Lundsbrunn är en av spelplatserna under årets SM-vecka i Västergötland. Foto: Lundsbrunn GK

Spela

LPGA-vinnaren debuterar i Äkta makar

Hon har vunnit på såväl LPGA som Ladies European Tour. Nu väntar tävlingen Äkta makar under SM-veckan.

Text: Karin Hellsten • 2015-06-22 Uppdaterad 2015-06-22

SM i golf 2015 spelas i Västergötland 4-12 juli och de 14 klasserna arrangeras på tolv olika banor runt om i distriktet.

Marks GK i Kinna står värd för Äkta makar.

En av dem som kommer att delta är Catrin Nilsmark (tillsammans med Per-Uno Sandberg).

Under karriären vann Catrin Nilsmark bland annat en seger på LPGA Tour och två på LET och som kapten för Europas lag vann hon Solheim Cup på Barsebäck 2003.

47-åringen ser fram emot SM-veckan.

Så här säger hon till Borås Tidning:

– Vi har faktiskt funderat på det här i flera år och den här sommaren passade det väldigt bra in i schemat. Det ska bli väldigt kul.

Bild 1117926
Foto: Getty Images
1999 vann Catrin Nilsmark tävlingen i franska Evian som numera är en major.  

När det drar ihop sig till scratchtävling och slagspel är det ofta samma problem som möter arrangörerna: det är svårt att fylla damklasserna. Ju högre upp i åldrarna man kommer, desto svårare blir det.

Västergötland har studerat statistiken, gjort sin hemläxa och tagit sig an utmaningen med största allvar.

När det nu är dags att arrangera årets SM-vecka har det hårda arbetet gett resultat.

Redan i maj var antalet damer i de olika singelklasserna uppe i fjolårets slutliga notering. Med kampanjer och erbjudanden av allt som bygden har att erbjuda har arrangörerna riktat sig direkt till de kvinnliga golfarna, dels under förra årets SM-vecka i Skåne, dels i kampanjer på hemmaplan.

– Vi har gått ut via GIT (Golfens IT-system, reds anm) till alla damer i Sverige, vi har riktat oss särskilt till de 111 klubbarna i våra sex granndistrikt, vi har skrivit brev som använts på dammöten i västra Sverige, vi har bearbetat andra golftävlingar där vi tror att det kan finnas intresse för att delta i SM.

Det säger Ulf Mattsson, medie- och marknadsansvarig i arrangörsgruppen för SM-veckan. En av hans uppgifter är att skapa intresse i lokal media både inför och under de kommande tävlingarna.

Några av de mer konkreta åtgärderna är att slopa kvalgränsen samt höja handicapgränsen till 30 på damsidan i årets tävlingar. Ett annat sätt att få fler damer att delta är att locka kompisgängen att vara med. Och då blir det roligare om alla får spela alla ronder, än om några i kompisgänget bara får gå och vänta under sista dagens spel. Även om de med högre handicap kanske inte har med slutsegern att göra.

Så har arrangören resonerat.

– Vi ser att namnändringen från RM till SM varit lite avskräckande och skrämt iväg några deltagare. Men genom att höja handicapgränsen vill vi visa att man får vara med även om man inte har scratch, säger Mattsson. 

En klubb som verkligen gjort kvinnofrågan till sin är Lundsbrunn GK. Här ska D35 och D50 spelas 10-12 juli och med klubbchefen Anette Knutsson i täten pågår förberedelserna som bäst. De kvinnor som väljer att pegga upp i någon av dessa klasser kommer att mötas av röda mattan. Under tävlingsdagarna har samtliga tävlande full service i form av en egen caddie. Det jobbas på att klubbens manliga medlemmar ska ställa upp och bära bagen, servera strategiska speltips och dela med sig av sina kunskaper om banan. 

Arbetet med SM har dessutom smittat av sig på den interna klubbverksamheten. Klubbchefen Anette Knutsson och de andra i ledningen har tagit sig en funderare på vad de kan göra för sina kvinnliga medlemmar. 

– Om en kvinnlig medlem inte kommer in i spelet, inte får en bra start efter nybörjarutbildningen eller hittar spelkompisar är det stor risk att hon slutar. Och slutar hon är det stor risk att även hennes man slutar, man vill ju göra saker tillsammans. Så en kvinna som inte trivs med golfen kan få stora effekter för klubben, säger Knutsson.

Därför har de tagit i ordentligt för att hjälpa nybörjare och höghandicappare att komma in i golfen. Klubben har skapat mentorsprogram, ger damer med högre handicap en timme gratis träning i veckan, spellektioner på banan och mycket annat. 

– Vi får stor förståelse från alla för det här och det är viktigt för klubben att alla trivs och känner att golfen är kul.

Så när Lundsbrunn öppnar portarna för damerna i juli är det med extra omtanke om spelglädjen och gemenskapen. 

Ja, och sen ska det såklart delas ut en och annan SM-medalj också.

 

SÅ SPELAS SM-VECKAN:

ÄKTA MAKAR
Marks GK, 4-5/7.

ÄKTA MAKAR 100+
Skövde GK, 4-5/7.

Mor & dotter
Ekarna GK, 7-8/7.

Far & son
Onsjö GK, 7-8/7.

Två generationer mixed
Falköpings GK, 7-8/7.

H30
Borås GK, 10-12/7.

H45
Vara-Bjertorp GK, 10-12/7.

H55
Knistad G&CC, 10-12/7.

H65
Mariestads GK, 10-12/7.

H75
Kinds GK, 11-12/7.

D35 och D50
Lundsbrunn GK, 10-12/7.

D60
Lidköpings GK, 10-12/7.

D70
Lidköpings GK, 11-12/7.


Text: Karin Hellsten • 2015-06-22
SpelaNyheter
Scroll to Top