Dela denna artikel

USA

Ett enormt utbud för golfturisten att välja bland - kust till kust - eller ökenbanor i inlandet. I USA finns allt i golfväg men kolla så att inte drömbanan är privat.

FRÅGA: Ska åka till Floridas västkust 19 dec-9 jan med min 10-årige son med hcp 25. Vi bor på Naples Golf and Beach Resort 21-26 dec sedan Fort Myers 26-2 jan, hotell är bokat. Avslutar troligtvis i Orlando 2-9 januari. Finns det någon sida, rabattkuponger eller kan du ge tips om banor de första två veckorna och totalpaket i Orlando?

SVAR: Jag brukar, när jag åker till USA, använda mig av sajten www.teetimesusa.com för att boka starttider. Jag tycker priserna där är bra generellt sett och utbudet av banor tillfredsställande. Vad gäller banor i krokarna kring Orlando så gillar jag World Woods, som visserligen ligger en bit utanför Orlando, men det är värt att åka dit med tanke på banorna. ChampionsGate Golf gillar jag också även om den största hypen kring anläggningen har lagt sig. Flera fina banor som är otroligt utmanande om man väljer att spela från en tee som passar ens handicap. Falcon’s Fire är en relativt billig bana som också är spelvärd. Två av mina favoriter i området kring Naples och Ft. Myers är Copperhead GC och Flamingo Island GC. På Copperhead går det att hitta greenfees på nätet som ligger runt 30 USD. Ett fynd givetvis. (Publicerad 2014-10-24)

 

FRÅGA: Vi är ett par som ska köra bil från New York till Orlando och tänker stanna några dagar på vägen för att spela golf. Har du något tips på en trevlig resort där man kan både bo och spela? Vi har handicap 6 och 18.

SVAR: I Myrtle Beach i South Carolina kryllar det av golfbanor och riktigt trevliga resorts. Egentligen bara att välja ett som har goda vitsord och köra på det. Banorna är grymma och moderna men skulle jag tipsa om något som jag själv varit på så får det bli Barefoot Resort. Ett ställe jag tipsat om tidigare och det är sannerligen ett fint ställe med banor ritade av Greg Norman, Davis Love III, Pete Dye och Tom Fazio. Även om Pete Dye gör banor jag gillar så tycker jag nog Fazio-banan är bäst. Norman-banan är lite av en skrivbordsprodukt och Love-banan helt okej men med lite för många transportsträckor. Dock otroligt fint skick på allihop. (Publicerad 2014-10-10)

 

FRÅGA: Vi är ett kompisgäng (hcp 8-20) som tänker åka till Florida i november. Står nu och väljer mellan Tampa och Palm Beach. Vilken tycker du är bäst? Direktflyg till båda?

SVAR: Norwegian flyger direkt till Fort Lauderdale men det gäller ju att de håller tidtabellen... Jag tycker nog att utbudet av banor är bättre runt Tampa, men det är en smaksak. Det är i alla fall lite mer ”loose” tempo på västra sidan av Florida. (Publicerad 2014-09-15)

 

FRÅGA: Jag planerar att resa till Kalifornien i höst och tänker passa på att spela golf. Men det verkar så dyrt. Kan du tipsa om några banor som inte kostar skjortan? Napa Valley var inplanerat men jag blev lite osäker efter jordskalvet i augusti.

SVAR: Några golfbanor som håller mycket bra klass med hyggligt greenfeepris i och runt Napa Valley är Eagle Vines GC, Silverado Resort och Vintners Golf Resort. Greenfee ligger runt 600 kr vilket får anses som prisvänligt i området. Vill du ha billiga banor så sök dig till trakterna runt Los Angeles och sök upp några public courses. Det kan dock vara ett litet lotteri om man är ute efter tiptopskick. (Publicerad 2014-09-15)

 

FRÅGA: Jag, min fru och våra två pojkar 11 och 13 år åker till Florida vid månadsskiftet oktober/november och tänkte även spela några rundor golf. Har du tips på bra, billiga banor samt några bra resorts med bra golfpaket. Eller ska man bo på andra hotell och leta erbjudanden om golf i lokala tidningar? Vi är väl medelgolfare, barnen har 10 och 17 i handicap, jag och min fru runt 20.

SVAR: Jag skulle nog sikta in mig på att hyra ett hus och utgå därifrån och hitta schysta erbjudanden på plats eller kanske ha någon enstaka speltid förbokad hemifrån. www.teetimesusa.com är en bra sajt för att hitta billiga starttider i södra Florida. Om ni vill hyra hus så finns det många bra och seriösa förmedlingar. www.vacationrentals.com är en sådan. (Publicerad 2014-09-02)

 

FRÅGA: Jag och en polare ska göra en roadtrip i december. Vi hade tänkt vara borta tre veckor och resan går med bil från Miami till San Fransisco. Har du några bra tips på banor vi borde spela? Vi är båda duktiga golfare, hcp 0 och 2, så vi uppskattar lite mer utmanande banor men det är absolut inte nödvändigt. Vill få in någon lite mer känd bana men du har säkert även några bra tips på lite mindre kända banor?

SVAR: Ja, det är en sträcka som heter duga och helst skulle jag vilja att ni omformulerar frågan och riktar in er på någon speciell stad eller stat, så kan jag tipsa utifrån det. Frågan är svår att greppa annars. Ska ni åka via Dallas eller Houston, via Memphis eller Atlanta osv? Överlag så håller banorna som inkluderas i TPC-konceptet oerhört hög kvalitet. (Publicerad 2014-08-06)

 

FRÅGA: Vi är ett gäng som har tänkt bila från Washington och ner mot Myrtle Beach och Georgia i cirka 10 dagar. Önskar förslag på banor efter vägen. Vi har bilat och spelat relativt mycket runt om i USA tidigare, men östkusten är ny för oss. Ett besök på Kiawah Island har vi med i planerna. Vi har hcp 7,0-21,5. När är det hög-, mellan- och lågsäsong (om det nu finns någon)?

