På Visby GK ska touren ha säsongspremiär. Här det 18:e hålet, som fram till och med 2008 var banans första. Foto: Peter Cordén

Följa

Touren testar nytt grepp

Det blir en kändistät förstatävling som tjejerna på Nordea Tour ska avverka 19-21 maj. Visby Golfklubb står som värd och det är en annorlunda tävling som ska spelas. - Det ska bli jätteroligt att se, säger tourens vd Louise Permelin.

Text: Gabriella Karlsson • 2010-05-18 Uppdaterad 2010-05-18

Vinnare blandas med kändisar

Tre Europatourvinnare peggar upp på Visby GK i veckan:

— Sofia Grönberg Whitmore (har tre segrar på Ladies European Tour)
— Lotta Wahlin (två LET-segrar)
— Johanna Westeberg (en seger) är de tre LET-profiler som är på plats för säsongspremiären

Mer info

Hela tourprogrammet och all information om Nordea Tour hittar du på tourens hemsida. Klicka här.

För första gången spelas en kändistävling på damsidan. PayEx Invitational är en pro-am där det under de två första dagarna är spel för lag som består av en tourspelare, en kändis och två amatörer. Den sista dagen gör  proffsen upp om prissumman på 200 000 kronor.
– PayEx och Visby GK ville anordna en sådan här tävling och det är bara roligt att kunna ha den här typen av tävling även för tjejerna, säger Louise Permelin som är vd för Svenska Golftourerna AB.

Exempel på de kända namn som kommer att delta i tävlingen är Mats Sundin, Joe Labero, Erik Segerstedt, Måns Zelmerlöw, Frank Andersson och Peppe Eng. Konceptet med pro-am har testats innan men då endast på herrarnas schema. Då fick touren ett positivt gensvar från killarna som spelat tävlingen.
– Det är ju så här det kan se ut när de tar nästa steg i karriären, ut på Europatouren till exempel. Det gäller ju att hålla fokus för proffsen när de har två amatörer i bollen och sedan kanske också Mats Sundin, säger Louise Permelin.

Tävlingen ett begränsat startfält. Tourtävlingarna har nprmalt plats för 108 spelare men till premiären är det endast 52 tjejer som spelar. Detta beror på att det är just en pro-am som ska spelas under de två första dagarna.

Nytt för i år är att touren har en ny huvudsponsor i Nordea. Det här ser Louise Permelin som roligt och motiverande för att ha bra tävlingar som proffsen kan spela, både damer och herrar.
– Det är jättehärligt att ha Nordea i ryggen. Det visar kvalitén på svensk elitgolf idag, att stora företag vill gå in och hjälpa till att göra proffsens satsning möjlig, säger hon.

Trots den tuffa ekonomiska situationen som råder ser Louise Permelin att det ändå finns klubbar och eldsjälar som vill hålla igång den svenska proffstouren:
– Det har varit bra gensvar, trots att det är tufft idag. De klubbar som arrangerar våra tävlingar är de som inte vill inte bromsa sig ur en uppförsbacke som jag brukar säga.
– Det är även roligt att på herrarnas tour så går även Peter Hedblom och Patrik Sjöland in och står som värdar för varsin deltävling. Sedan tidigare har Fredrik Jacobson och Peter Hanson varsin tävling. Det är roligt att de ger tillbaka till touren där de började sin karriär, säger Permelin.

Kändistätt på Kronholmen
Lotta stannar i Linköping
Stjärnorna lyfter touren
Finalen flyttad till Skåne

Text: Gabriella Karlsson • 2010-05-18
FöljaNyheter
Scroll to Top