Rory McIlory kan säkra tre majortitlar inom loppet av ett år, om han lyckas i veckan. Foto: Getty Images

Följa

Stjärnornas chanser

Rory McIlroy flyger under radarn, Spieth hoppas på sitt hemliga vapen och Fowler har laddat med seger i nästan-majorn. Så här ser chanserna ut inför start.

Text: Karin Klarström • 2015-06-17 Uppdaterad 2015-06-17

US Open

Bild 1115579

Datum: 18-21 juni, 2015

Spelplats: Chambers Bay, University Place, Washington.

Titelförsvarare: Martin Kaymer (Pinehurst No. 2, 2014).

Prissumma: 9 miljoner dollar.

 

Starttider

Världsranking

Rory McIlroy tycker det känns skönt att vara på Chambers Bay. Han vann inte Masters och därmed blev det ingen fullbordad ”Career Grand Slam” i år, ej heller någon chans att den här veckan kunna vinna US Open-pokalen och med det vara titelförsvarare i samtliga fyra majors. Det betyder att världsettan kan andas ut lite och slipper den värsta uppmärksamheten, till skillnad från tidigare i år när det var dags att pegga upp på Augusta National.

I stället är det Jordan Spieth – som har Grand Slam-kortet just nu, Phil Mickelson med en ”Career Grand Slam” i sikte samt 15-årige Cole Hammer, som kvalade in till majorn, som får extra stor uppmärksamhet från media just nu.

Vägen mot årets US Open har varit allt annat än spikrak för nordirländaren och resultatraden högst varierad.

Det blev ingen seger i US Masters, men väl en fjärdeplats efter en utmärkt spurt sista 45 hålen. Efter segern i WGC-matchspelet samt överkörningen i Wells Fargo Championship har det dock blivit två missade kvalgränser för McIlroy, i BMW PGA Championship på Wentworth samt Irish Open på Royal County Down hemma i Nordirland.

– Jag ville såklart inte missa de där kvalgränserna i Europa, men jag antar att det är så min golf är. Jag tar ju hellre tre segrar och tre missade kvalgränser på sex veckor än sex topp-10. Variation i golfresultaten är någonting bra, om de bra veckorna är riktigt bra, sa McIlroy på presskonferensen inför start.

McIlroys majorsvit så här långt i karriären är lika varierad som hans senaste veckor. Han började med en riktig utklassning av fält och bana när han spelade hem US Open som sin första majortitel 2011, 2012 var det dags att bärga PGA Championship och 2014 spelade han hem både British Open och senare samma säsong andra PGA Championship-titeln. Däremot har han ingen US Masters-titel och det är den som saknas för en egen career Grand Slam.

Bild 1115577

Alltid i rampljuset
En spelare som alltid hamnar i ramljuset oavsett hur det går är Tiger Woods. Han missade förra årets uppgörelse på Pinehurst på grund av skada men är på plats i delstaten Washington med en något osäker teknik. Woods scorer under de senaste veckorna har varierat stort och alternerat mellan att börja på siffran 6, 7 eller 8. Bottennappet i Memorial (där David Lingmerth vann) med en 85:a är bara ett naturligt stopp på vägen framåt, enligt Woods.

– Ibland måste man börja om, och det har jag gjort. Det blir lite lidande på kort sikt men det lönar sig på lång sikt. Jag har gjort det här förut, jag kämpade mig igenom och kom ut på rätt sida, sa han på presskonferensen.

Han är den spelare i fältet med flest US Open-segrar – tre – och är inställd på att han kan vinna även den här gången. Skulle han göra det blir han den femte spelaren i historien att säkra fyra titlar.

– Jag älskar de här tävlingarna. Det är samma sak nu som när jag började. Jag vill vinna dem, jag älskar att spela dem, sa Woods.

Spieths hemliga vapen
Jordan Spieth och Rickie Fowler är två andra spelare som får sin beskärda del av uppmärksamheten. Spieth har chansen att fortsätta sitt arbete mot att bli den förste spelaren att ta hem en äkta Grand Slam – det vill säga vinna alla majors på ett och samma år. Det har ingen annan gjort (bortsett från Bobby Jones, då med en annan uppsättning tävlingar). Tack vare segern i US Masters är Texasspelaren den ende med den chansen.  Hans caddie Michael Greller är dessutom Spieths hemliga vapen den här veckan. Greller kan banan utan efter att ha extraknäckt som caddie på banan för några år sedan. Att han gillar banan vittnar dessutom det faktum att han gifte sig på anläggningen.

Spelade hem femte majorn
Rickie Fowler var nära i både US Open, British Open och PGA Championship förra året (2, 2 och 3) men har aldrig vunnit en major. Han är dock den senaste att vinna i majorliknande förhållanden. När Fowler spelade hem Players Championship var det en bra förberedelse, enligt honom. Nu är han sugen på att göra en Martin Kaymer: vinna Players och US Open samma år.

– Jag kände att jag var närmast i PGA men jag har inga negativa tankar kring det. Men segern i Players kändes som det naturliga steget innan en majorseger, sa Fowler inför spelstart.

Huruvida Fowler lyckas göra en Kaymer, Spieth kan ta två i rad, McIlroy tre inom loppet av ett år eller Woods skriva ny historia visar sig under veckan. 


Text: Karin Klarström • 2015-06-17
FöljaNyheter
Rulla till toppen