Åtvidabergs GK ligger vackert vid Bysjön. Foto: Peter Cordén

Leva

Bo som en baron i Villan

En gång ståndsmässigt hem åt en baron. Nu skönt boende för gästande golfare. Vi drog till Trädgårdshotellet i Åtvidaberg och åt, sov och spelade oss genom två härliga dygn.

Text: Golf.se • 2010-04-27 Uppdaterad 2010-04-27

Fakta Åtvidabergs GK

PLUS
*Det vackra läget vid Bysjön.
*Gemytlig golfbana.
*Stora, fräscha rum.
*Utomordentlig service.

MINUS 
*Ingen frukostservering i Villan.
*Villan ligger över 500 meter från första tee.

Åtvidabergs GK
Antal hål:
18
Greenfee: 280-400 kr
www.atvidabergsgk.se

 

I slutet av 1800-talet konstaterade baron Theodor Adelswärd att det vore synd att låta det läckra läget vid Bysjöns strand stå outnyttjat. Så den käre baronen tog i från tårna och lät uppföra en pampig villa
i nationalromantisk stil.

Och dög Villan, som den i dag kort och gott heter, åt honom så borde den duga åt sex golfsugna kompisar. Den årliga kompistävlingen har nämligen tagit sikte på Åtvidabergs GK.

Väl där ställs gästerna inför två boendealternativ: Trädgårdshotellet som ligger på klubbområdet och där även frukost och middag serveras eller det som ska bli vårt hem de närmaste dagarna – Villan.

Vi inkvarterar oss i tre av de totalt nio rymliga och trevligt inredda dubbelrummen. Och av någon anledning får resans upphovsman tillika bokare rummet med egen bastu. Lite senare konstaterar vi att det krävs en hel del manlig kärlek för att den ska rymma sex personer.

Utöver golf erbjuder Trädgårdshotellet även vinprovning och kräftfiske i Bysjön.

Båda aktiviteterna får dock stå tillbaka för två rundor på Åtvidabergs GK:s gemytliga 18-hål-are, där framför allt hålen längs med Bysjöns strand höjer både spelupplevelse och puls.

När dagens sista slag är slaget väntar en stunds golfsurr i skönt insuttna läderfåtöljer i loungen innan det är dags för en trerättersmiddag i Trädgårdshotellet.

För sex mosiga golfare är det en skänk från ovan när en av servitriserna rycker in som färdtjänstchaufför och kör oss till middagen. Så i stället för att promenera de, som det känns då, oändligt långa metrarna blir det transport i en kanske inte så ståndsmässig men för ändamålet väl så fungerande Volvo 740.

I köket har man höga ambitioner, och dessa infrias. Under vårt besök blir det två härliga middagar som varken lämnar oss besvikna eller hungriga. De noggrant utvalda vinerna till varje rätt höjer också intryck och smakupplevelse.

Och mår vi inte som prinsar när vi lämnar Villan, så mår vi åtmin-stone som baroner.


Text: Golf.se • 2010-04-27
LevaNyheter
Scroll to Top