SVAR: När det gäller banor i området kring Myrtle Beach så håller det stora flertalet väldigt hög klass. Det är ett Amerikas golfmecka och mängden banor är imponerande. Ganska kyliga vintrar så det får väl kallas för lågsäsong. Min ”favobana” i området är utan tvekan Barefoot Resort. Flera schysta banor, men banan ritad av Pete Dye är mycket fin och otroligt utmanande. En annan höjdare är Sandpiper GC, men som sagt, det stora flertalet är mycket bra så ni kan lika gärna ta vilken som helst. Ett annat bra tips är att fråga i en proshop om vilken bana man inte bör missa i grannskapet. (Publicerad 2014-06-24)

 

FRÅGA: Vi åker ett gäng till Jacksonville i Florida för en veckas golf i höst. Vilka banor förutom TPC Sawgrass ska man inte missa när man är där?

SVAR: Ja, förutom TPC så är ju World Golf Village en dröm för golfare. Mycket att se med bland annat Hall of Fame men också finfina banor. Varför inte en runda på banan Bear & King som är designad av både Nicklaus och Palmer gemensamt. Mycket bra med andra ord. Ponte Vedra Inn & Club är en annan sköning som jag håller varmt om hjärtat. Fin atmosfär nära havet med TPC som närmsta granne. Hammock Beach har några riktigt läckra hål precis intill Atlanten och är också en bana ni inte bör missa. Har ni ont om dagar att fördela spelet på så ta dem i den ordningen jag nämnde dem, med TPC som förstaval givetvis. (Publicerad 2014-06-24)

 

FRÅGA: Jag ska till Anaheim i oktober och är väldigt sugen på att gå en runda där. Har du någon bra lösning på hyra av klubbor? Har ingen större lust att släpa på klubborna för en runda som jag ska gå själv. Hittade även en gammal fråga gällande Los Angeles där du rekommenderar Lost Canyons, är det fortfarande banan som gäller eller har du några nya förslag i området?

SVAR: Lost Canyons skulle nog förfarande vara högst upp på min lilla lista över LA-området. Vill du åka två timmar i bil bort mot Palm Springs så öppnar ju golfhimlen upp sig men om du håller dig till LA så är många klubbar privata och det kan vara tufft att komma ut om man inte känner någon medlem. Att hålla sig till schysta resortbanor är en rekommendation. Vad gäller hyra av golfklubbor så kan du säkert finna det på de banor du vill lira alternativt söka upp någon av de stora golfbutikerna som finns lite överallt och sen ta det därifrån. (Publicerad 2014-06-24)

 

FRÅGA: Vi ska flyga till New Orleans och bila mot Houston för att sedan köra tillbaka till New Orleans. Finns det några golfbanor eller helst golfresorts i detta område? Har försökt hitta något men inte lyckats. Vi kommer även att röra oss öster om New Orleans.

SVAR: Det finns oerhört många banor i området och kruxet med USA är ju alltid att många banor är privata och oerhört svåra, för att inte säga omöjliga, att komma ut på om man inte känner en medlem som kan bjuda med en. TPC Louisiana är dock en bana som man kan spela på greenfee. Här lirar man deltävling på PGA Tour och det borgar naturligtvis för en utmanande bana som sen även är kul att ha spelat när man ser den på tv. Timberlane CC är en annan fining som Robert Trent Jones Sr har ritat – i mina ögon en av världens tre bästa banarkitekter. Bort mot Houston är banutbudet enormt och nästan svårt att välja men jag skulle nog lägga en runda på Cypress Lakes GC och Glenbrook CC. Två trevliga banor där jag blivit oerhört väl bemött när jag varit där. Publicerad 2014-03-21.

 


FRÅGA: Vi åker till Florida och besöker Miami och Fort Myers i vinter. Undrar om du har några rekommendationer på banor, på dessa orter och omgivningar, som är tillgängliga för gästspel och ligger i prisintervallet 400-700 kr i greenfee? Vi har hcp 10.

SVAR: Jag brukar, halvt på skämt halvt på allvar, säga att har man spelat en Floridabana så har man spelat alla. Så är det ju givetvis inte helt och hållet men många banor är oerhört lika varandra. I Fort Myers kan ni via sajten www.teetimesusa.com få spela mycket fina TPC Treviso Bay för knappa 100 USD. Det är i mina ögon inget annat än ett riktigt kap.
Det finns också betydligt billigare banor via samma sajt och då bland annat Twin Eagles GC och Pelicans Preserve GC som ni kan få för under 60 USD. Om jag vore i området kring Miami så skulle jag ta bilen och dra upp till Fort Lauderdale och spela Carolina GC och Bonaventure CC. Båda helt okej och billiga. Släng upp 50 USD och ni kan lira ett varv. Mycket prisvärt. Precis intill Bonaventure ligger det gigantiska shoppingmallet Sawgrass Mills Mall. Åker ni dit lär ni göra av med mer än 50 USD dock...

 

FRÅGA: Jag ska spendera två veckor i Florida i slutet av februari, och bo vid Ormond Beach nära Orlando. Vilka banor bör jag spela och hur löser jag det faktum att jag är ensam man? Kan klubbarna ordna medlemmar att spela med? Kan man tävla?

SVAR: Nu är det några år sen men då jag spelade Tomoka Oaks GCC så var det en positiv upplevelse. En annan bana i direkt närhet är River Bend Golf Course. Om du vill så är det inga problem att bli ihoplottad med några medlemmar eller gäster där du ska spela. Huruvida det finns klubbtävlingar att spela låter jag vara osagt. Det är inte lika vanligt med öppna klubbtävlingar i USA som det är i Sverige. Kolla runt vad som gäller på de klubbar du besöker, det är mitt tips.

 

FRÅGA: Vi är fyra killar som ska till Vegas nästa vår. Vi tänkte spela golf en dag men två har inte Grönt kort. Funkar det att spela utan? Vilken bana skulle du välja om du har spelat där?

SVAR: I Las Vegas har jag bara spelat Bear’s Best och Desert Pines GC. Båda riktigt bra banor med utmanande hål och bra träningsmöjligheter. Bear’s Best är rolig på det sättet att alla hål på banan finns att spela någon annanstans i världen. Det är alltså kopior av hål som Nicklaus byggt på andra ställen. Roligt och spännande och typiskt Las Vegas på något sätt. Desert Pines är en bana typisk för USA, med mycket vatten och relativt stora greener.

 

FRÅGA: Behöver man någon extra ansvarsförsäkring om man vill spela golf i Kalifornien, USA?

