Är det inte dags att se över bevattningsanläggningen?

När jag skriver detta, den 21 september, har vi otroligt nog fortfarande sommar utanför mitt kontorsfönster. Personer i min närhet har berättat att de badat i sjön och att det fortfarande varit behagligt. Den långa sommaren har gjort att bevattningsanläggningarna även denna säsong verkligen fått bekänna färg och visa om de duger idag och i framtiden.

Inom till exempel yrkesodling pratar man hela tiden om hur många millimeter vatten som läggs på under exempelvis en dag. Men i greenkeeperkretsar pratar man oftast om att vattna i minuter. För om sanningen ska fram är det få eller ingen som med bestämdhet kan säga hur många millimeter det blir. För att ta reda på det måste man göra en så kallad bevattningsrevision.

Ett sådant test går i princip ut på att man skall ta reda på hur bra spridarna täcker över en viss yta, samt att med hänsyn till detta räkna ut hur mycket eller lite vatten man i själva verket lägger på. Finessen med detta är att verkligen kunna lägga på X antal millimeter med hänsyn till bland annat vind, solinstrålning, skugga, spelbarhet, vilket gräs vi långsiktigt vill stimulera, rotdjup på gräset, unduleringar på ytorna, maskintillgång och målsättning.

Täckningsgraden är beroende av:
– Avståndet mellan spridarna
– Munstycke
– Spridarbild från sprinklerna
– Vindriktning
– Vindhastighet
– Vattentryck
– Spridarnas position i höjd och sidled.

Börja med att justera utkastvinkeln
Jag brukar säga att man ska börja med att justera in spridarna i höjd- och sidled, så att de står rakt upp. Bara denna åtgärd brukar göra att det blir en aha-upplevelse efter ett tag på spelytorna. I princip alla sprinklers som förekommer på golfbanor i hela världen, skall ha en utkastvinkel generellt på 22–25 grader för att rätt spridardata skall uppnås. Lutar då spridaren till exempel 10 grader bakåt förstår ni själva att det inte blir ett bra resultat. Detta kostar ingenting att utföra utöver mänsklig kraft och tid.

 
Notera att strålarna slår i kanten, därav det blöta området kring spridaren.