Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag och vad skulle du göra då?

Den här sidan riktar sig främst till dig som är tränare eller ledare på golfklubb. Är du spelare och aktiv idrottsutövare, läs mer om antidoping på denna sida

Alla idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna. Du hittar dem hos Antidoping Sverige, som sedan 2021 är en fristående nationell antidopingorganisation.

Nedan hittar du information om utbildningar och stödmaterial klubben kan använda för sitt antidopingarbete, aktuella dopinglistor, information om golfens antidopingprogram samt kontaktuppgifter till SGF:s antidopinggrupp.

Vaccinera klubben

Hjälp till att hålla idrotten fri från doping. Vaccinera klubben är ett digitalt utbildningskoncept framtaget av Antidoping Sverige för att stötta idrottsföreningar att göra en egen plan för antidoping, både förebyggande och akut.

SGF:s Antidopinggrupp har beslutat att alla klubbar som deltar i Lag-SM måste ha vaccinerat klubben för att få delta. Även klubbar som deltar i division 1 och 2 rekommenderas att genomgå utbildningen.

Så här går det till: Samla föreningens styrelse eller en arbetsgrupp utsedd av styrelsen och följ handledningen. Vaccinationen är kostnadsfri, genomförs i fyra steg och tar bara några timmar.

Läs mer och kom igång med vaccinationen

Ren vinnare 

Lilatonad närbild på en ung mans ögon samt texten "E-utbildning Ren vinnare, Läs mer".

Ren vinnare är en webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och stödpersonal som tränare och ledare. Den är framtagen av Antidoping Sverige och passar både elitidrottare och nya inom idrotten.

Samtliga spelare, coacher och experter inom landslagets verksamhet genomgår regelbundet Ren vinnare. Alla elitsatsande spelare rekommenderas att gå den kostnadsfria utbildningen.

Sju korta moduler med videoklipp, övningar och fakta om gällande dopingregler lär dig det allra viktigaste inom antidoping. Du går utbildningen i din egen takt, programmet sparar dina framsteg. När du har slutfört alla moduler får du ett diplom via mejl. 

Läs mer och gå utbildningen

Antidopingsnack

Orange bakgrund med vit logotyp för Antidoping Sverige.

Antidopingsnack är en handledning för dig som tränare och ledare att stödja dig mot när du ska prata antidoping med dina aktiva. Upplägget passar för spelare från 15 år och uppåt.

Materialet finns både som en digital version och en lärgruppsplan och är en del av materialet inom Vaccinera klubben.

Läs mer och ta del av materialet

Dopingtips: om du misstänker dopingaktivitet

Hjälp till att bekämpa doping och bidra till en ren idrott. Vem som helst som misstänker dopingaktiviteter inom idrotten kan lämna information anonymt, och även föra anonym dialog med Antidoping Sverige.

Syftet med tipsfunktionen är att hitta de riktiga fuskarna och beskydda idrottens värdegrund om rent spel. Idrotten bygger på ett engagemang från både deltagare, publik och samhället och tipsfunktionen erbjuder en möjlighet att stå för de goda principerna som idrotten byggs på.

Till Dopingtips

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

Svenska Golfförbundet (SGF) arbetar aktivt för en dopingfri verksamhet genom att sprida kunskap om och attityder mot doping inom golfen för att leva upp till kraven i världsantidopingkoden och för att golfen i Sverige ska vara dopingfri.

SGF:s antidopingpolicy innebär att vi tar avstånd från all användning av medel och metoder som förbjudits av WADA eller av internationella specialidrottsförbund som till exempel International Golf Federation. Läs mer i vårt antidopingprogram.

Svenska Golfförbundets antidopingprogram

Dopinglistor

WADA:s dopinglista

Utgör själva regelverket som talar om vilka substanser och metoder som är förbjudna. 

Till WADA:s dopinglista

Röd-gröna listan

Lista över dopingklassade läkemedel. Är ingen dopinglista i juridisk mening, utan ett hjälpmedel för att undvika läkemedel som innehåller dopingklassade substanser.

Till Röd-gröna listan

Antidopinggruppen på Svenska Golfförbundet

Sten Forsberg, förbundsläkare.
Björn Engström är landslagsläkare och medlem i forskningsrådet.
Porträttbild av en man i 40-årsåldern. Han har brunt hår, gröna ögon och en blå tröja.
Porträttbild på Katarina.
Porträttbild av Petra Lindström med mörkbrunt axellång hår och vit tröja.