Åke Envang från Lidingö har spelat samtliga svenska golfbanor. Foto: Jacob Sjöman Svensson

Spela

Han har spelat 970 banor

När Åke Envang bestämde sig för att spela alla svenska banor fanns ett 30-tal. När uppdraget slutfördes i höstas hade han avverkat 568. Plus 402 utländska.

Text: CM Hellsten • 2011-02-08 Uppdaterad 2011-02-08

Åke Envang

Har spelat alla banor i hela Sverige, totalt 568. Så här ser hans topp-10-lista ut:
1) Halmstad Norra.
2) Bro Hof Stadium Course.
3) Barsebäck Masters Course.
4) Vasatorp TC.
5) Falsterbo.
6) PGA Links Course.
7) Visby.
8) Ullna.
9) Sand.
10) Kristianstad Östra.

Vilken är den vackraste banan?- Om jag bara fick spela en bana igen så väljer jag Eda i Värmland. Den ligger otroligt naturskönt intill några sjöar. Den är lite knepig men gud så vacker med vyer ut över berg.

Har du spelat Arvidsjaurs gamla snöbana där de hade renar som caddies?- Nej, och det retar mig förstås. Det hade varit läckert att ha den med i samlingen.

Sveriges bästa golfhål?- 16:e på Tylösands Norra, det har allt. Jag har gjort en birdie där och det är jag så jäkla stolt över.

Har du gjort några HIO?- Två. Det första på Wentworth East Course tolfte hål, 21 april 1978. Det andra kom på en pay-and-play-bana i Piteå 2000.

Favoritbana utomlands?- Gleneagles i Skottland.

Ditt handicap?- 18. Som bäst har jag varit nere på 5.

Varje vinter vid den här tidpunkten brukar han blicka framåt och fundera över vilka nya svenska golfbanor han ska besöka och spela kommande säsong.
Nu går inte det.
Åke har nämligen spelat varenda en.

När han sänkte sista putten på PGA of Sweden Nationals Lakes Course tisdagen den sjunde september i höstas så var bana nummer 568 avklarad. Bara i Sverige. Utanför landets gränser har det blivit ytterligare 402 och totalt handlar det om svindlande 970 banor som Åke Envang har spelat.
Åke har svarat för den här enorma bedriften trots att han bara kunnat jaga banor under helger och semestrar och med en hustru som själv inte spelar.
Paret är fortfarande gift.

Vi befinner oss i deras rymliga lägenhet vid Gåshaga, längst ut på östra sidan av Lidingö utanför Stockholm. Från ett av fönstren har de storslagen utsikt ut mot huvudstadens inlopp. Iris sitter i hörnsoffan, Åke i favoritfåtöljen mitt emot.
Hon borde vara Sveriges First Lady när det handlar om golfänkor och vi undrar förstås hur det är möjligt att hålla ihop ett äktenskap när maken spelar land och rike runt?
– Ja, egentligen är ju det här helt sjukt och många av våra vänner har förundrats över allt spelande. Men jag har ju fått se Sverige och världen tillsammans med Åke. Jag har varit med som caddie och dragit hans vagn, säger Iris.

Åke fortsätter:
– Nu har vi inte fört någon statistik men jag skulle uppskatta att Iris har gått runt åtminstone 300 svenska golfbanor. Ska jag vara riktigt ärlig så är hela det här projektet nördigt till tusen och en helt vansinnig hobby. Visst har det hänt att vi ifrågasatt det men samtidigt så har vi haft många roliga upplevelser utanför golfen i samband med resorna.

På vägen hem från PGA:s anläggning i Bara utanför Malmö stannade herr och fru Envang till på golfmuseet i Landskrona och lämnade in det historiska scorekortet. Där har Åke en alldeles egen monter med ett scorekort från a-l-l-a svenska banor som han spelat. De 402 utländska scorekorten från 39 länder i fyra världsdelar förvaras i ett par tjocka pärmar hemma i bokhyllan.
– 40 av de 568 banorna är pay-and-play, 22 är numera nedlagda och jag har varit med på invigningen av sex anläggningar. Dessutom har jag spelat tre trädgårdsbanor hemma hos folk — i Linköping var det sju greener och nio utslag med längd på mellan 50 och 80 meter. Jag gick den två över par. I Nybro byggde Kalmars förre greenkeeper en bana på Olof Kährs stora tomt och ett av hålen var ett par 4 på 240 meter. Den tredje trädgårdsbanan var en niohålare i Svinninge norr om Stockholm.

Hur kom du på idén att spela alla banor?
– Jag började med golfen 1949 på Kalmar GK och vid ett årsmöte var Lars Pettersson från Skövde inbjuden för att hålla tal. Han hade gjort sig ett namn inom golfen eftersom han hade spelat alla banor i Sverige — ett 30-tal. När jag vid 29 års ålder valdes in som sekreterare i Kalmar fick jag ett fritt spelkort och då bestämde jag mig för att också spela alla banor. När jag gick i pension så hade jag spelat 300 och då tog projektet fart på allvar. Som mest spelade jag 36 nya banor under en säsong, det var 1992.

Vad har allt det här kostat i form av greenfees, resor och logi?
– Det har jag ingen aning om och det vill jag heller inte veta.

Har du överhuvudtaget haft tid att spela hemmabanan under projektets gång?
– Oh ja, två till tre gånger i veckan blev det ronder på Lidingö GK.

När golfboomen var som hetast och antalet banor växte fort – kände du dig stressad då?
– Ja, vid något tillfälle kändes det här faktiskt rätt övermäktigt men nu när uppdraget är genomfört och det inte finns några nya banprojekt i Sverige så känns det lite trist och tomt.

Plötsligt ställer Åke Envang en fråga till mig: Vet du hur många svenska banor som ligger på öar?
Vi rabblar anläggningarna på Gotland, Öland, Ven, Visingsö och några till och kommer fram till ett svar på, typ 25.
– Det är mer än dubbelt så många – 51. Jag har fört statistik på det, säger Åke och läser upp listan med alla banor från Albatross på Hisingen till Östersund-Frösö.


Text: CM Hellsten • 2011-02-08
SpelaNyheter
Scroll to Top