Har du rätt klubbor i bagen? De fyra vinnarna i Gör Om Mig får testa ut exakt vad de behöver. Foto: Lina Hoof

Spela

Rätt klubbor gör mycket

"Gör Om Mig"-vinnarna kommer att få det många önskar: specialanpassade klubbor. Klubborna är inte allt, men kan göra mycket, enligt experten David Leet.

Text: Karin Klarström • 2015-02-13 Uppdaterad 2015-02-13

Läs också

Här är ditt nya golfliv Fyra vinnare får en helomgörning: gratis träning, nya klubbor, nya kläder, uppstartsläger. Missa inte chansen

“Det krävs blod, svett och tårar” Tränaren Marlene Hedblom om vad som väntar eleverna i “Gör Om Mig”

Tränaren är redo “Jag förväntar mig stor entusiasm”

En golfare som inte kommer framåt i sin utveckling har allt att vinna på att söka upp en tränare som kan leda spelaren vidare. I de flesta fall kan några justeringar i tekniken hjälpa på traven, men ofta kan det vara en kombination av teknik och utrustning.

– Jag träffar ofta klubbgolfare som har klubbor i bagen som de nästa aldrig använder, de säger att de inte kan spela med dem, säger David Leet, custom fitting-expert och pro på Falsterbo.

Enligt Leet går det att nå framgång enbart genom att byta ut en eller flera klubbor i bagen, klubbor som helt enkelt inte alls passar ägarens spel och teknik. Själv hade han nyligen en kund som bara genom att byta driver tjänade 30 meter från tee.

– Det är såklart en ovanlig jackpot att det blir så lyckat. Men att byta ut en dålig mot en bra driver kan ge mellan fem och trettio meter extra skulle jag säga, säger Leet.

Kunden i fråga hade läst någonstans att det är bra med högloftad driver och mjukt skaft. Men detta passade honom inte alls. En driver med sex grader lägre loft och annat skaft gav omedelbar förbättring. Men för vissa är det tvärtom: en driver med högre loft kanske skulle göra under för bollflykt och längd.

– Att generalisera kring utrustning går inte. Det pratas mycket om teknologi i utrustningstillverkarens annonser och reklam men själv tycker jag man måste börja med golfaren. Vem är det som ska ha klubborna och vad passar bäst för honom eller henne?

Detta är just vad de fyra vinnarna i Svensk Golfs projekt “Gör Om Mig” får vara med om. De får alla träffa varsin pro från Golf Store, där de får prova ut vad som passar just deras spelförmåga och övriga egenskaper.

Vilka felaktiga klubbor ger störst effekt att byta ut?
– Att byta fel driver mot rätt ger oftast störst effekt. Men det kan också handla om de långa klubborna på fairway. En lång, lågt loftad klubba utan peg är ju det svåraste man kan slå. Att byta till en klubba som passar ger oftast stor effekt, säger David Leet.

Det handlar dock minst lika mycket om att ha en bra disponerad bag. Att ha en vettig uppsättning klubbor som kompletterar varandra. Att ha blanka, oslagna långa järn är ingen bra lösning. Byt ut klubborna du inte vågar använda mot några du känner dig trygg med, är ett tips på vägen.

– Jag hör ofta golfare säga att det inte spelar någon roll vilken klubba de väljer eftersom de slår lika långt med dem i alla fall. Då är det bra att gå och testa ut hur utrustningen funkar.


Text: Karin Klarström • 2015-02-13
SpelaNyheter
Scroll to Top