KPMG Women’s PGA Championship. I bakgrunden hennes puttcoach Jon Karlsen, golftränare Patrik Jonsson och caddie Daniel Taylor.

  Pernilla Lindberg är en av våra två OS-spelare i damtävlingen som börjar på onsdag. Hon startar 14.47 första dagen och 11.52 på torsdag och spelar sina två första varv med Ashleigh Simon, Sydafrika och Haru Nomura, Japan. 

  Pernilla Lindberg är från Bollnäs och inför OS i Rio har tidningen HelaHälsingland gjort en porträttartikel om Pernilla där vi får följa hennes långa resa från alpinsatsande junior via golfgymnasiet i Klippan/Perstorp, college i USA och stora framgångar i amatörlandslaget till sin nuvarande position som golfproffs på LPGA-touren i USA och nu OS i Brasilien. Lär känna Pernilla Lindberg i det fina reportaget här

  Vill du ta del av hennes OS-upplevelser, följ hennes framfart i Rio via sociala medier:
  Twitter: @pernillagolf
  Instagram: pernillagolf
  Facebook: PernillaGolf

  Till sist några korta fakta om Pernilla Lindberg:

  Född: 1986
  Klubb: Bollnäs Golfklubb
  Gymnasium: Riksidrottsgymnasium Klippan/Perstorp
  College: Oklahoma State University
  Proffsdebut: 2009
  Caddie
  : Daniel Taylor, England
  Golftränare: Patrik Jonsson
  Puttränare: Jon Karlsen
  Mental coach: Kent Lindahl
  Fystränare: KG Nissén

 7. Starttider för damerna i OS
 8. De svenska golfolympierna Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg poserar med OS-ringarna i bakgrunden.
  OS

  Starttider för damerna i OS

  Lördag 20 augusti går Pernilla Lindberg ut 12.11 från tee 10 i den fjärde och sista ronden. Lindberg ligger på en 34:e plats efter ronderna 74-73-69. Anna Nordqvist startar 13.11 och är inför sista dagen delad 8:a på 71-70-68. Banans par är 71.

  Så började damernas golftävling i Rio:

  Efter Stensons historiska OS-silver är det dags för damernas tävling med start 17 augusti. Våra svenska spelare Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg har anlänt till Rio och hunnit acklimatisera sig, se på lite annan idrott och även se Henrik Stenson ta en olympisk silvermedalj på söndagen. Efter lite strul med bagaget har nu även Annas klubbor hittat fram till OS-byn. Måndag och tisdag spenderar de båda svenskhoppen på Olympic Golf Course för inspel och träning. 

  Tävlingen spelas den 17–20 augusti, från onsdag till lördag och starttider för de första två dagarna har presenterats. Anna Nordqvist slår ut klockan 16.09 svensk tid på onsdag och 14.14 på torsdag tillsammans med världsettan Lydia Ko från Nya Zeeland och Charley Hull från Storbritannien. Pernilla Lindberg startar 14.47 på onsdag och 12.52 på torsdag. Lindberg spelar sina två första dagar tillsammans med Ashleigh Simon, Sydafrika och Haru Nomura, Japan. 

  Tävlingen sänds från klockan 12.30–21.00 i Viasat Golf OS och på Viaplay. Nedslag från tävlingen i TV3 och Viasat Sport (med reservation för ändringar).

  En komplett lista över deltagarna i rankingordning finns här.

  Leaderboard finns här

 9. Historiskt OS-silver till Stenson
 10. Silvermedaljören Henrik Stenson vid medaljceremonin i OS i Rio. Bredvid Stenson står guldmedaljören Justin Rose, Storbritannien och bronsmedaljören Matt Kuchar, USA.
  OS

  Historiskt OS-silver till Stenson

  På söndagen blev Henrik Stenson olympisk silvermedaljör i Rio. Han har därmed skrivit ett nytt kapitel i svensk golfsports historiebok som den förste svenske OS-medaljören i golf.

  Henrik Stenson har hela tiden betonat att OS är ett av hans stora mål i karriären, ett mål han tränat och laddat länge för. Nu är medaljen ett faktum. Stenson var nära guldet men fick ge sig på allra sista hålet mot Storbritanniens Justin Rose, efter en jämn kamp i söndagens ledarboll. Bronset gick till Matt Kuchar från USA efter att ha gått finaldagen på 63 slag. 

  Stensons silver betydde Sveriges sjätte medalj så här långt i detta OS, där golf gör comeback som olympisk idrott efter 112 år. Med majorsegern i The Open i juli följt av ett OS-silver kommer han förstås att vara ett hett namn för Svenska Dagbladets bragdmedalj i december och Årets manlige idrottare och Jerringpriset på nytt på Idrottsgalan i januari.