SVAR: Bra fråga som jag av naturliga orsaker inte vågar svara på. Du kan läsa mer på Svenska Golfförbundets sida på golf.se under Medlemsförsäkring: http://golf.se/SGF/Klubb/Medlemskap/Ansvar-och-forsakringar/

 

FRÅGA: Vi ska flyga till Minneapolis i sommar. Har du några förslag på banor?

SVAR: Dessvärre är min kunskap och erfarenhet av spel i och runt Milwaukee högst begränsad. Jag vet att man haft en klassisk tourtävling där i flera år vid namn Greater Milwaukee Open och den har bland annat spelats på Brown Deer Park GC. Googlar man banan så ser man att den är kommunal och har en standardgreenfee på 74 dollar. Det tycker jag låter som en ganska bra deal. Givetvis finns det flera banor i och runt Milwaukee men jag kan ärligt talat inte tipsa om något jag inte vet något om. Kolla banorna Blue Mound GC och Tripoli GC, möjligen kan de vara något.

 

FRÅGA: Ska till Florida fem veckor i dec/jan. Har varit där förut men finns det några ”svenskklubbar” där man kan träffa folk och även spela med?

SVAR: Jag vet att det hänger en del svenskar på Lake Nona i Orlando och Medalist i West Palm Beach. Dessa klubbar är förvisso privata och kräver att man känner någon medlem för att komma in. Annars vimlar det av svenska turister på många av banorna i och runt Orlando, Tampa och Miami.

 

FRÅGA: Jag ska till USA och vill ta med golfbagen, men tyvärr har jag dålig erfarenhet av hantering av bagaget. Har du några bra tips för att ta med dem på till Tampa?

SVAR: Du har nog haft otur om du råkat ut för många skaftbrott genom åren i ditt resande. Jag har bara råkat ut för det en enda gång under närmare 700 flighter med incheckad golfbag. Ett bra golffodral är A och O. Jag ser ofta att folk checkar in bagen utan ett fodral och det är verkligen att be om trubbel. Ett bra fodral behöver inte vara så dyrt. Det viktiga är att det är hard-shell på undersidan. Sedan packar du dina woods så att de är ner mot den hårda ytan och därefter ett kvastskaft i andra delen av fodralet. Detta skaft ska gärna vara aningen längre än din längsta klubba i bagen. Då tar skaftet de flesta och hårdaste stötarna.
I Svensk Golf nr 3 som kommer nästa vecka kan du för övrigt läsa om vad det kostar att ta med sig golfbagen på olika flygbolag.

 

FRÅGA: Vi är ett gäng som ska till Los Angeles i april och undrar om du har några bra tips på banor att spela i området som är öppna för allmänheten och inte hutlöst dyra?

SVAR: Los Angeles är ju så oerhört stort och utbrett och lite beroende på vart ni ska så blir svaren lite olika. Men om jag ska ge er ett generellt svar så skulle jag styra hyrbilen mot Palm Springs och banorna där. PGA West och La Quinta GCC är två riktigt sköna banor i ett för övrigt skönt område. Bermuda Dunes skojar man heller inte bort. Avser ni ett annat område runt LA så återkom mer än gärna med mer specifik fråga rent geografiskt.

 

FRÅGA: Vi är ett gäng som ska till Florida i april. Cirka 20-25 golfare plus lika många till som inte spelar golf och vi ska bo i Fort Lauderdale, Pompana Beach. Skulle uppskatta tips på någon lokalt där som kan förbereda vårt golfande lite grann. Vi räknar med 3-4 ronder för hela gruppen, sedan kommer säkert en del att spela 3-4 ronder till i området. Tips på prisvärda banor, bokning, samt lite info om man även kan få tillträde till privat banor? Flyg/hotell är redan klart 2-16 april 2013. Vi har bett hotellet hjälpa oss men inget svar än.

SVAR: Via sajten www.golfnow.com hittar ni bra greenfeepriser i regel. Banor runt Fort Lauderdale råder det ingen brist på och generellt kan man säga att om man inte känner en medlem i en privat klubb så kan man glömma att få komma till spel där. Men fråga kan man alltid göra ty mer än ett nej blir det ju inte. Banorna vid Bonaventure GCC som ligger granne med den enorma mallen Sawgrass Mills är klart spelvärda. Jag har själv spelat dem flera gånger och de erbjuder en rad sköna utmaningar utan att vara supersvåra. Gamla TPC at Heron Bay där Honda Classic spelades på PGA Tour är också en förträfflig bana. Den tappade sin TPC-status för några år sen och heter nu kort och gott Heron Bay GC. En tredje personlig favorit är Carolina GC som slingrar sig fram i bostadsområden strax utanför Fort Lauderdale. Använd med fördel sajten jag nämnde, då de ofta erbjuder riktigt attraktiva priser på greenfee.

 

FRÅGA: Jag och min hustru åker till Florida i slutet av januari och har tänkt spela en del golf. Har du tips på billiga och bra golfbanor? Vi har hört talas om att det finns rabattkuponger så att man kan spela jättebilligt. Vi ska bo först i Fort Lauderdale sedan kör vi över till Naples och eventuellt Fort Myers för att bo där.

SVAR: Websajten www.golfnow.com är en bra sajt för att hitta bra greenfeepriser i Florida. Rabattkuponger brukar finnas i reklamblad som man hittar i golfshoppar lite varstans. Vet egentligen inte om dessa ger bättre priser än via webben. Jag tror att skillnaden är marginell i så fall. Om man slår ihop området kring Naples och Fort Myers så är utbudet av golfbanor enormt. Säkert 70-80 stycken skulle jag tro. Flera av dessa är förvisso privata vilket gör greenfeespel näst intill omöjligt. Dock har jag några banor i rockärmen som ni bör svinga loss på. Cypress Woods G&CC är en typisk Floridabana med en hel del vattenhinder men oftast i väldigt gott skick. Vill ni ha en bana som med svenska mått mätt är lagom lång så är Hibiscus GC ett bra alternativ. Upp mot Fort Myers finns en spelvärd bana vid namn Eagle Ride Golf Club. Även den en typisk Floridabana med cypressträd, vattenhinder och kanske en och annan alligator lurandes i något hörn...

