Aj, där gick den i. Vad har du för alternativ i vattnet? Foto: Staffan Andersson

Spela

Vad kan du om vatten?

Vad kan du egentligen om vattenhinder? Här kan du kolla dina kunskaper i regelexperten Christina Rodmans test.

Text: Christina Rodman • 2011-04-15 Uppdaterad 2011-04-15

 

1) Fråga: Min boll försvann i ett vattenhinder och jag droppade, med ett slags plikt, en boll inom två klubblängder vid sidan av där bollen gick ned i hindret. Då sa någon att det var fel, för där får man bara droppa när bollen sist skar en gräns som är markerad som sidovattenhinder. Jag är inte säker på skillnaden och var man egentligen droppar.

Vad av följande är rätt?
A. Om bollen sist skär gränsen som är markerad med gult (vattenhinder) har jag tre möjligheter: Spela bollen som den ligger, droppa på flagglinjen eller spela bollen från var jag senast slog slaget.
B. Om bollen sist skär gränsen som är markerad med rött (sidovattenhinder) har jag fem möjligheter: Spela bollen som den ligger, droppa på flagglinjen, spela bollen från var jag senast slog slaget samt droppa en boll inom två klubblängder från den punkt där bollen sist skar gränsen ej närmare hål eller en punkt på hindrets motsatta gräns, lika långt från hål.
C. Både A och B är rätt.

2)
Fråga: Min boll har hamnat i vattenhindret men ligger precis i vattenkanten så jag bedömer den som spelbar. För att spela den behöver jag antagligen stå i vattnet men är det tillåtet? Vad får jag göra när jag ska ta min stans och slå?

A. Jag får stå i vattnet men inte röra vid vattnet med klubban annat än under slaget, inte ens i baksvingen.
B. Jag får inte röra eller stå i vattnet och inte heller röra vid vattnet med klubban annat än under slaget, inte ens i baksvingen.
C. Jag får stå i vattnet och sätta ned klubban i vattnet så länge jag inte rör vid botten med den.

3) Fråga: Jag vet att min boll har hamnat innanför vattenhindrets gränser men den verkar ligga dold där bland löv eller högt gräs. Jag hämtar en klubba och börjar leta med den genom att fösa undan löven och andra lösa naturföremål. Då hör jag hur någon i bollen protesterar. Men var det fel och i så fall, vad får jag egentligen göra utan att det kostar pliktslag?

A. När jag letar i ett HINDER är det tillåtet att använda en klubba som hjälp och skulle jag råka rubba bollen under letandet så ska den återplaceras. Ingen plikt! De bortrafsade löven som täckte bollen ska läggas tillbaka men jag måste inte täcka över bollen helt utan en liten del får synas.
B. Jag får inte använda klubban att leta i ett vattenhinder utan endast med händerna försiktigt lyfta på löven och de andra lösa naturföremålen. Skulle jag då råka rubba bollen får jag ett slags plikt och ska återplacera den och lägga tillbaka löven på samma sätt som i alternativ A.
C. Jag får varken med klubban eller händerna röra vid eller lyfta löv och andra lösa naturföremål i ett hinder. Om bollen inte syns i hindret så är den försvunnen och jag måste droppa en boll enligt vattenhindersregeln.

4) Fråga: Min boll rullar precis över gränsen till ett vattenhinder men stannar på en gräsbevuxen del av hindret. Den hade varit fullt spelbar om inte ett brunnslock intill gör det svårt att svinga så jag bestämmer mig för att droppa bollen. Vad får jag lov att göra?

A. Oavsett om brunnslocket är i vattenhindret eller inte så kan jag alltid förklara bollen ospelbar och med ett slags plikt droppa en boll i hindret inom två klubblängder från den punkt där bollen låg.
B. Om brunnslocket är utanför vattenhindret så får jag droppa enligt regeln om oflyttbart hindrande föremål. Det vill säga inom en klubblängd från den punkt där jag inte störs av locket och naturligtvis utan plikt.
C. Oavsett om brunnslocket är i vattenhindret eller inte så måste jag, med ett slags plikt, droppa enligt vattenhindersregeln om jag inte väljer att spelar bollen som den ligger i hindret.

5) Fråga: Min boll har hamnat i ett vattenhinder som har mycket branta sidor. Bollen ligger ändå rätt bra så jag tänker försöka slå den därifrån. Jag väljer en wedge för slaget och för att inte ramla så stöttar jag mig på den när jag går ned i hindret till min boll. Mitt handlande blir genast ifrågasatt av medtävlarna men vad ska jag göra, åka kana nedför branten, eller?

A. Ja, om jag inte kan ta mig ned på annat sätt exempelvis genom att be någon hjälpa mig. Jag får inte röra vid marken i hindret med klubban innan jag slår.
B. Om jag riskerar att ramla får jag lov att stötta mig på en klubba trots att jag rör vid marken eller vattnet i hindret.
C. Jag får inte stötta mig med en klubba men däremot med en käpp eller något annat. Skulle jag däremot ramla eller tappa balansen får jag ingen plikt om jag då råkar sätta ned klubban i marken.

