Test av vältar

För att utröna om Smithcos nya bredare vält är likvärdig med deras äldre typ och gör ett lika bra vältningsarbete testade vi de båda vältarna på Haverdals GK. Den nya  välten är ju som bekant mycket effektivare med upp till bubbelt så hög kapacitet men gör den ett lika bra vältningsarbete? Den äldre smalare varianten har ett högre marktryck vilket skulle kunna göra skillnad med en tydligare vältningseffekt. 
För att ge svar på denna fråga delade vi av 18:e green och vältade  den flera gånger för att utröna skillnader. Vi mätte greenen före, efter en vältning och slutligen efter tre vältningar. Greenen var klippt på 4 mm och var i övrigt i mycket gott skick.
Vi mätte greenens hastighet med stimpmeter, ytans hårdhet med truefirm och slutligen jämnheten med en Parry meter.
Som alla förstår är detta ett väldigt enkelt försök och inte på något sätt vetenskapligt upplagt men den ger ändå en klar indikation på om det finns några skillnader mellan de olika välttyperna.
Resultatet visar på att vid vältning en gång ökade stimpen med 1 fot från omkring 9 fot till över 10 och sedan till 11 fot vid trippelvältning. Båda vältarna visade samma utveckling och ingen skillnad mellan dem kunde uppmätas.
Vad gäller hårdheten blev ytan bara knappt mätbart hårdare och samma sak kan sägas om jämnheten som förändrades till det bättre men som sagt knappt mätbart.
Slutsatsen av denna lilla test blev att det inte skiljer något i vältningseffekt mellan de två typerna men den nya bredare välten är väldigt mycket arbetseffektivare.
En stort tack till banchefen Stefan Lundh på Haverdal som tog sig tid och ställde sina båda vältar till förfogande.

En jämförande test av Smithcos äldre smalare vält till vänster och deras nya bredare vält til höger. I förgrunden mätasinstrumenten Parrymeter, Stimpmeter och Truefirm hårdhetsmätare.