Två gånger delad femteplats är Alexander Björks personliga rekord på Challengetouren. Slår han det rekordet efter finalrundan?

Följa

“Jag har spelet för att slåss i toppstriden”

Maskinen från Växjö har gjort det igen. Klämt i med en rond under 70 slag. Nu har Alexander Björk slagläge inför finalrundan av Fred Olsen Challenge.

Text: Daniel Eriksson • 2015-07-18 Uppdaterad 2015-07-18

Fred Olsen Challenge

Datum: 16-19 juli

Bana: Tecina Golf, Kanarieöarna, Spanien

Titelförsvarare: Moritz Lampert, Tyskland

Aktuell ställning

Rond ett:

Lemke på rätt väg igen?

Rond två:

En hårsmån från albatross

Fröken Urs motsvarighet på golfbanan stavas Alexander Björk. Likt en klocka spelar han metodiskt från tee till green, utan tillstymmelse till att vara ute i spenaten och botanisera. Under lördagens runda lyckades 25-åringen för tredje dagen i rad pricka 17 av 18 greener – en smått fantastisk bedrift. Enda kruxet? Puttern tycks inte vara lika intresserad av att samarbeta denna vecka som bagens övriga stickor. 

Greenerna är extremt långsamma vilket gör att farten inte sitter i ryggraden utan man får hela tiden försöka slå till bollen hela vägen fram till hålet. Det är mycket som hamnar lite kort och då får man vara extra försiktig och tänka sig för. Efter tre korta i rad är det lätt hänt att man blir lite trött och skickar iväg putten 1,5 meter för långt. Så det är bara att försöka ha tålamod och hoppas att bollarna börjar trilla i imorgon istället, säger Alexander Björk till Svensk Golf inför avgörandet.

De inledande nio hålen har varit kassaskåpssäkra under veckan på Kanarieöarna så här långt, så även under den tredje rundan. Inte en enda plump hittills i scorekortet – med tre birdies per varv.  

– Jag har spelat väldigt likt alla tre varven, där mina birdies kommit på samma hål och på liknande sätt. Det har varit lång klubba in på green och tvåputt för birdie. 

Så väl hål tre som nio har inneburit tre raka birdies och det är spelet på hemvägen som varit den stora utmaningen hittills. Men på tolvan satte han upp sin järnnia från 135 meter till tre meter från stickan, med sänkt birdieputt som följd. 

Två hål senare var det dags för dagens enda bogey – föga oväntat på det enda hålet där Växjö-talangen inte träffade greenen på rätt antal slag. Utslaget på det svåra 213 meter långa korthålet missade greenen med 30 meter. Trots en fin pitch till två meter från koppen, slank parketten precis förbi hålet. Därför extra starkt att studsa tillbaka med en birdie på hålet efter en 166 meters järnsexa till fyra meter från stickan. 

– Ser man till helheten är jag väldigt nöjd med spelet, men precis som de andra dagarna har jag svårt att ta tillvara på mina birdiechanser.

Walesaren Rhys Davies har varit i ledningen under hela tävlingen efter sin inledande 60-runda. Med sina 19 under par ligger han fyra slag före tvåan Charles-Edouard Russo. Men där bakom är det ett riktigt getingbo med spelare, där Alexander Björk har skaffat sig ett riktigt slagläge på sina elva under par. 

– Inför finalrunda är det bara att gå ut och spela sitt vanliga spel och försöka sänka några fler birdieputtar. Jag har varit i mer eller mindre exakt samma situation de senaste fyra tävlingarna inför sista rundan, så jag känner mig mer och mer bekväm i situationen. Dessutom känner jag att spelet jag har är tillräckligt bra för att jag ska vara med och kriga i toppen, avslutar Alexander Björk som vill ta den andra svenska segern på Challengetouren den här säsongen efter Jens Fahrbrings seger i Tjeckien i slutet av maj.

Amatör i slagläge på PGA Touren
Getingbo inför avgörandet

Text: Daniel Eriksson • 2015-07-18
FöljaNyheter
Scroll to Top