6) Fråga: Min boll har hamnat på en bro som går över ett vattenhinder. Bron är i hindret. Vad får jag egentligen göra?

A. Om jag vill spela bollen som den ligger på bron får jag inte grunda klubban eftersom bollen är i ett hinder.
B. Om jag vill spela bollen som den ligger på bron får jag grunda klubban trots att bollen ligger i ett hinder eftersom bron är något tillverkat.
C. Om jag inte vill spela bollen som den ligger på bron får jag droppa utan plikt för oflyttbart hindrande föremål, men jag måste droppa bollen i hindret.

7) Fråga: Jag slog från tee och min boll hamnade i vattenhindret men ligger hyfsat vid vattenkanten så jag chansar och slår bollen men den går tyvärr out. Vad får jag göra nu?

A. Jag har flera valmöjligheter. En av dem är att, med ett slags plikt, droppa en boll i vattenhindret på den punkt där jag slog slaget som gick out. Jag kan också, med ytterligare ett slags plikt (två totalt), välja mellan att droppa utanför hindret på flagglinjen eller gå tillbaka till tee.
B. Eftersom bollen gick out måste jag, med ett slags plikt, droppa på föregående plats det vill säga i hindret enligt Regel 27-1. Om bollen då rullar till ett ospelbart läge får jag droppa om bollen och sedan placera den.
C. Eftersom bollen gick out måste jag med ett slags plikt droppa bollen på föregående plats i hindret. Om bollen då hamnar i ett besvärligt läge eller försvinner i vattnet får jag med ytterligare ett slags plikt (två totalt) droppa på närmaste ställe utanför hindret.

8) Fråga: Min boll gick i vattenhindret och ligger i vattenkanten bland stenar. Jag beslutar att, med ett slags plikt, ta lättnad enligt vattenhindersregeln. Då fairway går ända fram till hindret väljer jag att droppa en boll en meter bakom hindret på flagglinjen. Jag droppar och bollen rullar framåt men stannar någon decimeter från hindrets gräns i ett bra läge. Under tiden jag går för att hämta en klubba rullar bollen ned i hindret. Vad gör jag nu?

A. Jag hämtar bollen och droppar om den utan plikt. Jag har ju redan pliktat för att bollen gick i hindret. Kan jag inte nå bollen får jag ta en ny boll.
B. Om jag inte vill eller kan spela bollen som den nu ligger i hindret så droppar jag, med ett slags plikt, en boll på flagglinjen eller på den plats varifrån jag senast slog ett slag.
C. Då bollen, när jag droppade den, rullade framåt närmare hål än var den träffade marken är jag skyldig att droppa om den. Det har ingen betydelse var den hamnade.

9) Fråga: Min boll har hamnat i ett vattenhinder men ligger i högt glest gräs. Jag går ned i hindret och, innan jag slår, provsvingar jag en bit från bollen och rör då vid gräset med klubban. Därefter sätter jag ned klubban bland gräset bakom bollen men utan att den vilar mot eller rör vid marken. Visst gör jag allting rätt, eller?

A. Nej ingenting är rätt. Jag får inte röra vid något växande i ett hinder varken med klubban eller med händerna om det inte sker när jag letar efter bollen. Jag får två slag plikt.
B. Javisst, gör jag allting rätt men lever lite farligt. Om jag vid provsvingen rubbar något löst naturföremål eller slår av grässtrån får jag två slags plikt.
C. Nej, allting är inte rätt. Jag får inte lov att provsvinga så att jag rör vid något som växer i hindret. Det är bara tillåtet vid adressering.
 
10) Fråga: Med en rejäl slice slår jag min boll mot ett avlägset hörn av ett vattenhinder. Bollen hamnar precis utanför gränsen men ett dräneringsrör i hindret mynnar ut mitt framför min boll. Dessutom ligger där, mycket störande, en stor gren och en död fågel. Får jag någon lättnad och i så fall för vad?

A. Jag får varken droppa fritt för röret eller ta bort grenen eller fågeln då dessa befinner sig i hindret. Kan eller vill jag inte spela bollen som den ligger får jag, med ett slags plikt, förklara den ospelbar.
B. Då min boll inte är i vattenhindret får jag ta bort grenen och fågeln även om de ligger i hindret. Däremot kan jag inte få någon gratis lättnad för något oflyttbart hindrande föremål som befinner sig i hindret även om min boll ligger utanför.
C. Allt, jag får lättnad för allt! Droppa fritt för röret och ta bort grenen och fågeln. Min boll är ju inte i hindret.

