Vad kul att du vill kombinera studier med en elitsatsning i golf! Resan börjar här. Det finns två riksidrottsgymnasier och 22 NIU-gymnasier för golf. Ta reda på vilken miljö som passar dig bäst!

Ansökan är nu stängd

Ansökan till 2024 är nu stängd och skolorna går igenom ansökningarna.

RIG: Alla som sökt till Riksidrottsgymnasierna har fått besked om de gått vidare till nästa steg i RIG-antagningen. 

NIU: Skolorna som erbjuder Nationell Idrottsutbildning har nu tagit vid i ansökningsprocessen. Den 18–21 januari kommer du som sökt NIU få besked om du blivit erbjuden plats för den idrottsliga delen eller inte. Om du sökt flera skolor är det viktigt att du meddelar de skolor som erbjuder dig en plats om du tackar ja eller nej i ansökningssystemet. 

Obs! Kom ihåg att du måste söka till de skolor som är aktuella för dig i ditt gymnasieval. Det är dina betyg som gäller för att komma in på skolan.

Läs vidare på sidan eller i golfgymnasiebroschyren om du är nyfiken på vad det innebär att gå ett golfgymnasium. Ansökan till 2025 öppnar 10 september 2024. 

Ladda ner broschyren

De här två alternativen finns

  • Riksidrottsgymnasium (RIG)

  • Nationell idrottsutbildning (NIU)

Golfgymnasierna är en viktig del av en seriös elitsatsning som ungdomsgolfare. Verksamheten stöds av landslagsverksamheten och elitutvecklingen inom Svenska Golfförbundet. Du får unika möjligheter att utvecklas för att bli en golfare på elitnivå samtidigt som du går din gymnasieutbildning.

Om du är intresserad av att kombinera studier med en elitsatsning i golf, är golfgymnasium ett bra alternativ för din utveckling. Du kan välja mellan riksidrottsgymnasieplatser för golf i Helsingborg eller Uppsala. Du kan även välja något av de tillstyrkta NIU-gymnasierna som kanske ligger närmare din hemort. 

Målet med verksamheten är att utbilda golftalanger och ge förutsättningar för ungdomar att kunna bli morgondagens stjärnor. Det sker i en positiv och stimulerande idrottsmiljö.

Du kommer att erbjudas bästa möjliga förutsättningar. Det ställer också krav på dig, då det krävs disciplin och ansvarstagande för att du ska få ut mesta möjliga av dina studier på golfgymnasiet.

Ta reda på mer

Läs informationen i nedanstående flikar så får du veta mer om vad det innebär att gå på golfgymnasium, vilka skolor som finns och hur du ansöker.

Du får också reda på vad som skiljer riksidrottsgymnasieplatser från platser på tillstyrkta NIU-gymnasier. 

  1. Sök till golfgymnasium (från 10 september)
  2. Ansökan till riksidrottsgymnasium (RIG) och nationell idrottsutbildning (NIU) öppnar årligen 10 september. 

    Ansökan till NIU och RIG sker digitalt via gymnasieansokan.golf.se. Från och med 10 september kan du skapa ett konto där.

    Fram till ansökningstidens utgång kan du sedan logga in och fylla i, komplettera och ändra din ansökan. RIG-ansökan är öppen till mitten av oktober, och NIU-ansökan till början av december.

    Instruktion för ansökan

    Innan du genomför ansökan är det bra att läsa igenom dokumentet "Instruktioner för att söka golfgymnasium" som du hittar i rutan "Filer för nedladdning".

    Golfgymnasiebroschyren

    Allmän information om RIG och NIU har vi samlat i golfgymnasiebroschyren (se bild) som du också kan ladda ner i "Filer för nedladdning".

    I broschyren hittar du vad som skiljer mellan RIG- och NIU-alternativet samt bra saker att tänka på för att du ska hamna på rätt plats. Du får också tips på ett antal frågor vi av erfarenhet vet är viktiga att få svar på.