  – Det är fantastiskt att ett litet land som Sverige har två herrspelare med i slutstriden i Rio och att Henrik Stenson tar ett silver för Sverige! Jag är glad för Stenson och hans team som har jobbat hårt under lång tid. Det här har varit ett fantastiskt år för dem. David Lingmerth gjorde med sin 11:e plats också en mycket bra insats i ett starkt startfält och var länge med och slogs om medaljerna, säger Katarina Vangdal, golfens förbundskapten.

  – Golfens återkomst i OS och stora idrottsprestationer av profiler som Henrik Stenson gör att vår idrott syns oftare och i fler sammanhang. Vi som arbetar med golf, oavsett roll eller organisation, måste nu ta vara på det växande intresse som skapas för vår sport, säger Svenska Golfförbundets ordförande Christer Bergfors.

  Sverige har två chanser kvar till ytterligare OS-medaljer i golf. På onsdag börjar damernas tävling där Anna Nordqvist och Pernilla Lindberg finns med. 

 11. Krönika: David Lingmerth valde golfen före hockeyn
 12. David Lingmerth och Johan Kannerberg på SGF träffas under OS i Rio. Kannerberg var utbildningsansvarig på golfgymnasiet i Klippan när Lingmerth antogs dit år 2002. Klassfotot från golfgymnasiet, med Lingmerth bland andraårseleverna, är inklippt i bilden.
  OS

  Krönika: David Lingmerth valde golfen före hockeyn

  Johan Kannerberg, tidigare utbildningschef för golf på Riksidrottsgymnasiet i Klippan, är på plats i Rio för att se David Lingmerth jaga medalj i OS. Här minns han tillbaka på dagen då Tranås-spelaren fick beskedet att han antagits till golfgymnasiet.

  Året är 2002, höst och lördag eftermiddag. Jag befinner mig på Perstorps Golfklubb i nordvästra Skåne. Stämningen är god och en känsla av nervositet vibrerar i luften. 
  Cirka 15 ungdomar, 15 år gamla, finns på plats för en slutligt gallring. De kommer från hela vårt avlånga land och har med hjälp av sina golftränare blivit riktigt bra.

  Åtta av dom kommer att få ett negativt besked. Sju kommer att glädjas och nå det som är deras drömmars mål. En dröm vissa burit på länge och som någon alldeles nyss förstått. 

  Drömmen att komma in på Svenska Golfförbundets RiksIdrottsGymnasium i Golf (RIG) i Klippan/Perstorp de närmaste tre åren. En plats som sedan 1983 fostrat många svenska golfstjärnor. 

  En skoltid lång väg hemifrån, långt från föräldrar och syskon men med bästa möjliga träningsförutsättningar att kunna bli världstjärna i golf.

  De sju som klarar testerna bäst - fys, golfteknik och intervju - blir antagna! Testerna och intervjuerna försöker svara på hur mycket golf de kan idag och hur bra de kan tänkas bli i framtiden!

  Fyra av dom kommer att vara flickor och tre av dom pojkar.

  Testerna är gjorda, det är dags för intervjuer. Framför mig sitter David Lingmerth från Tranås. Vi kom att prata om valet mellan att fortsätta som det stora hockeylöftet David då är eller att satsa helhjärtat på golf.

  David antogs, valde golfen och kom under tre år att tränas av Hans Larsson och Camilla Bryngelsson i den RIG-miljö jag ansvarade för.

  Idag spelar David om en olympisk medalj och jag får uppleva allt detta på plats.

  Sånt är stort för mig, mycket stort!

  /Johan Kannerberg, idag klubbrådgivare på Svenska Golfförbundet, tidigare utbildningschef på golfgymnasiet i Klippan

 13. Ledarboll väntar för Henrik Stenson i finalrondan
 14. Ledartavla efter tre ronder i OS-golfen i Rio 2016. Henrik Stenson ligger på andra plats med elva under par och David Lingmerth är delad fyra med sex under par.
  OS

  Ledarboll väntar för Henrik Stenson i finalrondan

  Den nyblivne The Open-segraren är ett slag efter Justin Rose inför OS-golfens sista dag. David Lingmerth skuggar på en fjärdeplats.

  Det är dubbla blågula flaggor på ledartavlan efter den tredje ronden av herrarnas OS-golf och fint medaljläge för Sverige. Henrik Stenson följde upp fredagens 68-rond med en ny 68 på lördagen och ligger därmed på elva under par, ett slag efter ledande Justin Rose från Storbritannien och två slag efter australiensaren Marcus Fraser som just nu ligger på bronsplats. De tre går tillsammans i ledarboll under söndagens finalrunda och slår ut 15.39 svensk tid.

