Följ McLaughlins nedräkning mot 10 000 timmar på www.thedanplan.com Foto: Jim Virga

Spela

10 000 timmar = Dans plan för att nå PGA Tour

Han har tränat 3 717 timmar sedan april 2010. 6 283 återstår innan projektet är avslutat. Dan McLaughlin är killen som testar forskarnas teori i praktiken – och ska lägga 10 000 timmar för att nå världsnivå inom golf.

Text: Eric Franzén • 2013-02-06 Uppdaterad 2013-02-06

12 månaders heltidsgolf

I ren frustration hade Jörgen Johansson lagt klubborna på hyllan två år tidigare. Men under 2012 bestämde sig 54-åringen för att satsa heltid på golfen under tolv månader. Målsättningen är att sänka sig från handicap 15 till 5 före den 30 september i år.

– Många män i min ålder säger gärna “undrar hur bra jag skulle bli om jag fick träna golf i tre månader”, så jag tänkte ge det ett år istället. 

Jörgens typiska arbetsdag består under vintern av minst tre timmars golfträning i Borås GK:s inomhushall, ett fyspass med den personliga tränaren och några hundra bollar hemma på puttmattan. Handicapen har ännu inte sjunkit dramatiskt. Men han känner ändå att satsningen är på rätt väg.

– Jag märker att jag har en betydligt bättre bollträff än vad jag någonsin haft tidigare, säger Johansson.

Under hela resan finns Peter Brattberg, pro på hemmaklubben Hulta GK, vid Jörgens sida för obegränsat med lektioner. Totalt har han fem lokala sponsorer i ryggen för att genomföra satsningen. 

– Nittiofem procent av de jag pratar med tror inte att jag kommer att fixa det här. Men även om jag inte nått fem i handicap den sista september ska jag känna att jag inte kunde ha gjort mera för att klara det. Det är det viktigaste för mig.

Det kylslagna vinterregnet vräker ner över Columbia Edgewood Country Club i Portland, nordvästra USA. På den ödsliga gräsrangen står Dan McLaughlin och slår i väg boll efter boll med samma metodiska lugn. Regnstället har redan gett vika för vätan. Men han blir hellre totalt genomsur under de fyra timmar som väntar än att mata slag från astroturfmattor under tak. Då blir skaderisken för stor. En trasig axel eller armbåge vore förödande för Dan och hans plan – som sträcker sig över ytter-ligare 6 283 timmar när dagens träningspass klarats av.

30 år gammal och småless på jobbet som fotograf av tandvårdsprodukter bestämde sig McLaughlin för att under kommande år lägga ned 10 000 timmar på att utveckla djupa färdig-
heter på expertnivå inom ett specifikt område. Det blev golf.

– Jag övervägde inte någon annan sport. Men jag tittade på andra områden som medicin, matematik, vetenskap och arkitektur. Fast jag kom fram till att jag ville göra någonting som skilde sig helt från allting jag gjort tidigare. Och jag har aldrig tagit mig an något idrottsinriktat, berättar Dan McLaughlin.

Grunden till The Dan Plan lades egentligen i Berlins musikaliska akademi under 1990-talet när den utvandrade svenske forskaren K. Anders Ericsson studerade violinisters färdigheter. När de delats upp i grupper efter utvecklingsnivå upptäckte han att de allra bästa hade en och samma sak gemensamt: att de genom åren lagt ned minst 10 000 timmars målmedveten övning på sitt instrument. Där föddes en blivande teori om att talang är helt underordnad arbetsinsatsen för den som vill bli riktigt bra på något. Något som Dan McLaughlin beslutat sig för att testa till fullo inom golfen.

Nio månaders research följde innan han påbörjade satsningen i april 2010. Drygt 32 månader senare har Dan nått en handicap på 6,1 och som bäst spelat 18 hål på tre över par. De fem första månaderna av projektet puttade han bara. Detta eftersom Dan och den första tränaren var eniga om att han skulle lära sig spelet från hålet och ut. 

– Det tror jag fördröjde utvecklingen. Idén var bra, men det tog för lång tid att komma till de längre klubborna. Det dröjde 18 månader innan jag svingade drivern första gången och i nuläget är det den mest ojämna klubban. 

The Dan Plan är tveklöst det mest ambitiösa prestationsutvecklingsprojekt som någonsin genomförts av en individuell golfare. Ingenting har lämnats åt slumpen i det minutiösa träningsupplägg som tagits fram för spelets olika delar. Hemma i bostaden ligger travar med anteckningsböcker där Dan noterat resultat från samtliga närspelsövningar han gjort. Han samlar även data kring det långa spelet genom att bryta ned sina ronder i statistiska parametrar. Allting skickas sedan vidare till ett team av forskare, med K. Anders Ericsson i spetsen, för djupare analys av siffrorna.

– De hjälper mig verkligen att tydliggöra om något i träningen behöver förändras. De ser ganska snabbt om jag behöver lägga mer fokus på någon viss del av spelet för att komma vidare i utvecklingen.

Sex dagar i veckan ägnas också åt fys- och konditionsträning. Detta både för att minska risken för skador samt för att skapa de kroppsliga förutsättningar som krävs för att öka svinghastigheten till samma nivå som snittvärdena på PGA Tour.

Uppfylls tidtabellen och målbilderna är det spelarna där som han ska kunna matcha under 2016 då de 10 000 timmarna är avverkade. Under 2013 år väntar en mängd tävlingar för att börja vänja honom vid den press som väntar betydligt längre fram för att kämpa sig in på världens främsta herrtour. Dan är högst medveten om att han kanske aldrig kommer dit, men han kommer oavsett utgång ändå inte att se projektet som ett misslyckande. 

– Jag vill visa att det aldrig är för sent att följa sina drömmar. Oavsett vilket skede i livet du befinner dig i eller vad din bakgrund är så är det inte omöjligt att fokusera på något och bli riktigt bra på det.

Fotnot: Antalet avverkade timmar som anges är noterade för tidpunktern vid intervjun.    

Så kan du nå ditt max

Text: Eric Franzén • 2013-02-06
SpelaNyheter
Scroll to Top