    Kontaktperson:

    Svenska Golfförbundet
    Petra Lindström, golfgymnasieansvarig 
    Telefon: 08-622 15 54, mobil: 070-303 15 54
    E-post: petra.lindstrom@golf.se

  3. Att plugga på ett golfgymnasium
  4. Målet med Svenska Golfförbundets medverkan i golfgymnasierna är att talangerna ska få möjlighet att förena skola och elitidrott och att vara väl förberedda inför en framtida elitkarriär. Vi söker dig som är engagerad och vill göra en elitsatsning.

    Det innebär följande:

    ✓ Ha klart uttalade mål med din golf och ha ambition att lära dig och göra det som krävs för att genomföra en helhjärtad satsning. 
    ✓ Att utvecklas som människa och golfare genom golfen (landslagets vision).
    ✓ Att inse betydelsen av sunda vanor och positiva attityder. 
    ✓ Att erhålla kunskap om vilka faktorer som påverkar prestationen samt tillämpa dem i praktiken. 
    ✓ Att med en vid syn på livet prova på och dra nytta av alla de möjligheter som finns samt de erfarenheter du får och utifrån dem skapa en vinnande väg mot målet. 
    ✓ Att hela tiden skapa bättre förutsättningar genom att förbättra och stärka dina förmågor.

    Ämnesplan

    Att det undervisas i specialidrottsämnet golf syftar till att öka och fördjupa kunskaper om människan i fysisk aktivitet, med tonvikt på kunskaper inom specialidrotten.

    Ämnet syftar även till att fördjupa kunskapen om träningslära och till att bli medveten om varför övning, träning och ansträngning är förutsättningar för att utöva idrott på elitnivå. Dessutom ges golfeleverna en helhetssyn på sitt idrottsutövande.

    De viktigaste delarna inom specialidrotten är:

    ● Golfträning och dess tillämpning 
    ● Golfens teori, teknik och strategi 
    ● Uppföljning och analys av träning och tävling 
    ● Golfens utrustning och anläggningar 
    ● Personlig utveckling 
    ● Idrotts- och prestationspsykologi 
    ● Funktionärs- och regelkunskap
    ● Träningslära 
    ● Näringslära
    ● Sunda vanor 
    ● Anatomi, fysiologi och rörelselära 
    ● Ledarskap 
    ● Kommunikation och kroppsspråk

    Ekonomi

    Till elever på riksidrottsgymnasier är hemkommunen skyldig att betala för utbildning, samt oftast även ett inackorderings- och resebidrag. 

    För elever till certifierade gymnasier gäller att din hemkommun godkänner studier på annan ort för att du ska kunna erhålla dessa bidrag. Statligt studiestöd utgår i form av ett studiebidrag.

    Eleverna svarar själva för kostnader för uppehälle, mat och fickpengar. Ta reda på vad som gäller för din hemkommun.

    Betyg

    Du får betyg i kurserna i ämnet "specialidrott" och avslutar du dina studier med godkända betyg har du behörighet för fortsatta studier på högskola eller universitet. 

    Boende

    För många elever innebär avståndet till ett golfgymnasium att man inte kan bo kvar hemma under terminerna. Skolan, ofta i samverkan med lokala golfklubben, kommer att hjälpa till med anskaffning av bostad, viss hjälp och tillsyn. Ytterst är det du och din familj som är ansvarig för att du är mogen att klara ett självständigt boende.

    Förutsättningen för att kunna lyckas med kombinationen studier, elitidrott och eget boende är att du har hög ambition och bra självdisciplin.

    Fritid

    Som golfgymnasieelev har du någon form av medlemskap i värdklubben under terminen, och har möjligheter att deltaga i klubbens aktiviteter.

  5. Vilken skola ska jag välja?
  6. När du vill kombinera dina gymnasiestudier med elitsatsning i golf kan du välja mellan Svenska Golfförbundets (SGF) riksidrottsgymnasier i Helsingborg och Uppsala, eller något av de regionala tillstyrkta golfgymnasierna.

    Riksidrottsgymnasium (RIG)

    Till platserna vid riksidrottsgymnasierna utgår ett elitidrottsstöd från Riksidrottsförbundet som också tillsammans med SGF ansvarar för verksamheten. Till dessa platser är du garanterad att din hemkommun betalar för dina studier. Idrottskurserna vid riksidrottsgymnasierna omfattar minst 400 poäng, det finns dock möjlighet att läsa upp till 700 poäng vid utökat program.

