Idrottsgalan 2019

Svenska idrottare är framgångsrika i många olika idrotter. Det märks varje år men kanske särskilt ett år som 2018 då svenska damer tog fem guld vid OS i Pyeongchang, fyra individuella och ett i lag.

Utöver dessa finns fler som presterat under 2018 bland andra Sarah Sjöström med fyra EM-guld och Pernilla Lindberg som segrade i årets första major, ANA Inspiration.

Idrottsgalan hålls i Globen 21 januari 2019 och där skall idrottares prestationer äras i sex olika kategorier; Årets kvinnliga idrottare, Årets manliga idrottare, Årets lag, Årets ledare, Årets nykomling och Årets prestation. Det är prestationer utförda mellan 1 non 2017 och 31 oktober 2018 som premieras vid Idrottsgalan 2019.

Processen ser ut så att alla specialförbund kan ge förslag till de olika kategorierna. Därefter utser Idrottsgalans nomineringsjury vilka som nomineras för idrottsakademin att rösta på.

Svenska golfare har under säsongen varit framgångsrika vilket medförde att Svenska Golfförbundet skickade in förslag i fem olika kategorier. När nomineringsjuryns ordförande Lasse Granqvist idag annonserade de nominerade fanns Pernilla Lindberg med i Årets prestation.

Här är alla nominerade.

Nedan kan ni se både vilka Svenska Golfförbundets förslog och läsa texterna som följde med förslagen.

Årets Kvinnliga Idrottare & Årets Prestation
Svenska Golfförbundets förslag: Pernilla Lindberg

Motivering: Majorsegrar är vad som definierar en golfares karriär. När Pernilla Lindberg en måndag morgon i april sänkte sin putt på det åttonde särspelshålet för seger i årets första major, ANA Inspiration, tog hon sin första seger i sin 250:e start som professionell.

För att försöka förstå vidden av Pernillas prestation går vi tillbaka till första ronden på torsdag där hon gör birdie på sina två sista hål för att ensam ta ledningen. Hon är efter alla ronder antigen i ledning eller i delad ledning.

När Pernilla kliver upp på tee på det 72:a och sista ordinarie hålet vet hon att hon behöver göra birdie för att ta sig till särspel mot Inbee Park och Jennifer Song som redan spelat klart.

Hon gör birdie och det blir särspel ett hål i taget. Efter fyra spelade särspelshål är det så mörkt att inte ens de portabla stålkastana klara av att göra banan spelbar. Jennifer Song är borta, kvar finns Pernilla och Inbee Park som på måndag morgon får göra upp om mästerskapet.

Tre anledningar som gör Pernillas prestation extraordinär utöver att hon besegrade hela världseliten.

1. Pernilla besegrade Inbee Park efter åtta särspelshål i ett särspel som pågick över två dagar och är majorhistoriens längsta. Inbee Park är den nu aktiva spelaren som är mest meriterad med bland annat sju majorsegerar och ett OS-guld på sin meritlista.

2. Pernilla leder efter första ronden och efter alla andra ronder och hon sover fyra gånger med vetskapen att hon leder och har möjlighet att ta hem en majorseger.

3. Pernilla tar sin första professionella seger på den största av scener, i en major. Hon gör det efter att vid förra årets sista major legat långt ned på rankinglistorna och sedan dess jobbat sig tillbaka till världstoppen.

Årets Lag
Svenska Golfförbundets förslag: Europas Ryder Cup-lag

Motivering: Europa är i golf enade sedan 1979 då Storbritannien och Irland valde att involvera övriga Europa i det som är den största lagmatchen i golf och tillsammans med majors det mest prestigefyllda.

Det var ett till ranking sett historiskt starkt amerikansk lag som mötte det enade Europa i Paris. Av de 24 spelarna som spelade i de båda lagen fanns alla världens tio högst rankande spelare på plats och även 17 av de 18 högst rankade.

