Se till att du spelar på rätt handicap. Foto: David Källman

Spela

Så höjer du din hcp

De flesta golfare försöker förbättra sig och sänka sin handicap. Men vad gör den som har en alldeles för låg handicap? Vi ställde frågan till Svenska Golfförbundets expert.

Text: CM Hellsten • 2011-03-10 Uppdaterad 2011-03-10

Om du föranmäler en handicapgrundande sällskapsrond och inte försvarar din handicap höjs den med0,1. Detta gäller alla förutom de som tillhör handicapgrupp 5 (26,5-36,0). De höjer sig med0,2.

Men vad gör den som tycker att handicapen är på tok för låg och inte alls överensstämmer med spelet?  Svenska Golfförbundets regelexpert Göran Hermes förklarar:

– Man vänder sig då till sin hemmaklubbs handicapkommitté eller handicapansvarige som har som skyldighet men även rättighet att sätta en så rättvisande handicap som möjligt. Så fort handicapkommittén anser att en spelares handicap skiljer sig från det som kallas för allmän spelstandard så ska den enligt instruktionerna agera. Dock inte om det rör ändringar som är mindre än 1,0. Höjer man sin handicap själv är det max 2,0 per säsong som gäller, men för kommittén finns ingen gräns överhuvudtaget.

 Vad händer med en golfare som slutar spela och efter ett par års uppehåll gör comeback?
– Då säger reglerna att man ska spela tre ronder och så ska man få handicap efter sitt bästa resultat, men HCP-kommittén tar även hänsyn till vilken handicap spelaren hade tidigare. Om en 18-handicappare spelar tre varv på hcp 30 så får han eller hon inte det, utan då kommer kommittén fram till något som är högre än 18. Vad det blir beror på uppehållets längd och personens ålder. Om det har gått mindre än ett år så får man tillbaka sin gamla handicap. 

Hur många golfare tror du har en för låg handicap?
– Oj, det är nog ganska många. De flesta som har nått sin peak är för dåliga på att redovisa sina dåliga resultat eftersom de fortfarande tror att de ska kunna bli bättre eller lika bra som de varit. Det är ju jobbigt att snitta på 23 poäng och så fort man slagit ut på ettan så börjar man fundera över hur man ska kunna undvika att bli sist i tävlingen och vad jumbopriset är.
– Spelaren som har för låg handicap tycker nog att det är lite tråkigt eftersom han eller hon får stryk av kompisarna hela tiden. Hoppas att de läser det här och vänder sig till sin handicapkommitté.

Fotnot: Du kan kolla upp vilka klubbar som har landets lägsta snitthandicap i Min Golf på Golf.se.


Text: CM Hellsten • 2011-03-10
SpelaNyheter
Scroll to Top