När Sverige arrangerade Solheim Cup på Barsebäck blev det en stor publiksuccé. Matchen kom tillbaka 2007. 2019 kan det vara dags igen. Foto: Getty Images

Följa

Så mycket är ett Solheim Cup värt

Om Bro Hof tilldelas Solheim Cup 2019 så får den turistmässiga omsättningen i Stockholm ett stort uppsving.

Text: CM Hellsten • 2015-08-19 Uppdaterad 2015-08-19

Svensk Golf har tidigare skrivit om det svenska intresset att arrangera Solheim Cup 2019.

Nu har Svenska Golfförbundet och den tilltänkta spelplatsen Bro Hof Slott Golf Club lämnat in den officiella ansökan till Ladies European Tour.

Kampanjen backas upp av den forna golfdrottningen Annika Sörenstam – som kommer att vara vice kapten för Europa under Solheim Cup i Tyskland nästa månad.

– Det är klart att jag stöttar ett nytt Solheim Cup i Sverige och eftersom jag vuxit upp i Bro-trakten ser jag detta som väldigt spännande. Bro Hof har mycket att erbjuda och min hemmaklubb Bro-Bålsta GK skulle i så fall stå som värd for Ping Junior Solheim Cup. Närheten till Stockholm är också intressant, säger Annika Sörenstam till Svensk Golf.

Dessutom stöttas initiativet av regeringen via idrottsminister Gabriel Wikström, Stockholms stad samt Riksidrottsförbundet.

Det framgår av ett pressmeddelande från SGF. I den kommunikén säger Bro Hofs ägare Björn Örås så här:

– Stadium Course är rankad etta i Sverige och på plats 47 i världen. Den är byggd för de riktigt stora golftävlingarna och Solheim Cup skulle vara perfekt för oss. Vi räknar med utsålt – 130 000 åskådare varav många från utlandet.

Katarina Vangdal som är golfens förbundskapten hoppas förstås att evenemanget hamnar på svensk mark:

– Solheim Cup har sedan starten 1990 lyft damgolfen internationellt och i synnerhet i Sverige. Det är en faktor för fortsatta framgångar då Sverige skulle visa upp en anläggning och ett arrangemang i världsklass. Solheim Cup skulle inspirera ungdomar och vara en ledstjärna i arbetet för jämställd golf, alltså fler kvinnor som spelare och ledare inom golfen.

Sverige har arrangerat Solheim Cup vid två tidigare tillfällen – 2003 på Barsebäck G&CC och fyra år senare stod Halmstad GK som värd.

Enligt pressmeddelandet skulle den turistmässiga omsättningen i Stockholmsregionen uppgå till nära en halv miljard kronor beräknat på utfallet från Solheim Cup 2013.

Efter att St. Leon-Rot har stått som värd för matchen mellan Europa och USA 18-20 september i år arrangeras nästa Solheim Cup i Des Moines, Iowa 2017.

I januari 2016 vet vi om det blir Sverige igen.

Skotska Gleneagles, som arrangerade Ryder Cup ifjol, är en av konkurrenterna.

Europalaget tar form

Text: CM Hellsten • 2015-08-19
FöljaNyheter
Scroll to Top