Carl Pettersson under sista varvet i PGA Championship. Foto: Getty Images

Spela

Litet löv fällde Big Dog

Carl Pettersson kunde ha frågat domaren om lösa naturföremål, menar svenska förbundsdomaren Christina Rodman, apropå lövincidenten som kostade två pliktslag i helgens major. Se händelsen i filmklippet ovan.

Text: Sylvia Luther • 2012-08-13 Uppdaterad 2012-08-13

Läs mer

Läs mer om mästerskapet här.

Första hålets fairway, i sista ronden på Ocean Course. Carl Petterssons boll har hamnat på en bit gräs i ett vattenhinder och när han sedan slår råkar han rubba ett löv i baksvingen, något han inte är medveten om. Han har innan dess kallat på domaren Brad Gregory för att försäkra sig om att han fick röra gräset före slaget utan att grunda klubban, men ändå blev det fel när han utförde proceduren.

När Pettersson nuddade gräset i baksvingen tyckte domaren sig se att ett löst löv rörde sig. Han talade om det för svensken men plikten kom inte officiellt förrän några hål senare när regelansvariga tittat på tv-bilderna ett antal gånger.

Istället för par fick Carl notera dubbelbogey på par 4-hålet.

Regeln som är tillämplig för situationen heter Boll i hinder. Förbjudna åtgärder 13-4c, där det står om att vidröra eller flytta ett löst naturföremål som ligger i eller berör hindret före slaget.

Kunde Carl Pettersson ha gjort på något annat sätt?

– Om domaren stod och tittade på kunde Carl ha frågat honom även om lövet. Om han sagt: “Det ligger ju löv här, vad händer om jag rubbar dem i baksvingen?” Då hade domaren kunnat säga: “Nej, det får du inte göra, du får inte rubba dem i baksvingen utan först vid slaget”, säger förbundsdomaren Christina Rodman och fortsätter.

Man kan ju diskutera vad domaren kunde sagt till Carl. En domare får inte ge råd men en spelare får fråga om vad som helst och domaren kan då upplysa om allt och han får säga “Var nu försiktig så du inte rör vid det här.”

En liknande situation inträffade i damernas British Open 2006 då Michelle Wie fick två slags plikt när hon gjorde fel i en bunker.

– Du får inte ta bort ett löst naturföremål. Hade Carl Pettersson legat utanför hindret hade han kunnat ta bort det, men inte i ett hinder. Nu var det ett löv men det kunde lika gärna ha varit en stor gren. Du får alltså inte röra ett löst naturföremål i ett hinder innan du slår, oavsett om det är stort eller litet, säger Christina Rodman.

För “Big Dog” blev misstaget kostsamt. Skillnaden mellan att bli ensam tvåa och få 865 000 dollar utan pliktslagen, och delad trea och 384 500 dollar var 480 500 dollar över 3,3 miljoner kronor. Om man nu vill spekulera på det sättet.

Rorys mäktiga urladdning
Trea trots pliktslagen
KRÖNIKA: Slutbetyg på på de svenska herrarnas majorår
Läs allt från PGA Championship

Text: Sylvia Luther • 2012-08-13
SpelaNyheter
Scroll to Top