Stenson är den högst rankade spelaren på FedEx Cup-listan som inte har vunnit någon tävling i år. Foto: Getty Images/Maddie Meyer

Följa

PGA: Stenson delad tvåa i Deutsche Bank

Tvåa i The Barclays förra veckan. Och tvåa efter det inledande varvet av Deutsche Bank. Henrik Stenson är het.

Text: Daniel Eriksson • 2015-09-05 Uppdaterad 2019-12-11

Deutsche Bank Championship

Datum: 4-7 september

Bana: TPC Boston, Massachusetts, USA

Titelförsvarare: Chris Kirk, USA

Prispengar: 8 250 000 dollar

Aktuell ställning

FedEx Cup

Världsranking

Inför: 

Detta gäller – spelare för spelare

FedEx Cup-slutspelet har dragit vidare norrut från The Barclays i New Jersey till Deutsche Bank Championship på läckra TPC Boston. Spelplatsen väcker ljuva minnen hos oss svenskar, då det var här som Henrik Stenson tog en av sina segrar under 2014 års sagolika säsong. 

Föga oväntat är det därför den högst rankade svensken som tagit kommandot bland de blågula krigarna den här veckan. Med en attackgolf helt utan hängslen och livrem antog han utmaningen från TPC Bostons såphala greener och pepprade på med hela sin arsenal av fantasifulla golfslag efter två inledande par. Och det gav utdelning i scorekortet i form av olika kulörer på var och vartannat hål. 

Som tur var för den svenske världsåttan var blå färg den vanligast förekommande. Efter en tråkig treputt på det tredje hålet, studsade göteborgaren tillbaka med två blixtsnabba birdies. Och det var temat för resten av rundan. För varje bogeys som gjordes plockades två fåglar, där dagens åttonde och sista på det 17:e hålet var av det mer spektakulära slaget. 

Med ett stabilt 215 meters järn från tee hade 39-åringen 147 meter kvar till green. Det i sig är inget märkvärdigt för en spelare av Stensons kaliber, problemet var bara att bollen låg i en uppslagen torva. Inte det läget man vill ha direkt när man vill nypa fast bollen på blixtsnabba greener… 

Men istället för att tycka synd om sig själv utväxlades några noga utvalda meningar med caddien Gareth Lord och en sving senare låg bollen klistrad på green sex meter från hål. Den spektakulära birdien fullbordades efter att bollen snurrat 360 grader i hålkanten innan tyngdlagen tvingade ner den nästan flyende bollen i koppen. 

Sin prydliga 67:a – fyra slag under par – räcker till en stark andraplats, tillsammans med tio (!) andra spelare, däribland Ian Poulter, Luke Donald och RIckie Fowler. Leder tävlingen gör Brendon de Jonge på sex under par. 

– De senaste månaderna har varit riktigt svåra för mig tyvärr. Spelet har känts helt okej, men jag har inte lyckats få till några vidare scorer. Och så idag, från ingenstans, föll alla bitarna på plats. Märkligt, säger ledaren till PGA Tourens hemsida efter sin blott sjätte runda under 70 slag på de senaste 31 varven.

Anmärkningsvärt bland övriga spelare är att Jordan Spieths formsvacka fortsätter. Trots att han noterades för fyra bidies, signerade han ändå ett scorekort på fyra slag över par, vilket är direkt anmärkningsvärt då han träffade alla fairways utom en. Åtta bogeys på en och samma runda – det hör inte till vanligheterna för den dubble major-vinnaren den här säsongen. I och med sin 75:a noterades han för sin tredje raka runda över par – något som inte hänt sedan juni 2014. Den annars ganska vältalige amerikanen lämnade TPC Boston otroligt besviken utan att växla ett ord med någon journalist…

Hans spelpartner Jason Day, förra veckans vinnare med sex slags marginal i The Barclays, fortsätter att visa upp hysterisk form. Hans inledande 68:a var tionde rundan i rad under 70 slag.  

– Just nu känns det bara som att hålen är större än vanligt när jag ska putta. Framförallt är det tempot på greenerna som jag hittat de senaste sju veckorna, vilket gör att jag kan lägga allt fokus på att hitta rätt linje på greenerna, föklarar Jason Day för PGA Tourens hemsida när han ombeds berätta varför han sett så stensäker ut med puttern i näven de senaste två månaderna.

Sedan maj månad har australiensaren endast noterats för en enda runda över par – imponerande, minst sagt. Och tar han hem segern i Deutsche Bank Championship kan han blåsa förbi både Jordan Spieth och Rory McIlroy på världsrankingen och överta förstaplatsen.  

Bland övriga svenskar noterades Carl Pettersson för 72 slag, ett över par. För “Big Dog” är förutsättningarna glasklara – han måste sluta bland de 17 främsta för att säsongen inte ska ta slut här i Boston. De 70 främsta på FedEx Cup-listan efter Deutsche Bank Championship får spela vidare och just nu är Pettersson tre slag från den gränsen. 

David Lingmerth är redan kvalificerad för nästa tävling BMW Championship, men formkurvan pekar spikrakt neråt för tillfället. Den missade cutten förra veckan följdes upp med 77 slag under det första varvet, vilket var årets näst sämsta runda. Skärpning krävs för Tranås-produkten, om han ska kunna kvalificera sig för Tour-finalen på East Lake i Atlanta i slutet av månaden.

"Vinst löser flyttproblemet"
Inför Deutsche Bank

Text: Daniel Eriksson • 2015-09-05
FöljaNyheter
Scroll to Top