Henrik Stenson eller David Lingmerth eller nån annan svensk? Vem lyckas först? Foto: Getty Images

Följa

Experterna: “Han tar första herrmajorn”

Inte heller 2015 lyckades en svensk herrspelare vinna en major. När kommer triumfen? Vem blir först?

Text: Martin Strömberg • 2015-08-18 Uppdaterad 2015-08-18

Det blev som bäst en delad tolfteplats.

Det svenska majoråret på herrsidan blev spännande med en hel del bra ronder men som helhet ändå något av en besvikelse. Hoppet är dock det sista som överger dåren och när Svensk Golf summerar majoråret och snackar framtid med två av våra mest kunniga på området så lyfter de fram en hel del positiva detaljer.

Så här gick det i år:

Masters

1. Jordan Spieth -18

d19 Henrik Stenson -4

d28 Jonas Blixt -1

US Open

1. Jordan Spieth -5

d27 Henrik Stenson +5

The Open

1. Zach Johnson -15

d40 Henrik Stenson -5

d74 David Lingmerth Par

US PGA

1.Jason Day -20

d12 David Lingmerth -10

d25 Henrik Stenson -5

d75 Carl Pettersson +8

Vad tycker du om det svenska majoråret (herr)?

Per Ulrik Johansson (Fd tourspelare, expertkommentator): Nja, det var väl inte riktigt vad man hade hoppats på. Alltså, det är ju lätt att jämföra med Stensons 2013 och det kanske inte är riktigt rättvist. Stensonhar haft en ganska solid säsong och klarat kvalet i alla majors trots att han kinte riktigt fått till det. Det är positivt. Samtidigt har Lingmerth slagit igenom och gjort det oerhört bra efter att ha gått sin egen väg lite grann. 

Katarina Vangdal (Förbundskapten, Sverige): För min del känns det viktigast att vi har spelare på plats som har kapacitet att prestera. Vi är ett litet land med lite annorlunda förutsättningar både klimatmässigt och på andra sätt och vi kanske har blivit en smula bortskämda. Att vi har två, tre spelare med är i mina ögon ganska bra. Sedan längtar vi alla efter en svensk majorsegrare på herrsida och jag är övertygad om att den kommer. Stenson har ändå klarat alla kval och Lingmerth har slagit igenom så det är väl ändå ett hyfsat år även om ingen var riktigt nära att vinna.

Bild 1116988

Hur ser det ut med återväxten och framtiden?

PU: Det är väl lite oroande och vi är väl inne i en liten generationsväxling. Samtidigt finns positiva signaler och jag tror ganska mycket på Lingmerth och Jonas Blixt. Träffade Jonas på The Open och tyckte han svingade bättre än någonsin och jag tror att han kommer att göra en bra höst och ett fint år 2016. Det finns fler yngre och spelare som Jens Dantorp och Joakim  Lagergren tror jag på med lite längre perspektiv. Marcus Kinhult är ju oerhört spännande och det är kul att han går sin egen väg och känns helt unik att göra så bra resultat som amatör. 

KV: På amatörsidan har herrarna haft ett jättebra år och det finns många spelare som kan utvecklas bra. Marcus Kinhult väljer ju att bli proffs istället för att åka till college och han är trygg i det och har haft den planen länge. Många med hans kapacitet hade nog blivit proffs ännu tidigare men han följer sin plan. Det är ju lockande att jämföra Marcus med Spieth och Day men han måste få sin tid att etablera sig. Den kommande svensk som är mest lik Marcus är nog Marcus Svensson som vann British Boys i helgen men även han kommer att gå collegevägen om ett par år. 

Vem vinner den första majorn?

PU: Det har ju på något sätt känts självklart att Stenson skulle ta den men i år har det väl svängt över lite till Lingmerth. Att kunna gå ut och skjuta 29 på St Andrews och 31 på Whistling Straits och hela hans stoneface och iskalla spel på banan, att bara kunna göra det gör att jag tror på honom. 

KV: Jag tror fortfarande att Stenson kommer att bli först men när är ju betydligt svårare att sia om.

Nästa års majorschema ser ut som följer:

Masters (Augusta) 7-10 april

US Open (Oakmont) 16-19 juni

The Open (Troon) 14-17 juli

US PGA Championship (Baltusrol) 28-31 juli

Kommande majors: Många toppbanor på schemat

Text: Martin Strömberg • 2015-08-18
FöljaNyheter
Scroll to Top