Blåst på bollen… men inte nästa år. Foto: Getty Images

Spela

Dags för nya golfregler

Den 1 januari träder de nya internationella golfreglerna i kraft. Nio regler av 34 har fått en extra översyn. Då slipper vi exempelvis plikten när vinden rubbar bollen på green efter att vi adresserat den.

Text: Sylvia Luther • 2011-10-25 Uppdaterad 2011-10-25

Mer om nya regelboken

På R&A:s sajt www.randa.org finns mer att läsa om nyheterna nästa år.

I veckan avslöjade R&A och USGA nyheterna i den nya regelboken som ska gälla i fyra år med start den 1 januari 2012. Vid varje översyn tittar man på skrivningar och tillämpningar för att få en så modern bok som möjligt och som ligger mer i tiden.

I år finns det nio större förändringar som ska underlätta för golfaren. Här är tre av de viktigaste nyheterna. Den exakta formuleringen finns att läsa i den svenska regelboken som ligger klar i början på året.

Boll som rör sig efter adressering (Regel 18-2b)
Ett nytt undantag har lagts till och spelaren får ingen plikt om det är tydligt att bollen rörts av något annat, exempelvis av vinden, efter adresseringen och inte av spelaren själv. Bollen spelas från sin nya position.

Den gamla regeln skapade diskussion under årets British Open då Rory Mcllroy pliktades när vinden rubbade hans boll på sjunde greenen, efter att han adresserat den.
– Jag är glad över förändringen, säger tourkollegan Padraig Harrington till R&A. Varje gång vinden blåser är jag orolig över att min boll ska röra sig och att jag grundar min putter, vilket stör mig när jag ska försöka sänka putten. Det här kommer att snabba på spelet.

Boll i hinder. Förbjudna åtgärder (Regel 13-4)
Undantag 2 till denna regel ändras för att tillåta en spelare att jämna ut sand eller jord i ett hinder när som helst, även innan bollen spelas från hindret, om syftet är att vårda banan och att man inte bryter mot Regel 13-2 (Förbättra läge, område för avsedd stans eller sving, eller spellinje).

Starttid och bollar (Regel 6-3a)
Förut kunde du bli diskad om du missade din starttid, även om du var på plats och slog ut inom fem minuter. Nu förlorar du i stället första hålet i matchspel, eller får två slags plikt på första hålet i slagspel. Tidigare har denna möjliga straffminskning varit en del av tävlingsbestämmelserna (som Sverige använt).

Lång process
Regelboken översätts från engelska till svenska, vilket tar flera månader och är en lång och noggrann process. Bakom översättningen står Christina Rodman och Hans Malmström i SGF:s regelkommitté. Kommittén åker över till St Andrews i dagarna för att träffa R&A och ställa frågor om de nya regelskrivningarna och få höra motiven till förändringarna direkt från källan.

– Det är alltid tufft med översättningsarbetet för det måste vara extremt exakt, säger Göran Hermes, ansvarig för regler på SGF. Den svenska översättningen skickas till R&A för att universitetet i St Andrews ska granska den. Där översätts den tillbaka till engelska och jämförs om den stämmer överens med den engelska grundtexten. Sen brukar vi få runt tio, och bra påpekanden, där vi kanske skulle ha översatt annorlunda.

Kommer i februari
När boken är godkänd av alla kommer den att tryckas i drygt 100 000 exemplar och i februari nästa år ligger den klar för den svenska publiken.

– Klubbarna har möjlighet att beställa den före nyår till ett väldigt rabatterat pris och den kommer sedan att säljas vidare på klubben till spelarna. Men den kommer också att kunna köpas i golfbokhandeln.se, säger Göran Hermes.

Översättningen av samtliga nya regelverk kommer att finnas tillgänglig på webben redan i början av januari. Dessutom kommer ett häfte med de grundläggande reglerna att medfölja Svensk Golf i början på nästa år.

Den engelska regelboken är en riktig storsäljare och trycks i 2,6 miljoner exemplar, distribueras till 95 länder och ges ut på 36 språk, bland annat persiska, mandarin och vietnamesiska.

Fotnot: Nyheter rörande handicap- och amatörreglerna följer i en senare artikel.


Text: Sylvia Luther • 2011-10-25
SpelaNyheter
Scroll to Top