Stenrika smålänningar

Jag brukar säga att vi som bor i Småland är generellt just stenrika. Nu menar jag inte att det syns i plånboken utan jag tänker självklart på stenförekomsten i marken. Historiskt sett förstår jag verkligen våra förfäder som slet ut sig fullständigt som lantbrukare med att bryta sten med spett och på sin höjd hade en häst att tillgå. Allt för ofta blev de samtidigt drabbade av missväxt som gjorde att det blev riktigt kris för dessa familjers överlevnad. Det gjorde att till slut många av dem gav upp och emigrerade till USA.

Men så är det inte med ett gäng lite äldre frivilliga män som tillhör Växjö GK. De har samlats varje tisdag när den ordinarie golfsäsongen har tagit slut för att reparera eller helt enkelt bygga nya stenmurar på Växjö GK. Stenmurarna utgör ett pittoreskt och underbart vackert inslag på banan.

Detta jobb som dessa grabbar har gjort under ett flertal år har mynnat ut i att gruppen för ett par år sedan fick Växjö Kommuns kulturpris och en pengagåva, som de skänkte till Växjö GK:s ungdomsverksamhet. Gänget träffas varje tisdag och kör igång runt 08.00. Självklart gör de paus för lite fika och mat och de brukar ge sig iväg hemåt runt 15.00-snåret. Medlemmarna är ett järngäng på sju personer och varje gång bistår Växjö GK med en av de rutinerade killarna som jobbar på banan och som sitter i klubbens 3,5 tons grävmaskin.

Det har gått så långt i denna grupp att de till och med gett stenarna olika namn. Ändsten = slät och fin sten man börjar eller slutar med. Kantsten = den ska angöra gräns utåt eller inåt. Fyllesten = utfyllnadssten. Grundsten = sten man bottnar med. Väntsten = sten som inte passar in riktigt precis nu, den får helt enkelt ligga och vänta på sin tur. Småsten = utfyllnadskitt.

En av killarna som tillhör gruppen kallas för Rune småsten. Vad tror ni han har för uppgift i hierarkin? Jo, att göra den sista finjusteringen!

Hur har då resultatet blivit? Döm själva av bilderna, men enligt mitt sätt att se på det så är det ingenting annat än ren världsklass!