Europas segersiffror skrevs efter bländande spel, inte minst av de båda svenskarna, till 17,5-10,5, utklassning.
Alex Norén som satte matchens sista putt på 18:e green under söndagen spelade tre matcher och segrade i två. Henrik Stenson spelade tre matcher och segrade i alla tre. Det medför att det svenska bidraget till segern var fem poäng av sex möjliga.

Utöver Norén och Stenson fanns Robert Karlsson med i ledarstaben som vicekapten till Europas kapten Thomas Björn, som visserligen är dansk men som sedan många år tillbaka bor i Sverige.

Årets Nykomling
Svenska Golfförbundets förslag:: Jenny Haglund

Motivering: Jenny Haglund blev proffs efter att ha spelat collegegolf och har sedan dess haft en stadig utveckling. I år har hon slagit igenom tagit hem segrar på båda sidorna av Atlanten.
På Europatouren, Ladies European Tour, kom segern vid Lalla Meryem Cup och kort därefter kom seger nummer två vid Symetra Classic på Symetra Tour.

Symetra Tour är undertour till världens bästa tour LPGA Tour och via sitt spel där har Jenny kvalificerat sig till slutkvalet till LPGA Tour. Detta avgörs i november.

Jenny ligger för närvarande tvåa på Europatourens ranking med ett par tävlingar kvar och slutade tolva på Symetra Tours ranking.

I golf är majors det största du kan spela och Jenny kvalificerade sig 2018 och spelade både KPMG Women´s PGA Championship och Ricoh Womens British Open. Jenny var även kvalificerad att spela årets sista major, Evian Championship, men valde att avstå och istället fokusera på Symetra tour för att underlätta att spela till sig spelrättigheter på LPGA Tour till 2019.

Årets Ledare
Svenska Golfförbundets förslag:: Patrik Jonsson

Motivering: Patriks Jonssons tränar- och ledarskap började 1997 långt ifrån strålkastarljus, på Eskilstuna Golfklubb där han genom hårt arbete byggde upp en framgångsrik verksamhet för knattar och juniorer. Nu är han sedan några år ansvarig för de svenska proffsdamerna.

Patrik är tränare och huvudansvarig coach sedan sju år tillbaka åt årets svenska majorsegrare Pernilla Lindberg. I sitt moderna ledarskap jobbar Patrik med Pernillas utveckling genom leda inte bara henne utan även genom att sätta samman och leda de experter på fysisk träning och prestationspsykologi som ingår i teamet runt Pernilla.

Patrik ledarskap och förmåga att se både kort och långsiktigt samt även utan för de vanliga ramarna för att skapa bästa möjliga miljö för utveckling är ett starkt bidragande skäl till att svensk damgolf står sig stark i en konkurrensutsatt idrott där stora länder i bland annat Asien allt mer dominerar.

I detta ledarskap ligger bland annat att Patrik finns med som stöd i många svenska spelares utveckling direkt som tränare och coach men också genom att samarbeta med spelares hemmatränare.

Här finns också den strategiska framsynthet som Patrik bland annat visade när han initierade och skapade den svenska utvecklingsmiljön i Phoenix USA som är igång sedan två år tillbaka. Där svenska spelarna som precis lämnat college och är i början av ett proffsliv kan träna tillsammans och även vid gemensamma läger tillsammans med proffs som till exempel Pernilla Lindberg.

Sverige har klarat av ett tufft generationsskifte de senaste åren och utvecklingen ser även ut att fortsätta då många unga spelare är på väg att etablerat sig på högsta nivå. Detta är mycket Patrik förtjänst där han med sin erfarenhet från klubb via distrikt till landslag samlat på sig den erfarenhet som krävs för att leda detta arbete.

Att han tränade och följde Anna Nordqvist från juniorålder i Eskilstuna till yttersta proffsnivå är bara en av de erfarenheter Patrik bär med sig och som säkert även hjälpt till när han coachade Pernilla till hennes första proffsseger i årets ANA Inspiration.