Maria McBride söker skydd bakom paraplyet. Trots usla förhållanden svarade hon för karriärens bästa rond. Foto: Tristan Jones/LET

Följa

Bra Hjorth, McBride!

TURNBERRY. Maria McBride är vice kapten i Solheim Cup. På fredagen var hon bäst i British Open.- Det här var min karriärs bästa runda.

Text: CM Hellsten • 2015-07-31 Uppdaterad 2015-07-31

Women's British Open

Bild 1116621

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Mo Martin (2014).

Startfält

Tee Times

Rolex Rankings

Leaderboard

 

Senast British Open spelades på Turnberry var 2002. Då fanns Maria Hjorth med i startfältet men missade kvalgränsen.

13 år senare är hon den här veckan tillbaka på Ailsa Course och nu blir det spel under helgen efter en formidabel fredag.

Under rond 1 tillbringade Maria McBride (som hon numera heter) alldeles för mycket tid i bunkrarna vilket resulterade i 79 slag (+7) trots att förhållandena egentligen var perfekta.  

Men Mimmi gav inte upp utan resonerade på torsdagskvällen att om hon bara kunde göra fyra, fem birdies så kanske det skulle kunna gå vägen.

Dalkullan slog ut elva minuter efter två på eftermiddagen när vädret var som allra värst.

Kraftig vind.

Tungt regn.

Förutsättningarna var de sämsta tänkbara men Maria McBride kämpade på, spelade felfritt och levererade två birdies under första nio.

Den på sjuan innebar att hon plötsligt var +5 totalt och just då bara ett slag från cutten.

Efter en birdie på tolvan var Mimmi äntligen på rätt sida strecket.

Där höll hon sig kvar.

Och svarade för en sanslös avslutning med ytterligare tre birdies.

Det blev till slut 66 slag (-6) – fredagens främsta score.

– Tempot där ute var segt och rundan tog sex timmar. Det var fruktansvärt tufft – det här var nog det värsta väder jag spelat i. Hur det var möjligt att spela så bra? Tja, jag var inte i några bunkrar i dag och det är nyckeln på den här banan. Jag kände mig mycket bättre från tee. Jag stod på rangen i går och kom på en sak som jag och min tränare snackat om tidigare och det tog jag med mig ut på banan och det kändes mycket bättre. Jag var mer beslutsam med mina slag och par 5:orna spelade jag väldigt bra. När jag kom bort till tolvan började det ösregna och då hade jag de tuffaste hålen framför mig. Men håller man bollen i spel från tee så finns chansen, säger Mimmi.

Och birdien på 18:e…?

– Vi spelade för bogey där, bara slå upp den på greenen och i alla fall ha en tvåputt och säkra helgens avancemang. Sedan slog jag en perfekt chip och det var väl bara meningen att den skulle gå i.

Har du svarat för en liknande come back tidigare – från 79 till 66?

– Nej. Det här var min karriärs bästa runda. I går satte jag kraven högre eftersom det var enklare att scora. I dag var det tuffare och kraven lägre och det var lättare att acceptera lite sämre slag. I går pressade jag nog lite för mycket för birdies.

I september kommer Maria McBride att assistera Carin Koch som ledare för Europas lag i Solheim Cup på St. Leon Rot i tyska Heidelberg.

Men med sånt här lir borde du väl vara med – som spelare och inte som vice kapten?

– Nja, det vet jag inte. Jag måste spela väldigt bra framöver om det ska bli aktuellt. Men det är kul att jag kan få till en bra runda i sådana här förhållanden, få spela vidare och i alla fall ha en chans i helgen.

Och vad kan hända nu efter det här?

– Vem vet?

Maria McBride är åtta slag från täten där Norges Suzann Pettersen återfinns. 

2007 slutade svenskan tvåa i British Open på St Andrews. 


Text: CM Hellsten • 2015-07-31
FöljaNyheter
Rulla till toppen