11)
Fråga: På en mycket kuperad green puttar jag så illa att bollen rullar ned och försvinner i ett vattenhinder vid greenkanten. Vad får jag göra?

A. Jag får, med ett slags plikt, spela en boll från var jag senast slog ett slag. Det vill säga placera en boll på green och putta på nytt.
B. Jag får, med ett slags plikt, droppa en boll inom två klubblängder på greensidan av hindret eftersom bollen skar gränsen där.
C. Mitt enda alternativ är att droppa en boll på andra sidan hindret, på flagglinjen. Bollen skar hindrets gräns på greensidan och jag måste alltid ha hindret mellan mig och hålet.

RÄTTA SVAREN:

1) Svar: C. Var jag får droppa beror på hur vattenhindret är markerat. Om viss del av ett hinder är markerat med gult och en annan del med rött, gäller den markering som finns där bollen SIST skar hindrets gräns, inte var bollen slutligen hamnar. Regel 26-1. Om jag droppar på fel plats och inte hunnit spela bollen får jag, utan plikt, lyfta den och droppa på rätt plats. Regel 20-6.

2) Svar: A. Jag får stå var som helst i hindret men inte röra vid vattnet eller marken med händerna eller klubban innan jag slår slaget. (Ett slag är en FRAMÅTRIKTAD rörelse. Baksvingen är inget slag.) Regel 13-4 och Definitionen på slag.

3) Svar: A. Enligt Regel 12-1 får jag, när jag letar efter bollen i ett hinder, ta hjälp av klubban eller händerna och då röra vid både marken, vattnet och lösa naturföremål.

4) Svar: C. Det är bollens läge som avgör vad jag får eller inte får göra. Ligger bollen i hindret får jag inte ta lättnad för ett oflyttbart hindrande föremål även om föremålet befinner sig utanför hindret. Regel 24-2b. Jag får aldrig förklara min boll ospelbar när den ligger i ett vattenhinder. Överallt annars på banan går det bra men inte där. Regel 28.

5) Svar: B. Jag ska inte behöva riskera att skada mig, men jag får inte utnyttja tillfället, när jag klättrar ned till bollen, genom att pröva hindrets beskaffenhet eller förbättra läget för bollen. Regel 13-4, Undantag. Dec. 13-4/3,5.

6) Svar: B. Jag får när som helst i ett hinder röra vid hindrande föremål med klubban. Det gäller även vid adresseringen och i baksvingen. Regel 13-4, Anmärkning. Dec. 13-4/30. Jag får däremot inte droppa för oflyttbart hindrande föremål då min boll ligger i hindret. Se svar 4.

7) Svar 7: A. Trevligt att jag har fler alternativ. Regel 26-2 och 27-1. Skälet till att jag får droppa på flagglinjen eller gå till tee är att bollen inte har slagits ur vattenhindret och hamnat någon annanstans på BANAN. Bollen gick out.

8) Svar: B. Bollen var i vila (låg stilla) och i spel när den på eget bevåg rullade iväg och tyvärr ned i hindret. Eftersom det inte var någon eller något utomstående som rubbade bollen ska bollen spelas i sitt nya läge. Att bollen rullade framåt vid droppningen har ingen betydelse (så länge den inte rullade mer än två klubblängder från var den tog mark) eftersom den varken droppades eller stannade närmare hål än den punkt var bollen skar hindrets gräns. Regel 20-2, Anmärkning 1. Dec. 20-2c/3,5. 

9) Svar: B. I ett vattenhinder har jag adresserat bollen när jag tagit min stans. Jag får alltså inte grunda klubban där eller röra vid vattnet. Därför gäller det att vara försiktig när jag sätter ned klubban så att den inte rör vid marken eller vattnet före slaget. Regel 13-4, Anmärkning.

10) Svar: C. Det är bollens läge som avgör vad jag får göra. Bollen är INTE i hindret därför är det fritt fram att ta bort lösa naturföremål även om de ligger i hindret. (Fågeln är ett löst naturföremål eftersom den är död. Levande hade den varit något utomstående). Jag får också droppa, utan plikt, för oflyttbart hindrande föremål även om det befinner sig i hindret. Regel 23-1 och 24-2b.

11) Svar: A. Glädjande nog får jag alltid överallt på banan, med ett slags plikt, spela en boll från den plats där jag senast slog ett slag. Regel 27-1a. Om den platsen var på green ska bollen placeras. (Naturligtvis får jag, om jag vill slå över hindret, välja att droppa bakom hindret på flagglinjen.) För att få droppa på greensidan måste hindret vara rödmarkerat det vill säga vara ett sidovattenhinder där bollen rullade över gränsen och dessutom finnas möjlighet att, inom två klubblängder från var bollen sist skar hindrets gräns, kunna droppa en boll utan att komma närmare hål. Se Regel 26-1c. 


Text: Christina Rodman • 2011-04-15
SpelaNyheter
Rulla till toppen