 

FRÅGA: Vi är fyra grabbar som ska åka till Florida och spela golf i slutet av januari. Vi kommer att bo på PGA Village, och i vår bokning ingår fyra dagars spel på deras anläggning, eller alternativt på dessa: Florida Club, Fazios Champions Club och Nicklaus Golden Bear Club. Vilken av alla dessa banor skulle du välja? Har du någon bana som man inte får missa när man är där? Priset är oviktigt.

SVAR: PGA Village är en av mina favoritplatser i USA när det kommer till att kunna träna och spela golf på högkvalitativa banor flera dagar i sträck, utan att behöva förflytta sig särdeles långt. När ni spelar där får ni ju lite Tom Fazio så mitt tips när det gäller de alternativa banorna är helt klart Nicklaus Golden Bear Club. Jag har alltid gillat Nicklaus banor och denna har han ju verkligen själv varit med och ritat.

 

FRÅGA: Vart ska man åka för att få bra golf vecka 8 (mitten av februari)? Vi har varit på Kanarieöarna med Golf Plaisir två år, nu vill vi se något annat. Det är kul om det är organiserat med några tävlingar under veckan.

SVAR: Det finns flera researrangörer som har Florida i sitt utbud. Och med tanke på att dollarn verkligen är billig nu så kanske en resa dit i februari kan passa. Klimatet då är skönt och hyggligt pålitligt. Orkansäsongen är över.

 

FRÅGA: Befinner mig i Texas och Austin, vilken bana ska jag välja? Hcp 2.

SVAR: Det finns en resort vid namn Barton Creek som inte går av för hackor. En drös banor ritade av välkända gubbar som Fazio, Crenshaw och Palmer. Testa någon av dem och du lär inte bi besviken.

 

FRÅGA: Finns det några banor som man inte får missa nära Phoenix Arizona? Har hittat Dinasour Mountain.

SVAR: Om man överdriver en smula så finns det precis hur många golfbanor som helst i området kring Phoenix och Scottsdale. De flesta håller riktigt hög klass och det spelar nog egentligen ingen roll vilken du väljer så blir du nöjd men för att svara mer direkt på din fråga så skulle jag lira några varv på Grayhawk som är helt grym med sina banor Raptor och Talon. Och varför inte en runda eller två på universitetsbanan ASU Karsten. Pete Dye har ritat den och hans banor bjuder alltid på, i mina ögon, högklassig arkitektur.

 

FRÅGA: Min familj och jag befinner oss just nu i Myrtle Beach-området och undrar om du kan rekommendera några bra banor? Jag är scratchspelare och farsan har cirka hcp 11.

SVAR: Just i Myrtle Beach vimlar det av riktigt bra banor och de ligger tätt. Ett paradis för den golftokige. Själv har jag luftat mina klubbor på TPC Myrtle Beach och Barefoot Golf & Resort. TPC-banan erbjuder precis som alla andra TPC-banor en bra upplevelse och en riktig utmaning. Barefoot-resorten har banor ritade av Love III, Fazio, Norman och Dye. Det borde räcka för att du redan innan du läst klart denna text packat bilen och dragit. Surfa in på www.barefootgolf.com och dröm dig bort...

 

FRÅGA: Jag har spelat de bästa privata banorna i Florida som Black Diamond och Concession med flera, hur är banorna i Kalifornien eller South Carolina i jämförelse? Det är ju ett annat klimat på de platserna. Hur är greenfeepriserna jämfört med Florida? Jag gillar vacker natur men det skadar inte om det är snabba greener heller.

SVAR: Med tanke på dollarkursen just nu så är ingenting dyrt... skämt åsido så finns det dyra och billiga banor överallt. Ofta mals allt ner till att man får vad man betalar för. Undantag finns givetvis men du behöver inte leta länge för att hitta fina banor i vare sig Kalifornien eller South Carolina. Kalifornien är ju till ytan en enorm delstat och i South Carolina vimlar det av banor så återkom gärna när du vet plats och ort så ska jag tipsa dig om bra banor till rimliga priser. Gäller det South Carolina och området kring Myrtle Beach så kolla in svaret ovan.

 

FRÅGA: Ska till USA i oktober för golfspel och NHL-hockey. Har varit i Florida och vill testa nåt nytt. Funderar på Dallas, vad tror du om det? 

SVAR: Städerna Fort Worth och Dallas har väl mer eller mindre växt sig samman och runt och kring dessa städer är ju utbudet av banor minst sagt stort. Precis i närheten av den internationella storflygplatsen DFW så ligger en mycket märklig bana där man har kopierat 18 av världens mest kända hål. Man kan bland annat spela Amen Corner och en hel drös av andra världsberömda hål som 17:e på Sawgrass och 18:e på Doral. Utöver det har du TPC Four Seasons som förvisso kräver att du bor på resorten men gud vilken bana, helt grym. Kommunala banor som är lätta att komma ut på finns också.

 

FRÅGA: Jag bor i New York och spelar gärna golf under sommaren. Problemet är transport i och runt New York. Jag tränar gärna på piren på Hudsonsidan av Manhattan men när det gäller att spela en runda är det lite svårare. Var i New Yorks närområde kan jag spela då jag inte måste hyra bil? Och som är öppen för allmänheten, vilket många klubbar inte är, eller har krav på låg hcp.

SVAR: Jättesvårt att svara på din fråga. Som du säger är många banor i och runt New York inte öppna för allmänheten och med tanke på att du vill undvika att hyra bil så är ju frågan hur långt du är beredd att åka i taxi. Snackar vi dryga timmen så finns det ju banor som Bethpage som är kommunal. Den ligger förvisso åt fel håll för dig men bäst är nog ändå att du frågar runt i New York och kollar läget. Folk i diverse golfshoppar brukar ha bra koll på vad som gäller i området. Lycka till!

 

FRÅGA: Vilka banor skulle du rekommendera mig att spela när jag är i San Francisco? Jag spelar på hcp 20, så de svåraste banorna kanske inte är nåt för mig. Har du nåt bra tips?

