SGF:s miljökommitté samlade för sitt första möte. Foto: Kim Koblet

Följa

Ny satsning på miljön

Svenska Golfförbundet har bildat en ny miljökommitté med en annan inriktning. "Ett av gruppens huvudmål är att öka och förbättra samarbetet mellan myndigheter och golfen, men även inom golfens olika delar", säger bankonsulenten Peter Edman.

Text: Sylvia Luther • 2011-09-01 Uppdaterad 2011-09-01

SGF:s miljökommitté

(Bildordning)- Bo Thyselius, miljösamordnare Uppland
Representerar: golfdistriktsförbunden

– P G Peterson, banägare Hofgårds GK
Representerar: klubbchef/banägare

– Magnus Ljungman, banchef Österåkers GK
Representerar: greenkeepers, miljöansvarig SGA

– Maria Strandberg, forsknings- och utvecklingsdirektör
Representerar: Sterf

– Eva Björnberg, miljöinspektör Lunds kommun
Representerar: myndighet

– Peter Edman, bankonsulent
Representerar: SGF

– Lars Berntsson (saknas på bilden), naturvårdsbiolog Naturbyrån
Representerar: gröna sidan

Förra året bedrevs Svenska Golfförbundets övergripande miljöarbete i en styrgrupp som samordnade arbetet och arrangerade träffar. I dag är det en ny organisation som har formats, en miljökommitté med nya kompetenser och ny ansvarig.

Nu har kommittén haft sitt första möte och dragit upp riktlinjerna för sitt uppdrag.

– Ett av gruppens huvudmål är att öka och förbättra samarbetet mellan myndigheter och golfen, men även inom golfens olika delar, miljösamordnare i distrikten, Sterf, SGF och SGA, säger bankonsulenten Peter Edman som leder den nya gruppen.

Edman är en av SGF:s sju bankonsulenter och har miljövård och lagstiftning som specialområde. Tillsammans med Maria Strandberg från Sterf, är han kvar från den tidigare styrgruppen miljö. Antalet ledamöter i den nya kommittén är sju personer precis som tidigare.

– Det som skiljer är gruppens sammansättning. I kommittén ingår representanter från greenkeepers, SGA, samt från kommunerna som är tillsynsmyndighet på våra golfbanor. Vi vill fokusera på att effektivt få ut den miljöinformation som finns till klubbar och medlemmar. En del i det arbetet är att ytterligare stötta miljösamordnare som är mycket viktiga för spridningen av miljöinformation i distrikten, säger Edman.

I kommittén finns företrädare både inom och utom golfen. P G Peterson representerar exempelvis gruppen banägare. Sedan många år sköter han Hofgårds golfbana på ett ekologiskt sätt och utan kemiska bekämpningsmedel. Myndighetens representant i kommittén är Eva Björnberg som arbetar som miljöinspektör i Lunds kommun.

200 klubbar har miljödiplom
En viktig fråga för SGF är att golfanläggningar bedrivs på ett miljömässigt och hållbart sätt. Tillåtna kemiska preparat ska användas med så stor kunskap och återhållsamhet som möjligt. Dessutom är det viktigt att arbeta förebyggande. Att tänka mer på miljön har blivit en naturlig del av vardagen.

– Vi står inför nya EU-direktiv, nya lagar, färre tillåtna kemiska preparat och högre kvalitetskrav från spelarna, säger Edman.

Ett sätt att visa att man jobbar med miljöfrågorna på klubbarna är att upprätta en miljöplan. De klubbar som uppfyller vissa kriterier belönas med ett miljödiplom, 200 av Sveriges 487 golfklubbar har fått det i dag. SGF och nya miljökommittén vill få fler golfanläggningar att göra en miljöplan och arbeta aktivt för att få diplomet.

Finns det även en miljöplan och policy på SGF:s kansli?
– Ja, det finns en miljöplan och policy för Golfens Hus. De behöver dock revideras och ytterligare aktualiseras, säger Peter Edman.

 

Fotnot: Sterf står för Scandinavian Turfgrass Environment Research Foundation. SGA för Swedish Greenkeepers Association.


Text: Sylvia Luther • 2011-09-01
FöljaNyheter
Scroll to Top