Bollar, handskar eller kanske rentav en golfresa till soligare breddgrader – vi ger dig årets bästa julklappstips till golfaren!

Spela

Golfarens klappguide

Julafton väntar runt hörnet och i helgen är det dags att inhandla de sista klapparna. Har du någon golfare på klapplistan? Spana in våra bästa tips på golfiga julklappar här.

Text: Oskar Åsgård • 2013-12-20 Uppdaterad 2013-12-20

Till svärfar: Fin skinnhandske

Den här klappen kräver lite fingertoppskänsla eftersom du helst bör ha koll på mottagarens handskstorlek, men alla seriösa golfbutiker ska förstås erbjuda dig att byta om det blir fel så spara kvittot. På våra breddgrader är, fullt naturligt, allvädershandsken som regerar men de som inte någon gång köper en lite dyrare skinnhandske går miste om den härliga känslan att koppla sitt Vardon-, eller måhända interlockgrepp, med precis lagom spänt Cabretta-läder runt näven. FootJoy Pure Touch Limited eller TaylorMade TP Glove är två bra kandidater.

Pris: 250-300 kronor.

Till den som tappat sugen: Instruktionspaket
Flera studier har visat att det som får de allra flesta att tappa golfsuget är bristen på egen utveckling. Vi vet alla allt för väl hur irriterande det är att stå och stampa på samma ställe utan att se någon förändring i handicap eller slagkvalitet. Så se till att köp ett instruktionspaket till dig och din vän, så kan du vara med och se till att hon/han faktiskt tar sig i kragen och utnyttjar presenten. Kanske ska ni slå till på ett närspelspaket eller så behöver alla spelets delar gås igenom. Om du inte redan har en bra pro som du brukar gå till, kolla runt bland bekanta eller hos klubbarna i närområdet.

Pris: Från cirka 800 kronor.

 

Till singelhandicapparen: Premiumbollar
Sponsrade tourproffs undantagna har vi alla ett ständigt behov av golfbollar. Det är också den perfekta presenten eftersom givaren inte behöver smygkolla storlekar eller spekulera kring favoritfärger. Med premiumbollar syftar vi på en boll av tourkvalitet som kostar någonstans norr om 450 kronor-strecket. Om du vet vad klappmottagaren normalt spelar för boll är det förstås en bra väg att gå, men oavsett om du väljer bollar från Bridgestone, Srixon, TaylorMade eller någon annan lär du inte gå fel. Det allra säkraste kortet är förstås Titleist Pro V1, eller V1x om mottagaren har bra löd i bössan.

Pris: Från 450 kronor.

Till golfaren som har allt: Nya grepp
Du känner med all säkerhet någon i bekantskapskretsen som är kittad från topp till tå med allt från den senaste dunderjusterbara drivern och stilsäkra shortsen till den mest avancerade avståndsmätaren och ballaste bagen. Men så gott som alla golfare mår bra av att byta ut greppen nån gång per säsong och om din vän är pigg på att handla nya klubbor är det mycket möjligt att det finns en eller två klubbor i bagen som inte har likadana grepp. Kanske passar det bäst med klassiker som Lamkin Crossline eller Golf Pride Tour Velvet, men vill du spejsa till det lite är Pure Grips eller CHAMPs färgglada varianter roliga och bra alternativ.

Pris: 60-150 kronor per grepp, plus 20-30 kronor per grepp för utförandet av omgreppningen.

För entusiasten: Bra golfläsning

Känner du någon som gärna spenderar sin fritid med att förkovra sig i spelets djupa och förunderliga vråer? Då kan en riktigt bra golfbok vara den perfekta presenten. Det finns förstås många att välja bland och mycket beror på vilken genre inom golfen mottagaren kan tänkas uppskatta, men här följer ett par blandade rekommendationer. Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf, Ben Hogan,Golf is Not a Game of Perfect, Dr Bob Rotella, The Match: The Day the Game of Golf Changed Forever, Mark Frost, Greatest Game Ever Played, Mark Frost, True Links, Malcolm Campbell/George Peper.

Pris: Från cirka 200 kronor via nätbokhandel (t ex Amazon).

Annons..

För de allra flesta golfare: Golfpresentkortet
Det nya presentkortet, lämpligt döpt till Golfpresentkortet, är egentligen den ultimata golfjulklappen för alla som inte har stenkoll på precis vilken typ av present mottagaren helst hittar under granen. Presentkortet löses nämligen in hos alla svenska golfklubbar, samtliga Sveriges Golfstore-butiker och hos varje PGA-ansluten pro. Ett presentkort som alldeles säkert kommer att landa rätt hos vilken golfare som helst.

Pris: Det är upp till dig.

Till sambo/hustru/man: Golfresa
Passa på att ge bort en upplevelse i julklapp, som både du och din närmaste kan njuta av. Kanske låter du vinterns solsemester till Kanarieöarna, Turkiet eller Marocko gå i golfens tecken eller så drar ni på en skön vårhelg till Frankrike eller varför inte de Österrikiska alperna. Orkar ni vänta in den svenska sommaren är det aldrig fel med ett besök på Österlen.

Pris: Omöjligt att säga, finns lika många pris som resmål.


Text: Oskar Åsgård • 2013-12-20
SpelaUtrustning
Scroll to Top