    Våra riksidrottsgymnasier

    • Riksidrottsgymnasiet Helsingborg

    • Riksidrottsgymnasiet Uppsala

    Tillstyrkta NIU-gymnasier

    För de tillstyrkta NIU golfgymnasierna måste din hemkommun godkänna att du får bidrag för boende på annan ort. Verksamheten för dessa auktoriserade golfgymnasier följs upp av golfdistriktsförbunden i samverkan med SGF. Idrottskurserna vid regionala tillstyrkta golfgymnasier omfattar minst 400 poäng.

  7. Riksidrottsgymnasium Uppsala
  8. Golfverksamheten vid Celsiusskolan har Uppsala kommun som huvudman och ansvarar för lärarteamet i samarbete med Svenska Golfförbundet.

    Boende och golf

    Eleverna på riksidrottsgymnasiet bor på elevhem i nära anslutning till skolan. Den golfspecifika undervisningen är i huvudsak förlagd till GolfUppsalas (fd Söderby GK) anläggning, där de också kommer att erhålla ett skolmedlemskap. Transport till och från golfpassen sker med stor buss som hämtar spelarna vid elevboendet.

    Riksgymnasieplatserna ingår i Celsiusskolans idrottsinriktning där eleverna läser ordinarie nationella program - Ekonomiprogrammet, Handelsprogrammet, Naturvetenskapligt- eller Samhällsvetenskapligt program. Schemat är anpassat för att möjliggöra mycket träning varje vecka och möjlighet att anpassa studierna för att kunna åka och tävla.

    Då det finns ett tjugotal andra idrotter på Celsiusskolan, blir det en häftig mötesplats som präglas av idrott. Både i umgänget med klasskamrater, men också med lärare som är vana och har hanterat utmaningen i att kombinera studieambitioner med också höga ambitioner i sin idrott.

    Besöksdag och antagningsdag

    Besöksdag
    Onsdag 27 september 2023 klockan 9.00–12.30. 

    Antagningsdag
    17 november 2023. RIG-lärare/coacher, landslagscoacher och personal från Svenska Golfförbundet genomför antagningsdagarna med cirka 28 utvalda sökanden.

    Tränare/nätverk

    Ronnie Andersson, golf- och fyscoach
    Martin Pettersson, golf- och mental coach
    John Hellström, 3D-specialist och teknik/fysikrådgivare
    Fredrik Norén, fystränare
    KG Nissén, sjukgymnast
    Kristina Forsblom, sjukgymnast
    Peter Östlund, idrottspsykologi
    Jonnie Eriksson, golftränare

    Kontakta oss:

    Martin Pettersson, mobil 070-877 61 07, e-post martin.petersson@skola.uppsala.se
    Ronnie Andersson, mobil 072-574 33 17, e-post ronnie.andersson@uppsala.se 

  9. Riksidrottsgymnasium Helsingborg
  10. Golfverksamheten vid Filbornaskolan i Helsingborg drivs av Helsingborgs kommun som ansvarar för lärarteamet i samarbete med Svenska Golfförbundet.

    Teamet arbetar med bästa träningsmöjligheter samt senaste utrustning och testmetoder.

    Boende och golf

    Eleverna på riksidrottsgymnasiet bor samlat i egna rum i nära anslutning till skolan. Den golfspecifika undervisningen är förlagd till Vasatorps GK:s anläggning, där eleverna har ett medlemskap. Transport till golfpassen sker med minibuss. Fysträning och inomhusträning för golf sker inom gång- och cykelavstånd från boendet. 

    På Filbornaskolan finns flera olika idrottsinriktningar, vilket innebär att eleverna går i klasser med andra elitidrottare. För att se programutbudet på Filbornaskolan klicka här.

    Besöksdag och antagningsdag

    Besöksdag
    Onsdag 4 oktober 2023 klockan 10.00–15.00. Ta med golfutrustning!

    Antagningsdag
    17 november 2023. RIG-lärare/coacher, landslagscoacher och personal från Svenska Golfförbundet genomför antagningsdagarna med cirka 28 utvalda sökanden.