SVAR: TPC at Harding Park är en bana du absolut inte bör missa. Där har man spelat WGC och Tiger Woods vann den tillställningen. Det ska dock inte skrämma dig och jag lovar att du kommer att gilla den. En annan läckerbit är Half Moon Bay Golf Links som med sitt läckra läge ger dig fjärilar i magen. Dels har de Ocean Course som verkligen lever upp till sitt namn men även Old Course som har lite mer skogs- och parkstuk.

 

FRÅGA: Jag ska åka till Atlanta första veckan i maj och undrar över förslag på några coola banor. Jag har hcp 2, spelar på 5 (måste vara ärlig). Då jag reser med min flickvän som inte spelar golf (ännu!) så blir det max två rundor för husfridens skull. Tänker på East Lake Golf Club, men det verkar vara svårt att komma ut där då jag inte känner någon medlem. Förslag på andra banor tas tacksamt emot.

SVAR:Ja, East Lake är ju inte helt enkel att komma ut på... Däremot tycker jag att du ska satsa på att spela Bear’s Best GC som är en riktigt bra bana. Där har arkitekten Jack Nicklaus tagit 18 av sina bästa hål runt om i världen och gjort en kopia just här. Lite kul men också väldigt amerikanskt. Gillar du inte det upplägget så är Echelon GC norr om Atlanta ett bra alternativ. Det var innan en privat klubb som nu öppnat för greenfeespel. Och skulle, mot förmodan, dessa inte duga så har du The Manor GC som även den ligger norr om stan, ritad av Tom Watson.

 

FRÅGA: Jag ska åka till Fort Lauderdale och vara där i en vecka. Har du några bra tips på bra banor som man inte ska missa? Gärna förslag på både budget och lyx.

SVAR: I direkt närhet till det enorma köpcentret Sawgrass Mills Mall finner du Bonaventure Golf Club som är ett bra alternativ om du inte vill betala en massa pengar. Carolina GC är en annan sådan anläggning. Jacaranda GC är en turistbana som många spelar. Inget negativt i ordet turistbana dock. Om du kan tänka dig att åka en stund norrut hittar du nära motorvägen I95, PGA Village. Ett enormt utbud av banor och träningsmöjligheter. Till sist så gillar jag Heron Bay i Coral Springs utanför Fort Lauderdale. Där spelade man i många år Honda Classic på PGA Tour.

 

FRÅGA: Jag ska hälsa på en kompis i Charleston i USA och funderar över om jag ska försöka spela Kiawah Island. Är det möjligt för en vanlig medelhandicappare? Vet du hur det funkar? Om inte, kan du tipsa om andra banor som är värda ett besök i South Carolina?

SVAR: Vad gäller Kiawah Islands Ryder Cup-bana så hänger svårigheten mycket på vinden. Är det en bra dag så är banan fullt spelbar men brallar det på så får man hålla i hatten för att uttrycka sig milt. Jag tycker självklart att man ska spela den om man är i faggorna. Den är ju en klassiker, för vem minns inte när Calcavecchia sockade och höll på då Ryder Cup avgjordes. Framförallt minns man ju Bernhard Langer när han missade och ett enormt ”nein” gled över hans läppar. Andra banor du kan sikta in dig på är Coosaw Creek CC, Seabrook Island Club. Ett mycket bra budgetalternativ är Shadowmoss Plantation GC.

 

FRÅGA: Vi är tre personer som funderar på att åka till Florida 10-14 dagar över jul och nyår 2012. Var åker man om man vill träna och spela mycket samt bo nära/på banan. Har du något tips på golfresorts eller på något annat upplägg?

SVAR: En bit norr om West Palm Beach hittar ni orten Port St. Lucie och där ligger PGA Village. Ni behöver bara surfa in på deras hemsida för att inse att det är dit ni ska åka. Jag har själv varit där ett flertal gånger - vilket ställe! Där har ni allt ni behöver och lite till.

 

FRÅGA: Var kan man hitta golfbanor på Floridas västkust där en turistande svensk kan spela?

SVAR: Från Tampa och ner mot Naples fullkomligt kryllar det av bra banor. Det är egentligen bara att välja och vraka bland de banor som tar emot greenfeegäster. Ett bra knep att hitta utbud av golfbanor är att ladda ner Google Earth i datorn och sen genom uppdaterade satellitbilder skanna sig fram till det område man vill avsöka och leta golfbanor. Utbudet i Florida är enormt och de allra flesta banor håller riktigt bra klass.

 

FRÅGA: Ska åka med familjen till Clearwater/St.Petersburg i Florida sista veckan i februari. Vad rekommenderar du för banor? Vi har hcp 9, 11 och 25. Priset på banorna är inte så viktigt. Vi vill spela typ tre bra banor under veckan.

SVAR: Jag tycker tveklöst att ni ska spela TPC at Tampa Bay, Bloomingdale Golfers Club och Cheval Country Club. Sen sistnämnde är en privat klubb men erbjuder så kallat medlemskap över dagen. Riktigt bra bana. TPC-banan står varje år värd för en tävling på Champions Tour.

 

FRÅGA: Vi är ett gäng som ska åka till San Diego, Hawaii (Honolulu & Maui) & Las Vegas på golf/nöjesresa i april nästa år. Det blir nog en runda per ställe, har du några bra tips?

SVAR: I San Diego tycker jag definitivt att det är Torrey Pines som gäller. Det är en av de stora banorna i USA. I Las Vegas så vill jag nog vurma för TPC Las Vegas. En riktigt skön bana och som alltid så är TPC-banorna att räkna med. Honolulu och Maui då... Där får det bli Kapalua Plantation Course på Maui och Ala Wai GC i Honolulu.

 

FRÅGA: Vi är en familj som tänkte åka till Hawaii över jul och nyår. Då vi vill passa på att gå några rundor vore vi tacksamma för tips på några bra banor runt Honolulu. 

SVAR: I närmaste direkt anslutning till Honolulu så finner ni Ala Wai Golf Club, Hawaii Kai Golf Club som har två banor och Moanalua Golf Club (9 hålsbana). Alla dessa banor är kommunala utom den sistnämnde som är halvprivat. Det innebär att man fortfarande kan komma ut på den men att de kan ha vissa restriktioner. Golfen på Hawaii är väldigt vindutsatt och det skapar en extra krydda åt spelet. Vyerna på Hawaii är underbara och flera av golfbanorna ligger väldigt vackert. Det finns en hel drös av banor på Oahu, som Honolulu ligger på, så har ni tillgång till hyrbil så är utbudet mer än gott. 