  I bollen innan går David Lingmerth, som även han gick på 68 slag på lördagen och klättrade till en delad fjärdeplats. Med sina sex under par är han på samma resultat som Bubba Watson, USA och Emiliano Grillo, Argentina som alltså spelar tillsammans den sista dagen i OS, i näst sista boll klockan 15.28 svensk tid. 

  Så här säger förbundskapten Katarina Vangdal inför finaldagen:

  Det är ovanligt att en andra- och tredjeplats betyder något i golf. Kommer spelarna ha någon särskild taktik under finalronden i och med att det är medaljer i tre valörer som delas ut?
  Spelarna kommer spela precis som de gör normalt, hålla sig till sin spelplan och försöka gå så lågt de kan och gå för medalj. De har full koll på vad de vill göra där ute och kommer göra allt de kan för att ta medalj för Sverige.

  Beskriv känslan från golfens comeback i OS så här långt.
  Jag vet inte om känslan och pulsen går igenom TV-rutan där hemma men här på plats känns det fantastiskt att få vara en del av detta. Det är unikt. Spelarna är nog grymt glada att de är på plats och får uppleva det här och de kommer vara bra ambassadörer för golf och OS. Det är mycket publik och det är en rolig publik, bland annat många idrottare från andra idrotter som ser på. De svenska handbollstjejerna var ute idag och hejade och vi kommer nog se ännu fler svenskar från truppen i morgon. Hela grejen andas genuin idrott och det är kul.

  Leaderboard för herrarnas OS-golf finns här och sändningstiderna i Sverige här

 15. Stenson på bronsplats efter två dagar
 16. Henrik Stenson slår ett utslag i OS-golfen, dag ett. I bakgrunden syns en stor logga med Rio 2016 och en intresserad publik.
  OS

  Stenson på bronsplats efter två dagar

  Henrik Stenson ligger trea på åtta under par inför tredje ronden. Han går ut i ledarboll tillsammans med ledande australiensaren Marcus Fraser och tvåan Thomas Pieters. David Lingmerth är på 14:e plats, sju slag efter ledningen.

  Båda svenskarna är bra med efter OS-golfens två första ronder. Henrik Stenson gick på 66 slag första dagen, fem under par. Andra dagen blev det 68 slag. Därmed ligger Stenson på tredje plats inför lördagens tredje rond och går ut i ledarbollen klockan 16.09 svensk tid och Stenson spelar med belgaren Thomas Pieters (-9) och ledande australiern Marcus Fraser (-10).

  David Lingmerth har också inlett riktigt bra, två under par första ronden följt av en 70-runda på fredagen. Med sina tre under par ligger han på 14:e plats inför helgens spel, sju slag efter ledaren. Han slår ut klockan 15.14 svensk tid tillsammans med Matt Kuchar, USA och Beyong Hun-An, Sydkorea.

  Sändningstider för tredje rundan har uppdaterats. Hela sändningen går som vanligt i Viasat Golf OS och Viaplay 12.20–21.00. I frikanalerna sänds troligen hela ronden enligt följande: 
  12.30–14.00 i TV3
  14.00–18.00 i TV10 
  18.00–21.00 i TV3 
  (Med reservation för ändringar i frikanalerna, framför allt sista passet i TV3.)

  Foto: Christer Höglund

 17. Här hittar du herrarnas leaderboard
 18. OS

  Här hittar du herrarnas leaderboard

  Idag startar OS-golfen för herrar. Håll koll på alla resultat och följ spelarna slag för slag via den officiella leaderboarden hos IGF.

  Idag skrivs historia när det första olympiska golfslaget på 112 år slås i Rio. Första dagen peggar David Lingmerth upp klockan 13.41 svensk tid och Henrik Stenson startar 16.09 svensk tid. Fredagens starttider är 15.36 för Lingmerth och 14.14 för Stenson, svensk tid. 

  Fullständig leaderboard finns här

  Alla sändningstider för OS-golfen hittar du här.

  Mer läs- och sevärt om OS-golfen:

  För att öka pulsen ytterligare kommer här några externa länktips till reportage och artiklar om OS-golfen:

  Mattias Brännholms dokumentär Golf to Rio

  Frida Nordstrands reportage "Där allt började" om Henrik Stensons resa till världstoppen 

  Intervju med David Lingmerth om hans känslor inför OS

  Videointervju med svenskduons tankar om OS-golfbanan

  Allt om OS hos Svensk Golf

  Intervju med förbundskapten Katarina Vangdal

 19. Katarina Vangdal intervjuas inför resan till Rio
 20. OS

  Katarina Vangdal intervjuas inför resan till Rio

  En förväntansfull förbundskapten på Arlanda inför avresan mot OS i Rio. Hör hennes tankar om landslagets förberedelser, spelarnas dagsform och Sveriges medaljchanser när golfen gör comeback i de olympiska spelen.