    Tränare/nätverk

    Hans Larsson, golf- och fyscoach
    Lars Hägglund, golfcoach
    Camilla Bryngelsson, mental coach och hälsocoach
    Petra Jonsson, fysioterapeut/sjukgymnast
    Anders Lindsjö, fystränare

    Kontakta oss:

    Hans Larsson, 0702-083 900 e-post hans.larsson@helsingborg.se 
    Camilla Bryngelsson, 070-544 34 61 e-post camilla.bryngelsson@helsingborg.se 

  11. Tillstyrkta NIU-gymnasier
  12. Skolverkets och Svenska Golfförbundets tillstyrkan syftar till att ge eleven information om vilka skolor som har uppfyllt kriterierna för att bedriva elitinriktad golfträning i kombination med gymnasiestudier.

    Kriterier

    ✓ Studieplaner med minst 400 p idrott, med kursplaner som i huvudsak följer riksidrottsgymnasier
    ✓ Behöriga golflärare för huvuddelen av golfutbildningen
    ✓ Bra träningsanläggningar för all form av träning
    ✓ Tillgång till fritt spel på bana under terminstiden
    ✓ Avtal och samverkan med golfklubb
    ✓ Registrering, uppföljning och analys av träning och tävling
    ✓ Samverkan med din hemmatränare
    ✓ SGF har ansvaret för den lokala uppföljningen och kvalitetssäkringen i samverkan med skolan

    Program

    Vissa av dessa skolor har breda idrottsprogram där golfeleverna går i rena idrottsklasser, ofta med ett utbud av idrottsrelaterade kurser. Vid andra skolor går golfeleverna på olika program i vanliga klasser.

    NIU-gymnasier

    Nedan finner du samtliga tillstyrkta NIU-gymnasier i Sverige med länk till skolan för mer information samt kontaktpersoner för golfutbildningen. Sorterat i bokstavsordning efter golfdistriktsförbund (GDF).

    Bohuslän-Dals GDF

    Lysekil
    Gullmarsgymnasiet
    Kontaktperson: 
    Marcus Björklund, marcus@skaftogk.se, ​070-764 41 15​

    Gästrike-Hälsinge GDF

    Gävle
    Borgarskolan
    Polhemsskolan
    Vasaskolan
    Läs mer hos kommunen
    Kontaktperson:
    Per Liv, per@momentumgolf.se, 070-397 33 68

    Göteborgs GDF

    Göteborg
    Katrinelundsgymnasiet
    Kontaktperson:
    Martin Alergård, martin.alergard@educ.goteborg.se, 070-508 31 30

    Hallands GDF

    Halmstad
    Aspero Idrottsgymnasium
    Kontaktperson:
    Kristian Söderström-Malmborg, kristian.soderstrom@asperofriskolor.se, 073-843 26 46

    Norr- & Västerbottens GDF

    Umeå
    Umeå Elitidrottsgymnasium
    Kontaktperson:
    Mathias Ferry, mathias@umgk.se, 070-173 48 05

    Skånes GDF

    Malmö
    Malmö Idrottsgymnasium
    Kontaktperson:
    Martin Olsson, martin.olsson@pgasweden.golf, 073-979 09 16

    Landskrona
    Öresundsgymnasiet
    Kontaktperson:
    Andreas Westerberg, info@landskronagk.se, 070-813 61 10

    Helsingborg
    Filbornaskolan
    Kontaktperson:
    Linnéa Friskman, linnea.friskman@vasatorp.golf, 070-684 83 79

    Vellinge
    Sundsgymnasiet
    Kontaktperson:
    Per Johansson, info@coach4u.nu, 070-880 53 19

    Kristianstad
    Söderportgymnasiet
    Kontaktperson:
    Robert Orelind, orelind@me.com 070-6086293

    Smålands GDF

    Jönköping
    Sandagymnasiet
    Kontaktpersoner:
    Daniel Rehncrona, pro@jonkopingsgk.se, 070-825 63 44

    Kalmar
    Calmare Idrottsgymnasium
    Kontaktpersoner:
    Marcus Rydholm, marcus.rydholm@cis.se, 070-814 76 64
    Pierre Hadevik, 070-605 48 86