 

FRÅGA: Vi ska åka till Florida i januari och bland annat spela golf. Nu fick jag reda på att det kostar 70 euro enkel resa att ta med klubborna på flyget. Vad kostar det att hyra på plats? Meningen är att vi ska boka golftider på olika golfbanor när andan faller på under tre veckor. 

SVAR: Det är ofta en klassiker att man först bokar flyg till en rimlig penning och sen upptäcker att klubborna ska ju med också. Det finns några sajter som erbjuder uthyrning av klubbset. Ta en titt på www.golfrentalandsales.com/ och www.golfclubsaway.com för att se om något kan passa er. Vill ni hyra utrustning på banan ni just ska till att spela så ring i förväg och kolla om de kan hjälpa er och lägg upp spelet efter banor som har det ni behöver.

 

FRÅGA: Jag åker till New York en vecka i maj med familjen och beroende på hur kursen är funderar jag på att köpa ny golfutrustning. Har förlängda skaft så det är väl inte bara att knalla in och köpa över disk. Vet du någon bra butik eller är skatten hög i NY så det inte är lönt? Tänkte även spela en runda (själv) när jag ändå är där om det inte är för bökigt med transporter och dylikt. Såg att du rekommenderat Bethpage men är lite orolig för avståndet (heldagsaktivitet) från Manhattan. Hur är Bayonne? Ser läcker ut men enligt hemsidan måste man tydligen ha caddie, Det stod inga priser heller. Alla synpunkter mottages tacksamt.

SVAR: Med tanke på den låga dollarkursen så är det ju billigt att handla golfprylar därborta. Skatten i delstaten New York är ca 4 procent medans den på Manhattan är närmare 9 procent. Det kan vara bra att ha i åtanke... Bayonne är en privat bana dit du bara har tillträde om du blir inbjuden av en medlem. Ute på Long Island finns det en del banor där Bethpage sticker ut mest av de tillgängliga banorna. Jag tycker inte du ska oroa dig för avståndet dit, men vill du trots det ha lite närmre utbud så finns det en del banor på Staten Island varav flera är kommunala. Att en bana är kommunal brukar innebära att man får en billig greenfee men trots det bra kvalité. Det finns en bra hemsida för golfbanor just runt NY och länken hittar du här. Min personliga erfarenhet av golf i NY är begränsad men jag har spelat Dyker Beach och den är helt okej. Den ligger i Brooklyn en liten bit söder om Manhattan mellan flygplatserna JFK och Newark. Lycka till!FRÅGA: Vi ska åka till Miami i vinter & vill ha tips på hur man bokar greenfee och boende själv. Har hört att man ex kan boka två betala för en greenfee. 

SVAR: Miami är verkligen ett bra resmål om man vill spela golf. Nu vet jag ju inte hur ni vill bo men jag garderar med båda. Vill ni bo på hotell så tycker jag att www.booking.com är bäst och vill man hyra hus/lägenhet så är www.vrbo.com bäst. På sajten www.teetimesusa.com hittar ni bra greenfeepriser i Florida och Miami i synnerhet. Ha en bra resa!

  

FRÅGA: Jag ska åka till Miami på semester i januari, men tycker det är så rörigt att få en överblick över vilka banor man ska spela i närheten. Kan du tipsa om några bra, som inte kostar skjortan? Tack!

SVAR: Jag är just hemkommen från Miami och kan tipsa om Carolina GC. En helt okej bana till ett bra pris. Via sajten www.teetimesusa.com så kan du hitta en mängd banor i trakterna kring Miami och dessutom få en prisöverblick innan du eventuellt bokar starttid online. Andra banor jag kan rekommendera för en billig penning är: Bonaventure, CC of Miami, Heron Bay GC (fd TPC at Heron Bay)

  

FRÅGA: Vi planerar en resa till USA i sommar och kommer ha Chicago som resmål, men också röra oss omkring de stora sjöarna och in i Kanada. Ett måste att spela är Whistling Straits i Wisconsin som ser häftig ut på TV och som jag även hört mycket gott om från amerikanska golfare. Vad finns det fler för banor i denna region som du rekommenderar (och som inte är privata)? 

SVAR: Ja, Chicago och området runt de stora sjöarna bjuder på en uppsjö av grymma banor som ni borde beta av en efter en. I Chicago skulle jag lätt åka ut till Lemont och spela Cog Hill där man i flera år har spelat Western Open på PGA Tour. En riktigt läcker bana som ni inte kommer att bli besvikna över.
Åker ni sedan upp mot Milwaukee så är Brown Deer Park Golf Course en annan pangbana med läcker parknatur. På den östra sidan av Lake Michigan ligger staden Grand Rapids med Quail Ridge Golf Club. Även det en fin bana värt ett besök.
Som sagt det finns hur många bra banor som helst och runt Chicago är många av dessa kommunala vilket är bra för tillgängligheten.

 

FRÅGA: Hur får jag tag på en karta/broschyr över Florida med detaljerad info om golfbanor, spelmöjligheter, priser etc. Söker något som liknar Golf in Scottland.

SVAR: Jag har också letat efter det du beskriver men aldrig lyckats hitta något som täcker hela Florida. Det är möjligt att det finns någonstans men isf har de inte marknadsfört det speciellt bra. Eftersom jag inte vet vart i Florida du ska så blir det lite svårt att ge några konkreta tips. Sorry. 

  

FRÅGA: Vi är en familj som ska åka till San Diego över jul och nyår tänkte passa på att spela några rundor golf där. Skulle vilja ha tips på bra och trevliga banor det behöver inte vara dom värsta banorna typ Torrey Pines

SVAR: Nu är det 5 år sen jag var i San Diego senast och en del har kanske hänt sedan dess men förutom Torrey Pines så spelade jag Rancho Bernardo Inn Golf Resort och Carlton Oaks GC. Båda riktigt bra banor som jag lätt skulle ge en chans till om jag hade vägarna förbi. På Rancho Bernardo har det spelats PGA Tour även om det är några år sen nu och vad gäller Carlton Oaks så har Pete Dye lagt ut den banan och som vanligt när det gäller Dyes banor i USA blir man inte besviken. Skulle i så fall vara på det egna spelet möjligtvis. I övrigt måste jag medge att jag har dålig koll på banorna därborta men börja med dessa två och fråga er sedan fram vilka banor som är hetast just nu att spela.FRÅGA: Jag ska bege mig till USA i vår och undrar om du vet något om måndagskval till PGA Tourtävlingarna och om det krävs någon speciell kategori för det? Har även hört något om att man kan betala in 10 000 dollar och får delta i 10 tävlingar, men har inte hittat något på nätet, du kanske vet något om det också?

