Agenda 2030 ger golfklubben nya möjligheter

Använd Agenda 2030 som ledstjärna och du hamnar rätt. För regeringar, internationella organisationer och företag börjar de globala målen i Agenda 2030 bli etablerade. Därmed kommer också förutsättningarna för golfklubbarna, som är en del av samhället, att påverkas.

Det allra viktigaste enligt mig är att Agenda 2030 är ett redskap att använda sig av för att navigera i en värld där globala megatrender och förändring kan skapa osäkerhet även på lokala marknader och i lokalsamhället.

STERF (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation) har identifierat sex viktiga hållbarhetsmål i FN:s Agenda 2030, som golfen måste bidra till att vi uppnår, samtidigt som vi hanterar våra egna utmaningar. Målen är nära relaterade till golfens vardagsutmaningar och de forskningsprojekt som STERF driver. Är vi smarta och kombinerar våra viktiga vardagsutmaningar med våra globala utmaningar kan vi skapa en stark och framgångsrik golfsektor.

Golfens hållbarhetsmål

  • Ekosystemtjänster och biologisk mångfald (FN:s mål 15)

  • Hållbar användning av naturresurser och kemikalier (FN:s mål 12 och 15)

  • Anpassning till och bekämpning av klimatförändringar (FN:s mål 13)

  • Hållbara städer och samhällen (FN:s mål 11)

  • Hälsa och välbefinnande (FN:s mål 3)

  • Lokalt och globalt gränsöverskridande samarbete (FN:s mål 17)

Att börja arbeta med Agenda 2030 måste inte handla om att göra någonting nytt, det kan vara att fortsätta med det som golfklubben redan gör. Kunskapen om hållbarhetsmålen och vetskapen om hur man bidrar till den globala utvecklingen kommer hjälpa klubben att utveckla sin verksamhet.

Tre tips för att integrera Agenda 2030 i klubbens verksamhet

  1. Titta på de globala målen, särskilt de sex målen som är nära relaterade till golfens vardagsutmaningar. Vilka mål bidrar klubben till redan i dag. Till exempel biologisk mångfald i ruffarna, strategi för att minska vattenkonsumtionen och jämställdhet genom projektet 50/50. Vilka ytterligare mål är lättast för klubben att bidra till?

  2. Prioritera de mål som klubben har störst nytta av att arbeta med. Till exempel hushålla med användning av naturresurser och spara pengar, minimera användning av växtskyddsmedel och uppfylla myndigheternas krav, lokalsamverkan genom gemensam marknadsföring med lokala hotell och samarbete med den lokala skolan. På så sätt integrerar klubben den globala agendan i klubbens verksamhetsstrategi. Genom att fokusera på nyttan/affärsnyttan får klubben bäst förutsättningar att lyckas.

  3. Tydliggör och beskriv på vilket sätt klubbens verksamhet bidrar till målen i Agenda 2030 och kommunicera detta på hemsidan, i sociala medier, i annan kommunikation med medlemmar och lokalsamhället. Var öppen och lyhörd för inviter och samarbeten som kan inspirera till och förstärka utvecklingen av hållbarhetsstrategi.

För att underlätta för klubben att starta arbetet med målen i Agenda 2030 har STERF tagit fram en handbok som steg för steg beskriver hur klubben kan kartlägga viktiga värden, funktioner och aktiviteter samt involvera viktiga samarbetspartners i olika multifunktionella projekt. Handboken finns att läsa här 

Kika på de två inspirationsfilmerna om hur vi kan arbeta med golfens hållbarhetsmål

I STERF:s projekt Golfbanan som utomhusklassrum bidrar vi till FN:s mål nummer 11: Hållbara städer och samhällen och mål nummer 3: Hälsa och välbefinnande. Filmen visar hur Motala golfklubb kan bidra till bättre skolundervisning genom att delar av golfbanan, som inte är i spel, kan användas som utomhusklassrum. Se filmen

Projektet Från frodiga ruffa till ängsmark med biologisk mångfald bidrar till att uppnå FN:s mål nummer 15 som handlar om ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Filmen visar hur vi kan förvandla ruffarna till ängsmark som gynnar pollinerande insekter och samtidigt öka möjligheten till ett snabbare golfspel. Se filmen