Vintertankar

Efter inspirerande föredrag under seminarieturnén om övervintring för någon vecka sedan, är det lika inspirerande att höra allt fler banchefers tankar kring vad mer som går att göra för att få gräset att överleva. Självklart har man mer eller mindre alltid tänkt på detta, men jag upplever det som fler testar lite nya grepp numera… Många funderar på frågor som  om och när man ska skotta bort snö som riskerar bli is eller går det att smälta/hacka is som bildats redan under november och tidig december?

Svårigheterna i det hela är bland annat att på ena klubben är tjälen djup och så börjar det regna och på en annan klubb kom blötsnö på otjälad mark. Helt olika förutsättningar för om (och i så fall hur) man kan agera. Det finns ”hopplösa” situationer – det är möjligt att jag är negativ -men barmark och tjäle som får regn på sig, där finns inte mycket att göra. Det kommer att bli is och sannolikheten att den tinar nu, i alla fall i den norra delen av landet, är som jag ser det, liten.

Så då kanske man måste förhindra att is överhuvudettaget bildas på greenerna? Skotta bort allt snö som kommer (och som kan bli is) en bit in i vintern (januari)? Kräver resurser och riskerar andra skador, men något som görs på sina håll på bl.a. Kanadensiska banor. Men om väderleksprognosen säger snö, som ändå blir regn, så hjälper ju inte det. Så jag är tveksam till om förebyggande skottning är en realistisk lösning. Och om snön blir kvar, så är ju den, i de flesta fall, ett bra skydd mot skador.  

Då tror jag mer på vintertäckning av greener och det har testas under många år i landet, men tyvärr på relativt få klubbar. Att under övervintringsseminariet lyssna på Torbjörn Petterssons erfarenheter kring Sala GK:s snart 20 åriga historia av vintertäckning är givande. Ödmjukt inför uppgiften, att det fungerar på Sala, därmed inte sagt att det fungerar ”överallt”, men givetvis (min uppfattning) fungerar det på fler håll! Testa, utvärdera och ge vintertäckningen en chans! Så när jag under förra veckan var i Hälsingland och Medelpad är det oerhört kul att se och diskutera de vintertäckta greenerna som finns på Hudiksvalls GK, Ljusdals GK och Timrå GK. Hoppas att dessa klubbar även inspirerar andra till att testa denna teknik. Och som sagt, jag tror inte vintertäckning är den enda lösningen, men den tekniken är definitivt värd att testa för fler!

 

Bilderna visar vintertäckning på Hudiksvalls GK (överst) och Timrå GK (nederst). På Hudiksvalls GK ses vårtäckningsduken (i framkant) som ligger under den täta duken. Timrå GK har haft ett växlande vinterväder och framför den täckta greenen finns ett område med tät is.