Abama på Teneriffa bjuder på många vackra utsikter. Foto: Getty Images

Leva

Goda mål söderöver

Södra Europa dominerar inflödet av resefrågor den här veckan. Vår expert vill även slå ett slag för maten i Italien, en del av njutningen före eller efter en skön golfrond.

Text: Fredrick Månsson • 2014-09-02 Uppdaterad 2014-09-02

Läs alla tips

Intresserad av att veta mer om golfresor? Läs reseexpertens alla frågor och svar om resor över hela världen.

Här hittar du alla frågor & svar.

Fråga ResebloggenVilken bana är den bästa kring Malaga? Hur flyger man enklast till Orlando? Vilka länder är de mest underskattade att spela i?
Ställ dina frågor till vår golfreseexpert Fredrick Månsson som från i år (2015) svarar via Resebloggen.

Mejla på resebloggen@golf.se

FRÅGA: Vi är 3-4 killar som ska till södra Spanien första veckan i januari 2015. Vi var iväg samma tid förra året och bodde då i närheten av Mijas Golf och spelade alla rundor där. Boende är fixat på samma ställe men nu vill vi spela olika banor. Vilka är de bästa banorna i området där greenfeen inte är så fasligt dyr? Helst en bit under tusenlappen, någon bana kan kosta mer om den är riktigt fin, och vilket sätt är lättast att boka starttider på? Vi har hcp 10-20, har tillgång till bil och kan tänka oss att åka 45 minuter till en bana om det krävs. Några jag hört talas om är Los Naranjos och Montenmedio.

SVAR: Los Naranjos är en riktig svenskbana med många svenska medlemmar. Den är givetvis ett måste för er och då inte för att det vimlar av landsmän på banan utan för att den är bra och spelvärd. Aloha som ligger ett stenkast bort är också fin och framförallt rolig. Guadalmina är en annan duglig bana. Inte så fasligt dyrt men ändå hyfsad kvalité. Kan ni tänka er att åka bort mot Gibraltar och området strax öster om det så ligger ju finfina banor som Sotogrande, La Reserva och San Roque där. De är mina favoritbanor på solkusten just nu och även om de är lite dyrare så är det faktiskt värt pengarna. Kanske inte att ni lirar alla tre men en av dem, absolut. (Publicerad 2014-09-02)

 

FRÅGA: Vilka är dina bästa tips på golf på Teneriffa? Har inte varit där förut.

SVAR: Golf del Sur är den mest omtalade banan på Teneriffa. Den slingrar sig fram i ravintät terräng och den svarta lavasanden i bunkrarna är spännande att slå ifrån, minst sagt. 27 hål har de, så det finns plats för mer än 18 hål per dag iom ni är sugna på det. Buenavista och Abama är två andra roliga banor ni gott kan spela om ni har tid för det. Trevliga med en hel del utmanande hål. (Publicerad 2014-09-02)

 

FRÅGA: Vi är sugna på att dra iväg på en golf- och storstadsresa i oktober. Kollade igenom frågor och dina svar om Spanien och blev lite förvånad att ingen verkar sugen på Madrid som golfresmål? Inte en fråga? Finns ju bra flygförbindelser. Vad har du att säga om Madrid som golfresmål? Vädret i oktober? Vilka banor ska man inte missa? Vi har mellan 4 och 15 i hcp och tänkte köra 4-5 dagar med hyrbil.

SVAR: Madrid är ett mer eller mindre oupptäckt resmål för golf. Lite bistert på vintern och stekhett på sommaren talar väl till dess nackdel men mängden bra golfbanor i och runt Madrid är större än exempelvis i Barcelona. Mina personliga favoriter är bland annat La Moraleja I och II, som syns från planet om man landar norrifrån, och skapade av Nicklaus. De börjar få några år på nacken men ack så bra jag tycker de är. Båda är ett måste. På andra sidan stan ligger Las Lomas Bosque, en smal rackare där första nio är en liten bergsvandring medan sista nio mer påminner om en flack parkbana. Trevligt klubbhus med mycket schysta tapas i restaurangen. Centro Nacional som är spanska förbundets egen bana ligger norr om stan och ser lite tråkig ut från håll. Dock oerhört dramatisk inte minst på slutet med en del vattenhinder och annat elände som kan förstöra vilken score som helst. (Publicerad 2014-09-02)

 

FRÅGA: Jag och min 15 åriga son ska åka till Italien, Pisa, Chianni vecka 44 i höst. Vi hyr bil söndag-torsdag och jag tänkte han skulle få spela golf de fem dagarna. Han har 2,5 i hcp och tävlar på Skandia Tour Riks. Det skulle vara hemskt roligt om vi lyckades pricka in en tävling i området. Har du något tips på vilka banor som kan gälla?

SVAR: Området kring Pisa är tyvärr inte min starka sida men jag spelade Cosmopolitan GC ute vid havet för några år sen och tyckte att den var härlig och kul. Hur den står sig idag och hur det är med skicket vet jag ingenting om dessvärre. Kan ni tänka er att ta bilen till Florens så finns banor som Ugolino och Poggio som är fantastiska att spela. Det sköna med Italien är att det på klubbarna alltid finns trevliga restauranger och god mat och dessa två är inget undantag. Pavoniere är en annan klassiker som man inte skojar bort. Vad gäller tävlingar för din son så föreslår jag att ni kollar tävlingskalendern i World Amateur Ranking och kikar där om det finns någon bra tävling under tiden ni är där. Annars kan kanske Italienska golfförbundet hjälpa er på traven. (Publicerad 2014-09-02)

 

FRÅGA: Jag, min fru och våra två pojkar 11 och 13 år åker till Florida vid månadsskiftet oktober/november och tänkte även spela några rundor golf. Har du tips på bra, billiga banor samt några bra resorts med bra golfpaket. Eller ska man bo på andra hotell och leta erbjudanden om golf i lokala tidningar? Vi är väl medelgolfare, barnen har 10 och 17 i handicap, jag och min fru runt 20.

SVAR: Jag skulle nog sikta in mig på att hyra ett hus och utgå därifrån och hitta schysta erbjudanden på plats eller kanske ha någon enstaka speltid förbokad hemifrån. www.teetimesusa.com är en bra sajt för att hitta billiga starttider i södra Florida. Om ni vill hyra hus så finns det många bra och seriösa förmedlingar. www.vacationrentals.com är en sådan. (Publicerad 2014-09-02)


Text: Fredrick Månsson • 2014-09-02
LevaNyheter
Scroll to Top