Nej, det här är inte den boll artikeln handlar om. Det här är en genrebild på en golfboll. Den aktuella bollen finns inte på bild i nuläget.

Spela

Testa framtidens golfboll

Vill du testa framtidens golfboll? I början av juni spelas två tävlingar på Österåker och Åkersberga där alla spelar på R&A:s prototyp som kan sätta en ny bollstandard.– Man har tagit fram en boll som går cirka åtta procent kortare, säger Anders Jonsson, utrustningsexpert i SGF:s regelkommitté.

Text: Martin Strömberg • 2012-05-21 Uppdaterad 2012-05-21

Så går det till

Vill du vara med? Det finns plats för 90 spelare i respektive tävling på Österåker och Åkersberga. För att delta går du in i Min Golf och anmäler dig, precis som vilken tävling som helst. Tävlingen heter “Nikon Ball Challenge”.

Deltagaren får bollar av R&A:s utsände och tävlingsledaren. Inför ronden får respektive spelare svara på några frågor om sitt spel och får efter ronden svara på en enkät om hur han eller hon upplevt bollen.

Under flera år har R&A arbetat med att ta fram ramar för en boll som ska gå kortare. Många anser att till och med moderna banor inom en snar framtid spelas för korta. Arbetet med en ny bollstandard är på experimentstadiet men bollen ska ha samma flygegenskaper, med den enda skillnaden att den går något kortare.

– Man vill se om det överhuvudtaget finns en möjlighet och om det är en framkomlig väg. Då behöver man så brett underlag som möjligt och låta så många olika typer av spelare som det bara går testa bollen, säger Jonsson till Svensk Golf.

Testtävlingar har redan genomförts i Storbritannien men nu vill R&A ha ett bredare utredningsmaterial för att kunna fatta ett så riktigt beslut som möjligt i framtiden. Därför har man hört sig för om svenskt intresse.

– Vi har goda kontakter med R&A och efter förfrågan så hörde jag mig för och då var Österåker intresserade, förklarar Jonsson.

Arbetet med protoypen är förhållandevis hemligt och få vet egentligen vad det är för typ av boll. Men enligt uppgifter ska den vara modern och bara skilja sig rent längdmässigt.

– Jag vet ingenting om bollen mer än att den är framtagen tillsammans med en känd tillverkare, säger Jonsson.

De svenska testtävlingarna kommer att spelas på Österåker den 2:a juni och på Åkersberga den 3:e juni. Nikon sponsrar tävlingen och representanter från R&A kommer att finnas på plats.

Den är öppen för alla så passa på att bli testpilot.

En golfboll av idag får enligt reglerna inte vara mindre än 43 millimeter i diameter, den får inte ha högre hastighet än 270 kilometer i timmen och inte väga mer än 45.9 gram.

Senast bollens egenskaper begränsades var i slutet av 1980-talet då den gamla “lilla” brittiska bollen förbjöds.


Text: Martin Strömberg • 2012-05-21
SpelaUtrustning
Scroll to Top