    Stockholms GDF

    Haninge
    Fredrika Bremergymnasiet
    Kontaktperson:
    Adam Adolfsson, adam.adolfsson@pgasweden.golf, 076-945 63 89

    Upplands-Bro
    Upplands-Brogymnasiet
    Kontaktperson:
    Johan Almgren, jagolfakademi@gmail.com, 070-858 40 46

    Åkersberga
    Österåkers gymnasium
    Kontaktperson:
    Markus Otternäs, markus.otternas@gmail.com, 073-679 00 58

    Upplands GDF

    Uppsala
    Celsiusskolan
    Kontaktperson:
    Fredrik Hedlund, fredrik.hedlund@skola.uppsala.se, 070-658 31 51

    Värmlands GDF

    Karlstad
    Karlstad-Hammarö Idrottsgymnasium
    Kontaktperson:
    Birger Kjellstedt, birger.kjellstedt@karlstad.se, 070-632 32 75

    Västergötlands GDF

    Borås
    Sven Eriksonsgymnasiet
    Kontaktperson:
    Raimo Sjöberg, pro@borasgolfklubb.se

    Västmanlands GDF

    Västerås
    Widénska gymnasiet
    Kontaktperson: 
    Emil Madsen, emil.madsen@vasterasgk.se, 021-4484700

    Örebro GDF

    Örebro
    Idrottsgymnasiet Örebro
    Kontaktperson:
    Martin Sterner, martin.sterner@orebrogolf.se, 070-542 86 72

    Östergötlands GDF

    Linköping
    Birgittaskolan
    Kontaktperson:
    Petter Ederö, petter.edero@linkoping.se, 073-434 30 33

    Åtvidaberg
    Bildningscentrum Facetten - Åtvidabergs golfgymnasium
    Kontaktperson:
    Rikard Bergwall, rickard.bergwall@utb.atvidaberg.se, 072-373 43 47

  13. Bra förberedelser inför ansökan
  14. Förutom att klara av grundskolan för att komma in på gymnasieprogrammet kommer en stor del av antagningen handla om dig som golfspelare.

    Här är några tips att tänka på under golfsäsongen precis innan du ska göra ditt gymnasieval, för att du ska vara så förberedd som möjligt:

    Träna golf flera gånger i veckan

    Spela mycket golf

    Handicapregistrera alla ronder du spelar (spela gärna 18 hål)

    Spela många tävlingsronder (alla tävlingar du spelar kommer vara bra att visa i samband med ansökan, även klubb-och distriktstävlingar)

    Spela tävlingar som ingår i Svenska Juniortouren och JMI

    För rondstatistik och träningsdagbok i SWGT Online (läs mer i fliken nedan)

    Läs och fundera över frågorna i golfgymnasiebroschyren

    Fundera på vad du behöver bli bättre på, själv och tillsammans med din tränare och kanske föräldrar

  15. SWGT Online – statistik- och träningsverktyg
  16. Din rondstatistik (träning och tävling) och träningsdagbok är viktiga som underlag för golfgymnasielärarna och tränarna på NIU och RIG vid urval.

    I verktyget SWGT Online (swgt.se) blir det enkelt att registrera. Det är kostnadsfritt för dig som är satsande spelare i Sverige. 

    Skapa konto:

    1. Gå in på swgt.se (systemet är optimerat för mobil och surfplatta, men du kan också använda dator)

    2. Klicka på ”Skapa konto”

    3. Fyll i dina uppgifter och använd aktiveringskoden swgt18

    4. Logga in och börja använd!

    Så funkar det

    Nedan är tre korta instruktionsfilmer som hjälper dig att komma igång:

    Instruktionsfilm för att mata in en rond ➤

    Instruktionsfilm för att analysera ditt spel ➤

    Instruktionsfilm för träningsdagbok ➤

    Om SWGT Online

    Det är landslaget Swedish Golf Team som har tagit fram verktyget, med rondstatistik, tester, träningsdagbok och information. Det ägs av Svenska Golfförbundet och är kostnadsfritt att använda för satsande spelare i Sverige och för alla tränare som vill följa sina spelare.

Vid eventuella frågor, kontakta:

Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.