SVAR: Ja, det går att måndagskvala till de flesta tävlingarna på PGA Tour. Dock ej de som är Invitationals, majors och WGC. Startavgiften för ett måndagskval är 400 USD och det brukar vara 300 pers om 4 platser. Det går också måndagskvala till Nationwide där det spelas om 14 platser in i tävlingen. Om man slutar top-25 får man lira följande tävling. Till PGA Tour går det inte att muta sig in med 10 000 USD och få 10 starter. Däremot finns det så kallade minitours där det gäller. En sådan tour är Hooters Tour. Det finns flera i Florida. Bara att googla sig runt och hitta något som passar. Angående måndagskvalsinfo så hittar du det på www.pgatour.com


FRÅGA: Vi är ett gäng från Kungsbacka med omnejd som ska åka till Cape Coral i Florida i november. Vi skall vara där i 16 dagar och troligtvis spela golf 8-10 gånger. Kan du ge tips på några banor som absolut inte får missa? Vi har hcp från c:a 8 till cirka 30.

SVAR: Ja du, världen är liten... Jag ska själv till Rotonda 15 dagar i november och det ligger bara 40 km från Cape Coral. Hur som helst så kryllar det ju av banor och egentligen finns det inte så många dåliga. Men vill du ha något som är lite utöver det normala så kan jag tipsa om Tiburon GC nere i Naples. Pelican Marsh GC är en annan toppbana som är ritad av min stora favvoarkitekt Robert von Hagge. Åker du norrut till Rotonda och spelar Rotonda GCC så kan du slica in i vår trädgård på det 8e hålet... 

  

FRÅGA: Jag skulle gärna få köpa biljetter för att se "The Players Championship", TPC Sawgrass, i maj 2011. Jag har ringt flera nummer i USA men får inget tydligt besked vare sig om jag kan köpa biljetter från Sverige eller vilken typ av biljett jag måste köpa om jag vill följa spelarna längs banan. En kvinna svarade att jag troligen behövde ha en biljett som inkluderade tillträde till ”the turn”. Vet du om det är möjligt att ens få tag i biljetter eller har du tips om hur jag ska göra?

SVAR: Jag har besökt ett tiotal PGA-tävlingar som turist och aldrig upplevt det som svårt att få biljetter. Vid flertalet av tillfällena har jag köpt biljetter på plats och bara knallat in. I ditt fall tror jag det är enklast att göra så eftersom det ibland krävs ett amerikanskt kreditkort för att köpa biljetter och i min värld är det ett otyg. Så lägg ner det där med att ringa. Min erfarenhet är att man bara får en massa svar från okunnigt folk som mest är ”goddag yxskaft”. Dyk upp på plats, betala och knalla in. Golftävlingar av den här digniteten är ju aldrig slutsålda. I alla fall inte torsdag-fredag. Hoppas du ordnar upp det!

  

FRÅGA: Vi skall hyra ett hus där i tio dagar runt årsskiftet och tänkte höra vad för banor du kan rekommendera i området. Funderade bl.a. på Innisbrook (Copperhead Course), vad sägs?

SVAR: Verkar som delar av ditt mejl har kommit bort men jag tror du menar Tampa. Om så är fallet så tycker jag att ni inte bör missa TPC at Tampa Bay, det är en riktig höjdare. Innisbrook är också det som du nämner men vill ni ha två riktigt bra banor för en relativt billig peng så kan jag tipsa om Cheval Polo Club och Bloomingdale Golfers Club. Som vanligt när det gäller Floridabanor så är de allihop väldigt lika så man får gå mycket på vilken kvalité de erbjuder och där gäller det att ha lite fingertoppkänsla samt höra sig för på klubbar man besöker så att man får reda på vilka som är bäst just nu.

  

FRÅGA: Tänker åka Kalifornien runt samt göra en avstickare till Vegas med familjen vid påskveckan, undrar om du har några minnesvärda banor? Är sugen på att spela Pebble Beach, men enligt vad jag har förstått måste man bo på resorten två dygn för att kunna spela, vilket blir en mindre förmögenhet eftersom vi måste boka två dubbelrum på grund av familjestorleken. Finns det något annat sätt att spela där eller har du några andra bra förslag?

SVAR: Man behöver inte bo på resorten för att få spela Pebble Beach, men om man inte bor på plats får man bara boka starttid en dag i förväg. Bor man på resorten är bokningsreglerna en smula mer generösa... Möjligen går det att hitta andra lösningar på plats. Det brukar vara så, är min erfarenhet. Jag har spelat Bay Hill utan att bo på lodgen så allt går att fixa med lite kreativitet... Banorna runt omkring där borta som Spyglass och Poppy Hills är ju också riktiga läckerheter men top-of-the-line Cypress Point är ju ett måste. Ligger lika läckert som Pebble vid havet, men det är ju inte helt enkelt att komma ut där... Åker du mer söderut hittar du Quail Golf & Lodge som är klart spelvärd, och norröver Bayonet Blackhorse GC som titt som tätt arrangerar stora proffstävlingar.

  

FRÅGA: Ska åka till Miami under två veckor över jul och nyår, har du några bra tips där, jag, man med hcp 13 och min son (hcp 10) spelar.

SVAR: Just runt Miami finns det precis hur många banor som helst men jag tycker personligen att man hittar de lite bättre banorna uppe vid Fort Lauderdale och West Palm Beach. Ett ställe jag vurmar alldeles extra för är PGA Village vid Port St. Lucie. Där finns allt man vill ha och lite till. kolla in www.pgavillage.com och börja planera!

  

FRÅGA: Har du tips på banor att spela i LA och Anaheim? Jag har hcp kring 15.

