LPGA-chefen Michael Whan (infällda bilden) har hamnat i ett öppet gräl med Donald Trump. Foto: Getty Images

Följa

LPGA och Donald Trump i storbråk

Mångmiljardären Donald Trump och LPGA-bossen i öppen konflikt om spelplatsen för Women's British Open.

Text: Daniel Eriksson • 2015-07-21 Uppdaterad 2015-07-21

Women's British Open

Bild 1116254

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Mo Martin (2014).

Startfält

Tee Times

Rolex Rankings

Leaderboard

 

Den 8 november 2016 ska det amerikanska folket välja sin nya president. Det är visserligen över 15 månader dit, men kandidaterna som är med och slåss om att få bli näste hyresgäst i Vita Huset efter Barack Obama har redan börjat fiska efter röster med mer eller mindre spektakulära uttalanden. 

En av dem som drömmer om att få bosätta sig i Washington på 1600 Pennsylvania Avenue de kommande fyra åren är fastighetsmogulen, tillika golfentusiasten Donald Trump. Han äger ett dussintal spektakulära anläggningar runt om i världen, däribland Turnberry där damers British Open avgörs nästa vecka.

I sin presidentvalskampanj har Donald Trump uttalat sig nedsättande mot illegala invandrare i USA. Mångmiljardären kallade mexikaner för “knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän” i samband med att han tillkännagav att han ville bli Republikanernas kandidat. Han har också berättat att han vill bygga en mur längs gränsen mot Mexiko och låta mexikanarna betala för den. 

Dessa minst sagt kontroversiella uttalanden fick LPGA-chefen Michael Whan att explodera då han via media öppet kritiserade Trump och beklagade sig över att det dessvärre inte var möjligt att flytta damernas British Open från Turnberry med så kort varsel. 

För att bemöta kritiken satte sig den rosenrasande miljardären ner och diktade ihop ett brev till LPGA-bossen.Så här lyder hans skarpa inledning:

“Kära Michael. Som du säkert redan vet har jag i väldigt många år varit en hängiven följare av damgolfen. När andra inte har velat haft något med den att göra genom att påstå att LPGA Touren är dödsdömd och inte har någon framtid, har jag stått där vid damspelarnas sida och gett dem full stöttning. Jag har försvarat LPGA Touren under många år och lärt känna flera av spelarna även vid sidan av golfen. Natalie Gulbis, Suzann Pettersen och flera andra har vid åtskilliga tillfällen påtalat den positiva inverkan jag haft på damgolfen, något som jag givetvis är stolt över att få höra.” 

Sedan riktar Donald Trump sig direkt mot Michael Whan:

“Eran ordförande – du – som jag inte ens känner, gjorde tyvärr ett rätt korkat uttalande. Du ringde mig aldrig och framförde din åsikt, vilket hade varit sunt förnuft att göra. Istället gick du rakt ut i media och beklagade dig.” 

Angående avtalet med Turnberry som arrangör, skriver Donald Trump följande:

“Ni har ett till 100 procent bindande kontrakt att spela Women’s British Open på den underbara Ailsa course. Men baserat på din oförskämda kommentar till pressen, så kan du se det här brevet som en möjlighet att bryta kontraktet att spela turneringen på en annan bana än Turnberry (som jag äger).” 

“Du har gjort damgolfen en extrem otjänst genom ditt uttalande, men på inget sätt kommer det minska min respekt för damerna på LPGA-touren och den golftalang de besitter”. 

“Var snäll och kontakta mig så snart som möjligt för att diskutera möjligheten att släppa de kontraktsåtaganden LPGA har i vårt kontrakt. Uppenbarligen behöver du agera fort, för tiden börjar bli dyr!” 

Spelplatsen har dock inte ändrats. Det är fortfarande Turnberry som gäller den 30 juli till 2 augusti. 

För att läsa hela Donald Trumps brev till LPGA-ordföranden, klicka här!

Sex svenskor i slutkvalet till British Open

Text: Daniel Eriksson • 2015-07-21
FöljaNyheter
Scroll to Top