Banbesök under Ryder Cup veckan

Studiebesök på nya The Royal Golf Club vid Lake Elmo i Minnesota
Efter förmiddagens arbetspass på Hazeltine fick jag och Peter Edman möjlighet att följa med Assistant Extension Professor Sam Bauer från University of Minnesota på ett banbesök hos hans vän Tommy. Tommy har varit banchef på The Royal Golf Club redan innan ombyggnationen och ansvarar nu för den. Han är också den som är planerad att ansvara för skötseln när allt är klart.
Golfklubben hade tidigare satts i konkurs men investeraren Hollis Carvner och hans grupp HC Golf Course Development tyckte området var intressant att köpa upp och utveckla. Man kontaktade då Arnold Palmer och Annika Sörenstam för att designa om. Första 9 kommer kallas the Queen och sista 9 för the King, benämningen är ett förslag från byggherren, alltså inte ett förslag från Annika och Arnold, som båda blev hedrade av namngivningen. Denna duo av legender inom golfen är mycket intressanta och extra hedrande nu efter Arnold Palmers bortgång vilken ju inträffade dagen innan invigningen av Ryder Cup.
Banan bestod tidigare av 27 hål och klubben hade haft svårt att överleva med höga driftskostnader och för låga intäkter. Den nya ägaren såg möjligheten att höja kvalitén på 18 av hålen genom renovering och ny design. På resterande 9 hål ska det nu byggas ca 250 bostäder.

Som jag uppfattade det hade hela området köpts för 5 miljoner dollar, vilket är otroligt lågt. Banrenoveringen finansieras genom att varje tomt (250 st) säljs för 100 000 dollar. Av dessa betalas 20 000 dollar in för bokning av tomt och resterande 80 000 dollar vid överlåtandet av marken. Genom att fördela intäkterna på detta sätt kunde man påbörja renoveringen direkt och samtidigt veta att man också kan betala slutnotan till både entreprenörer, leverantörer och arkitekter.

Banan
Alla greenområden, teeområden och bunkrar byggs om. De flesta fairways bevaras men dräneras om vid behov och några fairways justeras för att passa bättre in i den nya designen.

Greener
För att hålla ner byggkostnaden byggs greenerna enligt California-modellen vilket innebär att man bygger med 30 cm såbädd (sand + organiskt material) och dräneringsslang precis som USGA-modellen men utan dräneringsgrus. Detta kan innebära att greenerna kommer behöva mer vatten och gödsel än om dom byggts med dräneringsgrus samt att överskottsvatten kan ta längre tid att dränera ut då dräneringsgruset uppgift både är att dränera bort överskottsvatten snabbt och samtidigt hålla kvar rätt mängd vatten i hela profilen. Greenerna ska etableras med en blandning av krypvenssorterna Penn A4 och Penn A1, en blandning de kallar A5.

Tees

Byggs även de enligt California-modellen.

Bunkrar
Här har men inte sparat på något. Gemensamt för bunkertänket i hela USA är att man lägger otroligt mycket pengar både i investeringen och för underhållet. På The Royal Golf Club kändes det som att hela ombyggnationen präglades av just bunkrar. Samtliga bunkrar byggs med Capillary Concrete som för övrigt är utvecklat i Sverige. Enkelt sammanfattat är detta ett material som hårdgör samtidigt som materialet dränerar hela bunkerbotten mycket effektivt. Detta material gör också att sanden ligger mycket stabilare i bunkern och risken för sandförflyttning efter regn eller bevattning minskas avsevärt. Materialet tar också bort risken för att jord och dräneringsgrus ska blandas upp med sanden. Annika Sörenstam är en av finansiärerna och delägarna i Capillary Concrete. Bunkrarna på The Royal Golf Club kommer så klart endast krattas för hand.
Sanden som används i bunkrarna är en mekanisk framställd kantig sand (krossad) som är mycket ljus (en blandning av vit, beige och grå) Sanden är mycket populär i hela Minnesotaområdet trots att den är mycket dyr och behöver fraktas långt.

Fairway
Samtliga fairways var tidigare vitgröe. Fairways har behandlats med Round-up i syfte att helt slå ut det gamla gräsbeståndet och ska nu sås med krypven.

Tidsram
Ägaren vill att banan ska öppnas under juni månad 2017. Vid vårt besök såg tidsramen lite väl optimistisk ut. Stora delar av banan var grovplanerad och ytterst få områden var sådda i början av oktober. Realistiskt tror jag på en paniköppning till hösten 2017, men bäst vore om dom kunde vänta till våren 2018. Deras klimat skiljer sig från vårt genom kortare höst, kallare vinter och varmare vår. Jag håller tummarna för en lång och torr höst och för att allt går riktigt bra. Med Tommy vid rodret vet jag att dom kommer komma så lång det bara går.

/Henrik Norén