SVAR: Kruxet med Los Angeles och bland annat Anaheim är att många av de bra banorna är privata vilket gör det svårt att komma ut på dem. Min erfarenhet av LA är tyvärr inte så stor men jag har spelat Lost Canyons (www.lostcanyons.com). Det är en pangbana ritad av Pete Dye. Där testas du ganska hårt och ett tips är att inte spela längst bakifrån... Glöm inte att testa clubsandwichen i klubbhuset!

  

FRÅGA: Jag och min fru planerar en resa till New York i slutet av augusti och i början av september. När hon är ute och shoppar så funderar jag på att spela lite golf. Vad kan du rekommendera?

SVAR: Det finns en uppsjö av banor runt New York som är riktigt bra. Dessvärre är många av dessa privata vilket omöjliggör spel om man inte känner en medlem. Men du ska inte gå bet för det. Ta dina stickor och bege dig en bit bortanför JFK så hamnar du på Bethpage Black. US Open banan du vet. Den är kommunal och banan som kallas Black är värstingen. Banan som kallas Red går inte heller av för hackor. Rankad bland de 20 bästa i delstaten New York.

  

FRÅGA: Vi är ett gäng som ska åka till Orlando. Några av oss, även jag för 15 år sedan, har varit där men mycket har väl hänt. En i gänget har köpt hus på Bay Hill så där kommer vi att bo & spela. Men vad rekommenderar du i övrigt. Ska vara bästa möjliga…

SVAR: Jaha, hus på Bay Hill... då är det väl bara att harva runt där då... Skämt åsido så bör ni inte missa World Woods GC, Metro West GC, Reunion (Annikas bana) samt Champions Gate. Men om jag vore er skulle jag hoppa in i hyrbilen och fräsa upp till Jacksonville och slå bort lite bollar på TPC. Bara för att ha det gjort liksom... Bra banor finns det gott om i Florida. Det tråkiga är att alla är så lika.

  

FRÅGA: Jag tänkte åka till Orlando i november. Tycker det hade varit kul och spela på exempelvis Bay Hill men frågan är då om den är öppen för allmänheten? Har hört att det finns många "stängda" klubbar som bara är för medlemmar. Är det lätt och komma till och spela annars eller krävs det lång förbokning? Tipsa gärna om banor som är öppna för alla just i Orlando-området.

SVAR: Ska du dit när PGA Tour lirar på Disney tycker jag du ska ta en titt. I Orlando finns det förvisso en del privata banor men det är ju turismens Mecka så du behöver inte oroa dig för utbudet av ”öppna” banor. För lir på Bay Hill krävs boende på deras lodge. Ta in en natt där och saken är biff. På websidan www.golfnow.com/orlando kan du skanna av utbudet och kolla priser. Min erfarenhet av Orlando är stor och enligt mitt sätt att se det finns det inga riktigt usla banor där som man till varje pris ska undvika. Mina två personliga favoriter är Champions Gate och Metro West.

  

FRÅGA: Vi planerar att resa till Tucson/Phoenix under november 2010. Några tips om vilka banor man bör spela och var man kan bo under ca 4 veckor? Andra tips?

SVAR: Ja, 4 veckor är en lång tid så mitt tips är att ni hyr ett hus under er vistelse. Att bo på hotell en sådan lång tid är både dyrt och i längden trist. Det finns flera aktörer som hyr ut hus och bland dem www.vacationrentals.com/. Vad gäller golfbanor så fullkomligt vimlar det av dem i Arizona och i synnerhet runt Scottsdale och Tucson. Några som jag kan rekommendera är: Tucson: La Paloma CC - näst efter Arizona National GC den bästa banan i området kring Tucson. El Conquistador CC - ligger en bit norr om Tucson men väl värd en resa. 36 riktigt bra hål här. Phoenix: Gainey Ranch GC - 54 hål på samma ställe. Utmanande layouter med en hel del vatten. Kierland Golf Course - en ganska lättspelad resortbana i utkanten av Scottsdale. Sen har du givetvis de allra mest kända banorna som TPC Scottsdale, Troon North (Scottsdale) och Omni Tucson National (PGA Tour spelades här). Ett annat tips för den idrottsintresserade är att kolla på antingen ishockey (Phoenix Coyotes) eller basket (Phoenix Suns) men det förutsätter ju att det är säsong när ni är där.

  

FRÅGA: Jag har blivit inbjuden att spela Concession i Orlando och undrar om du har spelat den? Och sen undrar jag hur TPC Sawgrass är och om du kan rekommendera banor kring Orlando.

SVAR: Nej, Concession har jag inte spelat. Alltid tufft att komma ut på superprivata banor i USA så njut. Vad gäller bra banor i trakten runt Orlando så finns det nästan hur många som helst. Champions Gate GC har ju två banor ritade av Greg Norman och ligger strax väster om Orlando. Klart spelvärd och då särskilt den bana som heter International som har lite brittiska drag. Ännu längre västerut har du Diamondback GC som är en billig och helt okej bana med riktigt låg beläggning. Alltid lätt att komma ut och bra service. Har du sen tid och lust så är TPC at Tampa Bay en i mina ögon riktig höjdare. Ligger i Lutz strax norr om Tampa.

  

FRÅGA: Vi er fyra danske par (8 personer) som söger en två ugers golfferie i Florida til marts 2011. Kan du anbefale en rejsearrangør?

SVAR: Generellt sett så rekommenderar vi inte några researrangörer i den här spalten men jag ska försöka hjälpa dig ändå. Att resa till USA och där ta hand om allt själv är faktiskt en enkel historia och det skapar mer rörlighet och flexibilitet. Jag skulle tipsa er att flyga till Orlando och där hyra en bil. Ni ska inte ta in på hotell utan hyra ett hus via förmedlingen www.orlandovillas.com Det gör jag själv varje gång jag reser dit. Det är både billigare och mer bekvämt. Väl där tycker jag att ni ska rikta in ert spel på Champions Gate som har två banor ritade av Greg Norman. Lite norr om finns World Woods GC och åker ni ner mot Tampa så är Bloomingdale CC är trevlig bana som inte är särdeles dyr.

Av: Fredrick Månsson
resefragan@golf.se

Publicerad: 2010-01-04

Dela denna artikel

Annonser

Partners: